Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eritrea släpper fångar
- nytt hopp för Dawit

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Långtidsfängslade eritreaner har släppts efter flera år i regimens fängelser utan rättegång. Det avslöjar eritreanska nyhetsbyrån Zajel.

Efter hård press från tungt etablerad politiska grupper i och utanför Eritrea släpper regimen i Asmara långtidsfängslade eritreaner.

Flera hade återvänt till hemlandet för att bygga upp demokratin men kastades in i fängelser på falska anklagelser, säger oppositionskällor.

– Hoppet är stort för Dawit, säger Esayas Isaak.

I slutet av mars samlades exileritreaner och tunga namn inifrån Eritrea som representerar olika klaner och provinser i London och diskuterade situationen i Eritrea.

De kom överens om en vägkarta och initiativ för att förena alla krafter i landet. Det tolkades av regimen i Asmara som en direkt politisk motkraft som kan skapa förändring.

– Det ledde till att åtta personer som hade varit fängslade mellan 8 och 10 år blivit släppta. De är kända akademiker och demokratikämpar men också medlemmar i mäktiga klaner i landet. Regimen, efter Londonkonferensen var tvungen för att skicka ut samarbetsvilliga signaler och det ledde till att de släpptes, säger en av de eritreanska aktivister som deltog i konferensen.

De personer som regimen i huvudstaden Asmara släppte är minst åtta långtidsfängslade samhällsaktiva eritreaner. Oppositionskällor avslöjar samtidigt för Expressen.se att flera av de fängslade hade varit i fångenskap mellan åtta till tio år utan rättegång.

– Det ger lite hopp om att någonting håller på att ske där inne i landet. Det behöver inte betyda att regimen kommer att släppa alla i morgon. Vi ska inte ha höga förväntningar på regimen, säger en eritreansk oppositionskälla i Storbritannien.

Frisläppandet har skett i tysthet. Regimen vill inte göra en stor sak av sina beslut. Det ökar trots allt hoppet för att svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak som sedan 13 år tillbaka sitter fängslad utan rättegång kan bli släppt.

– Jag tror att hoppet är stort. De vill bli av med ”problemet” och få ett bättre rykte i omvärlden, säger Dawit Isaaks bror Esayas.

"Falska anklagelser"

Till skillnad från fångar som Dawit Isaak har anhöriga till de släppta sedan ett par år tillbaka tillträde för att besöka dem. Oppositionen kände till var de satt fängslade och man visste att de levde.

– Vi vet vilka de är. Det är folk som inte var politiskt aktiva men kastades in i fängelser på falska anklagelser ñ en av dem är läkare och hans ärende hamnade till slut på presidentens bord, säger oppositionskällan.

Det är inte första gången som regimen släpper, utan förvarning fängslade efter flera år i fångenskap. Nyligen fick tiotals människor, i tysthet återvända till sina familjer utan att han fått upprättelse.

Nyligen gick en av generalerna bort och då passade regimen på att släppa flera fångar som man ansåg inte gjorde någon politisk risk. Regimen hävdade att generalen som gick bort hade agerat självmant och utan regeringens vetskap när de kastats in i fängelser, säger källan och lägger till att det senaste frisläppandet kan vara tecken på att fler kommer att bli fria snart.

"På väg ut"

Bland de släppta finns läkarna Omar Din, Mohamad Omar, Wad al-Nazer och Abdullah Gameaa. Flera är kända i eritreanska kretsar som demokratikämpar men inte politisk aktiva.

– Det finns även andra som har släppts och är på väg ut från landet. Fler kan bli fria framöver. Regimen känner sig pressad och konferensen i London blev en tydlig signal för regimen att situationen måste förbättras. Flera med mig tror att fler akademiker och samvetsfångar kommer inom kort att bli släppta, säger en källa som deltog i konferensen.

Expressens uppgiftslämnare säger att deras familjer fick strikta order om att inte fira frisläppandet för att inte skapa uppmärksamhet och genera regimen.

Enligt källor som oppositionella eritreaner har inne i det extremt slutna landet har regimen tillsatt en kommission för att se över de fångar som hade varit fängslade längre tid. De flesta är fängslade utan rättegång.

– Med tanke på all uppmärksamhet som Dawits fall har fått genom åren ökar hoppet nu. Det uppfattas som en stor börda för Eritrea, säger Esayas Isaak.

"Utgår från att han lever"

Nyhetsbyrån Zajel som var först med att rapportera om frisläppandena är en eritreansk etablerad nyhetskälla som verkar i viss självständighet relativt president Isaias Afewerki. Den drivs av arabisktalande eritreanska journalister.

– Vi känner till det via medieuppgifter men inget som tyder på att Dawit Isaak bland de släppta, tyvärr, säger Linn Duvhammar, på UD:s presstjänst.

Hon påpekar att Dawit Isaak är ett prioriterat fall och att så fort tillfälle ges arbetar regeringen på olika nivåer för att få honom fri.

– Vi berättar inte specifikt om vad som görs. Vi utgår från att han lever och vi tar alla rapporter om hans hälsa på stort allvar. Vi har en Stockholmsbaserad ambassadör för Eritrea men vi har inte fått tillträde för att få träffa honom eftersom de anser att han är eritreansk och inte svensk medborgare, säger Duvhammar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.