Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eritreas diktators närmaste man borta

Till vänster Ali Abdu, en av Eritreas diktators närmaste medarbetare, skulle ha åkt till Eritrea den 26 november, men dök aldrig upp. Sedan dess har han varit försvunnen. Bilden i mitten, den svenska journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea. Till höger, hit kan Ali Abdu ha flytt.

STOCKHOLM/LONDON. En av diktatorn Isaias Afewerkis allra närmaste medarbetare kan ha lämnat Eritrea för gott.

Informationsministern Ali Abdu - som kan sitta på värdefull information om den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak - påstås ha gått under jorden efter ett besök i Europa.

hit kan ali abdu ha flytt

Den Londonbaserade nättidningen Assenna skrev den 17 november att Ali Abdu sökt asyl i Kanada. Enligt Léonard Vincent bor Alis fru och två barn sedan flera år tillbaka i Kanada - och viljan att träffa dem kan vara en av anledningarna till att han nu kan ha flytt.

Ali Abdu ska inte ha rest tillbaka till Eritrea efter läkarbesöket i Tyskland i oktober. Uppgifter gör gällande att han för en period var i Sverige, men att ingen därefter har haft kontakt med honom. Rykten har placerat honom i Holland efter Sverigebesöket.

Mystiken kring vad som har hänt med Ali Abdu engagerar eritreanska oppositionsgrupper och regimkritiker.

Enligt Léonard Vincent, tidigare mångårig chef för Reportrar utan gränsers Afrikasektion, som har skrivit en bok om Eritrea, reste Ali Abdu till Tyskland i oktober för att genomgå medicinsk behandling för hjärtproblem.

Skulle ha åkt tillbaka

Han skulle därefter ha åkt tillbaka till Eritreas huvudstad Asmara den 26 november för att delta på ett ministermöte ett par dagar senare, men dök aldrig upp.

Därefter har han varit försvunnen och på flera nätsajter och i sociala medier spekuleras det nu i att informationschefen har lämnat landet för gott.

Den Londonbaserade oppositionstidningen Assenna noterar att Ali Abdu inte deltog på ministermötet, och hänvisar till ett foto som publicerats på regimens officiella hemsida.

Nättidningen har på senare tid dock ifrågasatts efter den felaktiga nyheten om att diktatorn var död.

En insatt eritrean i Storbritannien säger till tidningen:

- Assenna har ansetts vara en trovärdig källa och har tidigare citerats av bland andra BBC. Men efter att uppgifterna om att Afewerki var död inte visade sig stämma finns det de som tror att det här kanske inte stämmer. Det kan vara ett sätt för regimen att misskreditera oppositionen. Informationen kan ha lämnats ut för att luras.

"Omöjligt att återvända"

Men de ihärdiga ryktena om att Ali Abdu flytt verkar enligt Léonard Vincent stämma.

- Hans äldsta dotter flydde från Eritrea till Khartoum i Sudan i förra veckan. Då gjorde säkerhetspolisen genast en husrannsakan i deras hem. Det är omöjligt för Ali att återvända till Asmara efter vad som har hänt, det vore farligt, säger han.

Regimkritikern Meron Estefanos har följt spekulationerna om Alis landsflykt.

- Det har varit rykten om att han lämnat landet de senaste tre månaderna, men nu verkar det vara så. Han har inte synts till och hans dotter har lämnat landet, säger hon.

Ali Abdu beskrivs som en person som stod diktatorn Isaias Afewerkis mycket nära och han sitter av allt att döma inne med mycket information om den svenske journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång i över tio år.

- Ali vet allt. Han vet var Dawit är och hur han mår. Ali var som Isaias son. De kände varandra mycket väl och stod varandra nära, säger Léonard Vincent.

Ali Abdus påstådda landsflykt är bara den senaste i raden hårda prestigeförluster för landets diktator. Sjutton spelare ur det eritreanska fotbollslandslaget samt läkaren avvek under en utflykt i Uganda för två veckor sedan, skriver BBC.