NYTT HOPP. Eritreas ambassadör i Israel Tesfamariam Tekeste Debbas säger till Expressen att den fängslade svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak lever och mår okej. Foto: ARNE LAPIDUS Foto: Arne Lapidus
NYTT HOPP. Eritreas ambassadör i Israel Tesfamariam Tekeste Debbas säger till Expressen att den fängslade svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak lever och mår okej. Foto: ARNE LAPIDUS Foto: Arne Lapidus

Eritreas ambassadör: "Dawit Isaak är okej"

Publicerad

TEL AVIV. Dawit Isaak lever och "är okej".

Eritreas ambassadör i Israel försäkrar för Expressen att den svensk-eritreanske journalisten lever efter mer än tolv år i fängelse.

Det är första gången på åratal som en högt uppsatt eritreansk ämbetsman uttalar sig officiellt om Dawits situation.

Tesfamariam Tekeste Debbas, Eritreas ambassadör i Israel, blir överraskad av Expressens fråga om Dawit Isaak. Pressträffen i dag handlar om något helt annat: de 10 000-tals eritreaner som flytt till Israel från förtrycket i hemlandet.

Men ambassadören finner sig snabbt:

- Först och främst, den här killen är eritrean, han är inte svensk. Han har ett eritreanskt id-kort och eritreansk nationalitet. Men han reste till Sverige och där fick han också svensk nationalitet, säger Tesfamariam Tekeste Debbas.

- När han kom till Eritrea gick han emot regeringens regler och sattes i fängelse.

- Vi ser honom inte som svensk. Han kom med ett eritreanskt id-kort och ett eritreanskt pass, säger han.

Några nyheter om Dawit Isaak? Han sitter i fängelse och har inte hörts av på mer än tolv år.

- Det snackas, men det är bara rykten. Han är okej, svarar ambassadören.

Lever han?

- Javisst (sure).

Vet du att han lever?

- Det här är ett personligt ärende. Jag kan inte allt om varje individ i fängelse, säger Tesfamarian Tekeste Debbas.

"Han är eritrean, inte svensk"

- Men jag kan säga er att den här killen är eritrean, inte svensk. När han kommer och inte följer landets lagar måste han straffas.

Sedan förklarar den leende ambassadören, som är mycket vänlig, att han bara vill tala om "politiska frågor, inte personliga".

Tesfamariam Tekeste Debbas tog emot en grupp journalister på Eritreas ambassad i Tel Aviv för att tala om det eritreanska flyktingproblemet i Israel, där runt 35 000 illegala invandrare från Eritrea befinner sig. Israel har en synnerligen restriktiv asylpolitik och några av dem har fått politisk asyl i Sverige.

Förnekar politiska flyktingar

Ambassadören försäkrar att det inte finns några politiska flyktingar från Eritrea och att de inte har något att frukta om de återvänder - men tillägger att demokratiseringen av landet tar tid.

- Varför stannar de inte i Eritrea och bedriver opposition? Jag var en frihetskämpe i kriget. Man måste slåss för sina idéer, säger Tesfamariam Tekeste Debbas.

Eritrea är enligt Amnesty International och andra människorättsgrupper en av de värsta diktaturerna i världen vad gäller mänskliga rättigheter och friheter. Yttrandefriheten är kraftigt begränsad, inga politiska partier eller oberoende medier tillåts.

Där finns tusentals samvetsfångar - politiska aktivister, journalister och andra - som utsätts för tortyr i fängelser och aldrig ställs inför rätta.

"Brott mot landets säkerhet"

Den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak, 49, greps i Eritrea den 23 september 2001. Enligt regimen sitter han fängslad för brott mot landets säkerhet. Men han greps tillsammans med en rad andra aktivister och journalister som krävde demokratiska reformer i Eritrea.

Minst tio av de journalister och politiker som fängslades tillsammans med Dawit Isaak i september 2001 uppges ha dött i fängelse.

Dawit Isaak har fru och tre barn i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag