Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dawit Isaaks öde får Lena Olin att agera

Lena Olin har berörts starkt av fängslade journalisten Dawit Isaaks öde. Foto: Carlos Alvarez

Lena Olin blev upprörd när hon fick höra talas om Dawit Isaaks öde.

– Jag visste inte ens om att Dawit Isaak satt fängslad. En svensk journalist!

Skådespelaren Lena Olin är ambassadör för Robert F. Kennedy Center och har turnerat med Speak truth to power till Stockholm, New York och nu Bryssel. Pjäsen återger öden från 50 människorättskämpar runtom i världen.

– Man får sådan respekt av de här människorna, av vad de har varit med om. Man blir påmind om vilka futtiga saker man själv ofta oroar sig för, säger hon.

– Men man får inte låta sig hämmas av det. För detta - att stå på en scen - är vad jag kan göra.

Dawit IsaakFoto: Foto: PrivatPjäs till Dawits ära

Tillsammans med skådespelarkollegerna Dennis Haysbert, Dylan Bruno, EU-parlamentets talman och sex EU-parlamentariker framför hon om några timmar Ariel Dorfmans pjäs i EU-parlamentet.

När hon fick frågan om att komma till Bryssel för att spela pjäsen till Dawit Isaaks ära visste hon inte vem den svensk-eritranske journalisten var.

– Men om jag kan ta lite av min tid och åka till Bryssel och berätta om de här människorna kanske det kan göra skillnad.

När hon kommer hem ska hon ta med sig berättelsen om Dawit Isaak och det som hänt honom och sprida den till människor hon känner och till sina barn.

– Jag skulle vilja få med mig ett gäng ”Free Dawit”-tröjor så att mina barn kan dela ut dem bland sina vänner på college. De är framtiden, den unga generationen har mycket mer världssamvete än vad vi har.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.