Robert Aschberg, Stina Dabrowski, Svante Weyler, Plura Jonsson och Ameilia Adamo stöttar Facebook-kampanjen om att få Dawit Isaak fri.
Robert Aschberg, Stina Dabrowski, Svante Weyler, Plura Jonsson och Ameilia Adamo stöttar Facebook-kampanjen om att få Dawit Isaak fri.

"Fruktansvärt att han  fängslats så länge"

Publicerad

I morgon har den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 4 000 dagar.

Expressen har under en längre tid kämpat för att Dawit Isaak ska släppas fri. Nu kan du visa ditt stöd genom att gå med i Facebookgruppen "Dawit Isaak - fyratusen dagar i fängelse!".

– Det är fruktansvärt att han har suttit fängslad så länge, och utan rättegång dessutom, säger Plura Jonsson, sångare i Eldkvarn, som stöttar kampanjen.

Den 23 september 2001 greps den svenske journalisten Dawit Isaak av eritreansk polis. Anledningen var att han och hans medarbetare på landets första oberoende tidning Setit öppet hade kritiserat regimen. Dawit Isaak och de övriga på redaktionen fängslades och har än så länge inte ställts inför rätta.

I morgon, den 5 september, har den svenske journalisten suttit 4 000 dagar, omkring 11 år, i eritreanskt fängelse. Expressen har sen hans fängslande engagerat sig i Dawit Isaaks fall. Nu kan du visa ditt stöd genom att gå med i Facebookgruppen "Dawit Isaak - fyratusen dagar i fängelse!".

"Fruktansvärt"

En av dem som är positiv till Facebookuppropet är Eldkvarns frontman Plura Jonsson.

– Det är fruktansvärt att han har suttit fängslad så läng, och utan rättegång dessutom. Självklart tycker jag att man ska släppa honom. Rent mänskligt är det fruktansvärt, säger Plura Jonsson.

Även förläggaren och journalisten Svante Weyler, har gått med i Facebookgruppen.

– Det är viktigt att visa att en människa som felaktigt fängslas måste friges men också för att visa att Dawit Isaak är svensk och ska skyddas av det som ett svenskt medborgarskap ger, säger han.

Även på Twitter kan du delta i kampanjen under hashtaggen #fyratusen.

Har du Facebook och vill gå med i gruppen: Gå in här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag