Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eritreas försvarsminister i Sverige på möte

Eritreas försvarsminister Sebhat Efrem är i Sverige.

Under söndagen har han haft ett möte i Högdalen, Stockholm, tillsammans med regimtrogna, kan Expressen.se avslöja.

- Det känns olustigt och ganska provocerande, säger Hans Linde (V), utrikespolitisk talesperson.

Det slutna mötet hålls i en lokal i Stockholmsförorten Högdalen.

Sebhat Efrems besök är inte officiellt och svenska Utrikesdepartementet känner inte till det.

- Vi har inga uppgifter om något officiellt arrangemang, säger Sara Modin vid UD:s presstjänst och vill inte kommentera om UD har några synpunkter på att försvarsministern befinner sig i landet oanmält.

Flera polispatruller är på plats utanför byggnaden där försvarsministern och de regimtrogna håller till. Utanför står ett tiotal exileritreaner och demonstrerar. De har försökt att ta sig in i bygganden för att ställa frågor till Sebhat Efrem men de har nekats.

Läget lugnt

- Det är eritreanska försvarsministern som är här i ett privat ärende och då passade eritreanska föreningen på att bjuda in honom till ett möte, säger Pär Lundh, yttre befäl vid polisen i söderort. Föreningen har bjudit in försvarsministern för att diskutera läget i Eritrea.

Enligt Expressens utsända på plats är läget vid byggnaden lugnt. Mötet började troligtvis vid 13-tiden och pågick fortfarande kl 17 på söndagseftermiddagen.

Folkpartiets EU-parlamentariker Olle Schmidt har intervjuats i Expressens extrasändning av Primetime. Han är starkt kritisk till eritreanske försvarsministerns besök i Stockholm.

Eritrea håller svenske journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång sedan 23 september 2001.

Hans Linde (V), utrikespolitisk talesperson, menar reagerar starkt på Sebhat Efrems inofficiella Sverigebesök.

- Det känns olustigt och ganska provocerande att företrädande för den eritreanska regimen är på plats i Sverige och håller möten. Det är en av de personerna som är medskyldig till att Dawit Isaak sitter fängslad, säger Linde och fortsätter:


- Vad jag förstår har han inga officiella möten med några regeringsföreträdare, han verkar vara här för att träffa eritreaner i Sverige. Det är klart att regimen har ett väldigt starkt tryck på de eritreanska svenskarna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.