Medlemmarna i U2 skrev på Expressens och Amnestys upprop för att Dawit Isaak ska friges. Foto: Nils Petter NilssonMedlemmarna i U2 skrev på Expressens och Amnestys upprop för att Dawit Isaak ska friges. Foto: Nils Petter Nilsson
Medlemmarna i U2 skrev på Expressens och Amnestys upprop för att Dawit Isaak ska friges. Foto: Nils Petter Nilsson
U2-sångaren hyllade Sveriges engagemang i mänskliga rättigheter. Foto: Dave M. BenettU2-sångaren hyllade Sveriges engagemang i mänskliga rättigheter. Foto: Dave M. Benett
U2-sångaren hyllade Sveriges engagemang i mänskliga rättigheter. Foto: Dave M. Benett
I dag har Dawit Isaak suttit fängslad i 14 år i Eritrea Foto: Kalle AhlsénI dag har Dawit Isaak suttit fängslad i 14 år i Eritrea Foto: Kalle Ahlsén
I dag har Dawit Isaak suttit fängslad i 14 år i Eritrea  Foto: Kalle Ahlsén
U2:s konsert i Stockholm i onsdags. Foto: Olle SporrongU2:s konsert i Stockholm i onsdags. Foto: Olle Sporrong
U2:s konsert i Stockholm i onsdags. Foto: Olle Sporrong

Här är Bonos stöd för Dawit Isaak

Publicerad

Här skriver Bono i U2 på kampanjen för att fria den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak ur fångenskap.

Världsstjärnan talade också från hjärtat om kampen för mänskliga rättigheter.

– Sverige leder världen i en rad viktiga frågor, säger Bono från scenen.

Sedan 2001 har journalisten Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång i Eritrea i över 5 000 dagar. Det var i dag den 23 september för 14 år sedan den svensk-eritreanska journalisten greps i huvudstaden Asmara för att ha publicerat kritik mot regeringen.

Dawit Isaak lider av diabetes typ-2 och har såvitt känt inte fått några insulinsprutor under sin tid i fängelse.

Enligt Amnesty International är Dawit Isaak Sveriges ende samvetsfånge.

Den eritreanska regeringen menar att journalisten sitter fängslad för brott mot rikets säkerhet.

En av de värsta diktaturerna

Eritrea är en av världens värsta diktaturer, med omfattande övergrepp, tortyr, trakasserier och fängslanden utan rättegång.

Dawit Isaak kom till Sverige 1987 som flykting från självständighetskriget i Eritrea och fick svenskt medborgarskap 1992. Han sa dock aldrig upp sitt eritreanska medborgarskap.

Många engagerade i kampen

Expressen, tillsammans med alla etablerade svenska medieföretag och en rad publicistiska organisationer, har kampanjat för Dawit Isaaks frisläppande.

Sedan dess har en rad kända personer engagerat sig i kampen.

Efter U2:s sista spelning under Sverigebesöket i Globen i går valde frontmannen och människorättsaktivisten Bono att ansluta sig, och skrev på uppropet i kampanjen för Dawit Isaaks frisläppande.

Samtidigt talade världsstjärnan från hjärtat när han från scenen talade om Sveriges engagemang i mänskliga rättigheter och den flyktingkris som råder.

– Vilken känsla. Den kommer från känslan av att vi kan göra vad som helst. Vi är organiserade i vad jag vet är tuffa tider för världen, säger Bono.

Hyllade Sverige

Han hyllade Sveriges kamp för människans värde.

– Vi är väldigt ödmjuka inför hur Sverige behandlar andra människor i andra delar av världen, hur ni behandlar världen utanför Sverige. Vi ser upp till er Sverige. Världen behöver mer svenskar. Europa behöver bli mer som Sverige. Ni leder världen i en rad viktiga frågor, säger han och fortsätter:

Stolt att vara här

– Den här flyktingkrisen är komplicerad. Men jag tror det ger oss chansen att visa att vi européer har råd och vill visa vilka vi egentligen är.

– Jag är så stolt att vara här den här veckan i Sverige. Vi har haft en fantastisk tid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag