Foto: Lennart Rehnman
 Foto: Lennart Rehnman

De protesterar mot eritreanska besöket

Publicerad
Uppdaterad
Just nu pågår demonstrationen mot Eritreas EU-ambassadör som kommer till Folkets hus i Göteborg för att hålla föreläsningar om hur FN:s sanktioner drabbar landet.
- Det är inte demokrati i Eritrea i dag. EU-ambassadör är här för att hjärntvätta dem som lyssnar, säger en av demonstranterna, Keleta Zehaie.
- Polisen har spärrat av ett område framför Folkets hus och det är både dialogpoliser och vanliga poliser här på plats, säger Tomas Svedberg, GT:s reporter på plats.
Det är den eritreanske EU-ambassadören,Girma Asmerons, besök i Göteborg som nu upprör de regimkritiska eritreaner som bor i exil i Sverige. Enligt regimkritikerna pågår just nu en stor propagandakampanj från den eritreanska regeringen. Kampanjen går ut på att FN:s sanktioner drabbar civilbefolkningen i Eritrea hårt.

Här för att hjärntvätta

- Det finns ingen demokrati i Eritrea i dag och så länge det inte finns demokrati så kommer vi att fortsätta protestera. Asmeron är här för att hjärntvätta åhörarna, säger Keleta Zehaie, som sitter med i styrelsen för Föreningen för ett rättvist Eritrea. Foto: Lennart Rehnman
- Jag älskar mitt land och jag vill bara åka tillbaka, men jag kan inte. Här i Europa finns rättvisa, här kan man tala fritt. Det kan man inte i Eritrea i dag utan att råka illa ut, säger Keleta Zehaie, som inte sett sina föräldrar på 35 år på grund av sin politiska asyl.

Börjar 12.30

Seminarierna om FN-sanktionerna kommer att pågå under större delen av lördagen.
- Det ska börja 12.30 för en ungdomsgrupp och fortsätta senare för ytterligare en grupp för vuxna, säger Tomas Svedberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag