Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fängelsevakt: Dawit Isaak är ännu vid liv

Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i Eritrea i över tio år.

Dawit Isaak uppges vara vid liv.

Nya uppgifter från en vakt i det ökända Eira Eiro säger att 15 av fångarna fortfarande lever - däribland den svensk-eritreanska journalisten.

- Det är klart att det är positiva nyheter, men jag vill vara försiktig när det är så svårt att verifiera uppgifterna, säger Dawits bror Esayas Isak.

De fem fångar som ska ha dött de senaste två åren

• Fånge nummer 1, Alazar Mesfin, led av problem med ryggraden och dog på grund av bristande vård.

• Fånge nummer 12, journalist Dawit Habtemichael, han hade psykiska problem, han brukade prata med sig själv, fick ingen vård och dog.

• Fånge nummer 16, Tesfay Gomera, var väldigt sjuk och fick aldrig vård, dog på grund av det.

• Fånge nummer 21, Kiros Awer, led av förstoppning och rasade i vikt, fick ingen vård och dog som ett resultat av det.

• Fånge nummer 26, Dr Siraj, led av diabetes och dog på grund av brist på vård.

De fångar som uppges vara vid liv i slutet av mars 2012

• Fånge nummer 2, Petros Solomon.

• Fånge nummer 4, Haile Weldetnsae.

• Fånge nummer 7, generalmajor Berhane.

• Fånge nummer 10, Seyoum Tsehaye.

• Fånge nummer 13, Forion Weldu.

• Fånge nummer 14, före detta anställd på den amerikanska ambassaden.

• Fånge nummer 22, Temesgen Gebreyesus.

• Fånge nummer 23, Estifanos Syoum.

• Fånge nummer 25, Amanuel Asrat.

• Fånge nummer 28, Miriam Hagos.

• Fånge nummer 29, Idris Aba-Are.

• Fånge nummer 33, Eseyas.

• Fånge nummer 34, Beraki Gebreslase.

• Fånge nummer 35, Kiflom.

• Fånge nummer 36, Dawit Isaak.

Eritrea

När den etiopiske diktatorn Mengistu störtades 1991 fick Eritrea en självständig ställning. Landet blev formellt självständigt efter en folkomröstning 1993.

Regeringspartiet, Peoples Front for Democracy and Justice, är det enda tillåtna politiska partiet. Konstitutionen föreskriver att Eritrea ska vara en pluralistisk demokrati med fria val, men president- och parlamentsval har emellertid ännu inte hållits och parlamentet har upphört att verka.

Många internationella organisationer och det internationella samfundet, inbegripet Sverige, är kritiska mot situationen för de mänskliga rättigheter i Eritrea.

Dawit Isaak

Dawit Isaak, 47, flydde från Eritrea till Sverige 1987. Han blev svensk medborgare 1992 och bosatte sig i Göteborg, där hans hustru och tre barn fortfarande bor.

Dawit valde att återvända till Eritrea där han arbetade som journalist och författare på den oberoende tidningen Setit. I september 2001 greps han tillsammans med ett 20-tal andra journalister och ministrar efter att ha publicerat ett öppet brev mot presidenten.

Han har nu suttit fängslad i över tio år utan rättegång.

Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegäng i över tio år i Eritrea.

Den afrikanska diktaturen har länge vägrat säga något om hans tillstånd - och den lilla informationen som har kommit har läckt ut från tidigare fängelsevakter och regimkritiker.

Nu har nya uppgifter kommit i ett brev från en vän till en före detta fångvaktare. Brevet skickades till radiostationen Wegahta.

Fångvaktaren uppger att de 15 fångar som fortfarande är vid liv är i dålig kondition och vakterna undrar varje dag vem av dem som ska dö.

Fem dött sedan 2010

Många av fångarna är fastkedjade dygnet runt.

Sedan fångvaktaren Eyob Bahta Habtemariam berättade om förhållandena i fängelset för två år sedan ska ytterligare fem fångar ha dött.

Men brevet innehåller också hoppingivande uppgifter. På en lista med namn på fångar som var vid liv i sllutet på mars 2012 så står det:

"Fånge nummer 36, journalist Dawit Isaak, han har svenskt medborgarskap."

"Trög process"

Dawit Isaak bror Esayas Isak säger att nyheterna är positiva men vill samtidigt poängtera att det inte går att verifiera uppgifterna.

– Jag har känt i tio års tid att det ska hända någonting, det är en trög process som ibland ger hopp och ibland inte gör det. Det är viktigt att alla ger sitt stöd till Dawit Isaak och hans kollegor, hans situation är inte unik i Eritrea.

Även Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit Isaak, ser positivt på de nya uppgifterna.

– Det är i linje med vad vi har trott. Nu får vi fråga UD om de kan få ut någon mer information, säger han.

I brevet till Radio Wegahta skriver brevskrivaren att hans bästa vän har arbetat som fångvaktare på Eira Eiro och bad honom att skicka brevet till radiokanalen efter att han hade kunnat lämna landet.

Han ska också ha sagt att vakterna känner sig som fångar själva och att de är rädda för att de alla kommer att dödas när den sista fången har dött.

Eyob Bahta Habtemariam intervjuer i internationella medier, bland annat Expressen, för två år sedan förändrade inte mycket. Enligt brevet ignorerade regimen vad han sa och ökade bara övervakningen.

"Arbetar via alla kanaler"

Svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera de nya uppgifterna.

– Jag kan inte kommentera de här uppgifterna men vi utgår i vårt arbeta att han är vid liv, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

Vad gör nu för att få honom frisläppt?

– Målsättningen är att han ska bli frisläppt men tyvärr kan jag inte redogöra för vad vi gör. Men vi arbetar via alla kanaler som vi tror kan ge resultat.

När utrikesminister Carl Bildt var gäst i Expressen TV:s "Bar och politik" i tisdags så sa han så här om Dawit Isaak:

– Jag vet lite mer än vad jag kan säga. Vet jag så mycket som jag skulle vilja veta? Nej det gör jag inte. Det är ett mycket slutet samhälle.

Får vatten och bröd

När fångvaktaren Eyob Bahta Habtemariam intervjuades av Expressen för två år sedan berättade han om förhållandena i fängelset. Fångarna sitter inlåsta i en tre gånger tre meter stor cell och har ingen som helst kontakt med varandra.

De får inte lyssna på radio eller läsa tidningar. En timme om dagen får de gå ut på en minimal rastgård och varje dag serveras samma mat - vatten, bröd och linssoppa.

I en intervju som frilansjournalisten Donald Boström gjorde med Eritreas president Isaias Afewerki, och som publicerades i Expressen, ville diktatorn inte svara på frågor om Dawit Isaak och sa att det är upp till svenska politiker att förbättra relationen mellan länderna.