Betlehem Isaak är på plats i Jakarta för att ta emot sin pappas pris. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNBetlehem Isaak är på plats i Jakarta för att ta emot sin pappas pris. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Betlehem Isaak är på plats i Jakarta för att ta emot sin pappas pris. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Brevet som Reportrar utan gränser lämnade till Eritreas ambassad i Stockholm under tisdagen.Brevet som Reportrar utan gränser lämnade till Eritreas ambassad i Stockholm under tisdagen.
Brevet som Reportrar utan gränser lämnade till Eritreas ambassad i Stockholm under tisdagen.

Dottern om Dawit Isaaks pressfrihetspris

Publicerad

Den fängslade journalisten Dawit Isaak får Unescos pressfrihetspris.

Dotter Betlehem Isaak, 23, är på plats i Jakarta.

– Han borde själv få ta emot priset, säger dottern.

I mars offentliggjorde Unesco att 2017 års pressfrihetspris tilldelas journalisten och den svenske medborgaren Dawit Isaak. Sedan 2001 sitter han fängslad i Eritrea utan rättegång, utan att ha tilldelats en försvarare. Hans anhöriga har ingen kontakt och från regimen i landet släpps ingen information om hans tillstånd.

En jury bestående av internationella medieexperter har enhälligt beslutat att tilldela priset till Dawit Isaak för att ”uppmärksamma hans mod och motståndskraft samt stora engagemang för pressfrihet”, skriver Unesco.

Eftersom Dawit Isaak är fängslad är det hans dotter Betlehem Isaak som rest till Jakarta i Indonesien för att i pappas ställe får ta emot pressfrihetspriset.

Dawit Isaak.Foto: Kalle Ahlsén

Hon är stolt.

– Personligen för mig betyder det att han faktiskt har åstadkommit mer än vad många journalister någonsin kommer att göra, till exempel i Sverige.

– Man måste vara ganska envis och väldigt bra på det man gör för att få det här priset. Man måste stå upp för det och tro på något helhjärtat och passionerat. Personligen är det klart att jag blir väldigt stolt.

 

LÄS MER: Dawit Isaak tilldelas världspressfrihetspris

Reportrar utan gränser hoppas priset ska sätta press på Eritrea

Reportrar utan gränser hoppas att priset från Unesco ska sätta ytterligare press på Eritrea. Unesco avgör i sommar om Eritreas huvudstad Asmara ska utses till världsarvsstad, vilket regimen jobbat hårt för.

Dessutom kräver Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter (ACHPR), att Dawit Isaak släpps. Något som väger tungt, enligt Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist. Under tisdagen lämnade han in ett brev till Eritreas ambassad i Stockholm med frågor kring Dawit Isaak och hur regimen agerar på ACHPR:s krav.

– Vi har skickat frågor till alla departement i Eritrea och tänkte lämna över det här också till ambassaden, säger Lundqvist.

Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist lämnade under tisdagen in ett brev till Eritreas ambassad i Stockholm med frågor kring Dawit Isaak och hur regimen agerar på ACHPR:s krav.Foto: Privat

Betlehem Isaak: "Han borde själv få ta emot det"

Under tiden befinner sig Betlehem Isaak i Jakarta inför prisutdelningen under onsdagen. Hon önskar att pappa själv var där.

– Det är den tråkiga delen. Han borde själv få ta emot det. Det borde vara självklart, men nu är det inte så.

Hur hade din pappa känt om han visste att han fick det här priset?

– Jag tror att han skulle bli jätteglad och stolt över sig själv.

Tror du att han får veta detta där han befinner sig i fängelset?

– Det är svårt att säga. Jag vet ju inte vart han är, säger dottern Betlehem Isaak som inte sett pappa sedan hon var åtta år.

Vad vet ni om din fars situation?

– Vi vet ingenting. Tyvärr.

Efter 16 år, hur är det att fortfarande inte få veta någonting?

– Det är hårt, men man ska aldrig sluta kämpa och aldrig ge upp. Samtidigt får man kraft att fortsätta kämpa av att han sitter där han sitter.

Har ni fått någon nyhet om din pappa?

– Senast var det 2005. De två dagar han blev släppt. Det var det senaste livstecknet.

Vad tror du att Unescos tillkännagivande innebär för din far?

– Först och främst att man erkänner hans faktiska arbete som en väldigt duktig journalist. Han var ingen skojare. Han var allvarlig och berättade om riktiga människoöden och livshistorier. Han beskrev och skildrade samhället på ett väldigt analytiskt sätt. Förutom det var han författare och dramatiker. Han hade stor betydelse för kulturlivet i Eritrea, men främst som journalist var han enastående.

 

LÄS MER: Afrikakommission: Frige Dawit Isaak

Betlehem Isaak håller tal

Betlehem Isaak kommer att hålla ett tal i samband med prisutdelningen.

– Det blir väldigt känsliga och stora saker som jag kommer att säga, som kommer från mitt hjärta.

Vad skulle du vilja säga till din pappa om han får det här meddelandet på något sätt?

– Vi ses snart.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag