Esayas Isaak får Dawit Isaak-priset

GÖTEBORG. På onsdagen fyllde Dawit Isaak 46 år. 

För fjärde året i rad delades därför Dawit Isaak-priset ut - nu till hans bror Esayas. 

- För att ha hjälpt journalister, skribenter, filmare och publicister med nyheter, kontakter och översättningar, såväl i Sverige som utomlands, förklarade Inger Jalakas, ordförande i Publicistklubben Västra.

Priset har tidigare gått till Reportrar utan gränser, den norska radiostationen DVB, Democratic Voice Burma och Stiftelsen Expo.

 – Det känns förstås extra hedrande eftersom jag är den första enskilda person som får priset. Men samtidigt vill inte jag stå i fokus, utan det är min bror Dawit. Och i arbetet med att få honom fri är det många fler än jag som lägger ner mycket arbete, säger pristagaren Esayas Isaak.

 Han var själv nere i Eritrea ett kort tag innan brodern åkte dit.

 – Jag kände redan efter någon vecka att det här landet vill jag inte befinna mig i. 

 När han fick veta att brodern Dawit blivit tagen av polisen insåg han direkt hur allvarligt läget var.

 – Men i början var det inte lätt att få personer här i landet att engagera sig. Desto mer glädjande då att så många engagerar sig i dag, konstaterar Esayas Isaak.

Delades ut under debatt

 I motiveringen till priset står bland annat: 

 ”Priset går till Esayas Isaak för att han med outtröttlig energi – utöver sin personliga kamp för sin bror – starkt bidrar till de journalistiska insatserna att belysa Dawit Isaaks situation. Belysande och angelägen journalistik om Dawit Isaak hade inte varit möjlig utan Esaya Isaaks medverkan”.

 Priset, som förutom äran och ett diplom består av 10 000 kronor, delades ut under en debatt om diktaturen i Eritrea och om hur man kan förmå president Isaias Afvewerki att frige de politiska fångarna. Debatten arrangerades av Publicistklubben Västra, Reportrar utan gränser och Utrikespolitiska föreningen vid Göteborgs universitet.

FAKTA

Dawit Isaak
Ålder: 46
Familj: Frun Sofia Berhane och barnen Danait, Betlehem och Yoran som bor i Göteborg.
Antal dagar i fängelse: 3 321 dagar. Har suttit fängslad i Eritrea sedan september 200.
Journalisten Dawit Isaak flydde från Eritrea till Sverige 1987 och blev svensk medborgare 1992. När Eritrea blev självständigt åkte han till hemlandet och blev delägare i tidningen Setit. Efter att tidningen 2001 hade publicerat kritik mot regeringen greps han och flera andra journalister och politiker.
Över nio år senare sitter han fortfarande fängslad, utan rättegång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.