Här lämnar Expressen över brevet om Dawit

Publicerad

I dag har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i 4 146 dagar - utan vare sig rättegång eller möjlighet till kontakt med sin familj.

Expressen lämnade under förmiddagen över ett brev ställt till Eritreas diktator Isaias Afewerki.

"Vi vill informera er om att tidningen Expressen kommer att fortsätta att kräva att ni omedelbart släpper Dawit Isaak", skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i brevet.

När Expressen tidigare har försökt överlämna brev med frågor om Dawit Isaaks situation och hälsotillstånd har tidningen blivit avfärdad i dörren. Men under tisdagen fick Expressen, efter upprepade påringningar hos ambassaden på Lidingö i Stockholm, möjlighet att lämna över ett brev från Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Brevet är ställt till Eritreas diktator. Budskapet är att Expressen kräver att Eritreas regering omedelbart släpper Dawit Isaak, och där han uttrycker sin oro för sin fängslade kollega.

"Vi kräver att han ska få komma till Sverige och återförenas med sin familj och få medicinsk vård", skriver Thomas Mattsson i brevet.

Kuppförsöket i Asmara

Under förra veckan stormade omkring 100 soldater departementsbyggnaden i staden Asmara under kuppförsök mot landets diktator Isais Afewerki. Inne i byggnaden tvingade de en person, som pekats ut som statstelevisionens direktör, att läsa upp ett meddelande i direktsändning. Budskapet var tydligt: De politiska fångarna i landet ska friges och konstitutionen från 1997 ska införas. Kort därefter slocknade kanalen, rapporterade nyhetsbyrån AFP, som ska ha fått sina uppgifter från diplomatkällor.

Kuppförsöket avfärdades dock några dagar senare av Girma Asmerom, Eritreas diplomat i Afrikanska unionen, rapporterade nyhetsbyrån AFP.

– Det var önsketänkande, sa Asmerom enligt AFP.

Poängteras bör dock att det är notoriskt svårt att få trovärdiga uppgifter från den slutna diktaturen i Afrika.

Greps 2001

Journalisten Dawit Isaak greps i september 2001 efter att ha rapporterat om regimkritiska grupper i Eritrea i den oberoende tidningen Setit, som han själv var med och startade. Hans familj bor i Sverige, och arbetar aktivt med organisationen Free Dawit som kämpar för att Dawit ska släppas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag