Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dawit Isaaks öde får Lena Olin att agera

Lena Olin har berörts starkt av fängslade journalisten Dawit Isaaks öde. Foto: Carlos Alvarez

Lena Olin blev upprörd när hon fick höra talas om Dawit Isaaks öde.

– Jag visste inte ens om att Dawit Isaak satt fängslad. En svensk journalist!

Skådespelaren Lena Olin är ambassadör för Robert F. Kennedy Center och har turnerat med Speak truth to power till Stockholm, New York och nu Bryssel. Pjäsen återger öden från 50 människorättskämpar runtom i världen.

– Man får sådan respekt av de här människorna, av vad de har varit med om. Man blir påmind om vilka futtiga saker man själv ofta oroar sig för, säger hon.

– Men man får inte låta sig hämmas av det. För detta - att stå på en scen - är vad jag kan göra.

Dawit Isaak Foto: Foto: Privat Pjäs till Dawits ära

Tillsammans med skådespelarkollegerna Dennis Haysbert, Dylan Bruno, EU-parlamentets talman och sex EU-parlamentariker framför hon om några timmar Ariel Dorfmans pjäs i EU-parlamentet.

När hon fick frågan om att komma till Bryssel för att spela pjäsen till Dawit Isaaks ära visste hon inte vem den svensk-eritranske journalisten var.

– Men om jag kan ta lite av min tid och åka till Bryssel och berätta om de här människorna kanske det kan göra skillnad.

När hon kommer hem ska hon ta med sig berättelsen om Dawit Isaak och det som hänt honom och sprida den till människor hon känner och till sina barn.

– Jag skulle vilja få med mig ett gäng ”Free Dawit”-tröjor så att mina barn kan dela ut dem bland sina vänner på college. De är framtiden, den unga generationen har mycket mer världssamvete än vad vi har.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!