Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dawit Isaaks födelsedag – boken delas ut till politiker

Nu har Dawit Isaaks bok "Hopp" översatts till franska och engelska, berättar journalisten Björn Tunbäck som är engagerad i bokprojektet. Foto: Expressen TV

På lördag fyller Dawit Isaak 54 år. 

Det blir hans 17:de födelsedag i fångenskap. 

Nu lanseras en crowdfundingkampanj som ska finansiera utdelningen av Isaaks bok "Hopp" till samtliga EU-parlamentariker. 

– Den uppmärksamhet och det tryck som EU skulle kunna skapa blir naturligtvis större än det tryck Sverige kan skapa, säger Björn Tunbäck vid Reportrar utan gränser. 

Den svenskeritreanske journalisten, författaren och dramatikern Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. 

Han fängslades utan rättegång och betraktas därför av många, bland annat Amnesty International, som en samvetsfånge. På lördag fyller Dawit Isaak 54 år. 

I samband med födelsedagen – den 17:de han får fira i fångenskap – lanseras en crowdfundingkampanj som ska finansiera tryck och utdelning av hans bok "Hopp" till alla EU-parlamentariker. Boken innehåller ett urval av Isaaks produktion av prosa, dramatik och journalistik.

Björn Tunbäck vid Reportrar utan gränser är drivande i bokprojektet. Han berättar för Expressen TV att idén om att översätta och ge ut Dawit Isaaks texter föddes under Bokmässan i Göteborg 2009, då somliga ifrågasatte om Dawit Isaak verkligen var en riktig författare eftersom de aldrig hade läst honom. 

Efter det översattes boken från tigrinja, som Isaak alltid skrivit på, till svenska. 

"Han är den enda journalisten och EU-medborgaren som är en samvetsfånge och ändå är det inte, tycker jag, tillräckligt mycket uppmärksamhet om honom inom EU", säger Björn Tunbäck vid Reportrar utan gränser. Foto: Expressen TV

"Nu kan fler läsa honom" 

Nu har boken också översatts till engelska och franska. 

– Med franska och engelska blir det möjligt att nå ut både på den afrikanska kontinenten och i Europa. Han är den enda journalisten och EU-medborgaren som är en samvetsfånge och ändå är det inte, tycker jag, tillräckligt mycket uppmärksamhet om honom inom EU, säger Björn Tunbäck. 

– Man får inte låsa in folk utan dom, man får inte låsa in folk så att de inte får träffa sina anhöriga, man får inte låsa in folk utan rätt till advokat. Du kan göra listan väldigt mycket längre. Genom att ge ut den här boken – regimen vill ju tysta honom – nu gör vi honom tillgänglig på fler språk. Nu kan fler läsa honom. 

Insamlingen som startats ska bekosta tryck och utdelning av Dawit Isaaks bok "Hopp" till alla EU-parlamentariker. Foto: Expressen TV

Genom att ge boken till alla EU-parlamentariker hoppas Björn Tunbäck och de andra som är engagerade för Dawit Isaaks sak att trycket på Eritrea om att släppa honom fri ska öka. 

– Eritrea vet om att Sverige har en bestämd uppfattning om det här och EU-parlamentet har gjort flera uttalanden. Men – efter 17 år i fängelse med risk för livet varje dag som det är för Dawit och hans kolleger – den uppmärksamhet och det tryck som EU skulle kunna skapa blir naturligtvis större än det tryck Sverige kan skapa, säger Björn Tunbäck. 

Journalisten Martin Schibbye jobbar med en egen bok om Eritrea och Dawit Isaak. Foto: Expressen TV

"Han var ingen regimkritiker i första hand" 

Martin Schibbye, journalist och chefredaktör för Blankspot, fanns också på plats i Stockholm där Dawit Isaaks födelsedag och insamlingen uppmärksammades. Schibbye jobbar själv med en bok om Eritrea och Dawit Isaak. 

– Jag vill beskriva Dawits journalistiska gärning och hans uppväxt i Eritrea, befrielsekampen. Den långa kampen som till slut leder till att det blir ett fritt land, säger Martin Schibbye. 

– För efter att det har gått så många år är det lätt att han blir en symbol, en bild, och att han politiseras på nått sätt. Men jag kan tycka att vi kan behöva gå tillbaka till vem han var – som människa, som journalist. Han var ingen regimkritiker i första hand utan han var journalist, som på tidningen Setit valde att publicera regimkritiker. Det kan tyckas vara samma sak, men skillnaden är fundamental, fortsätter han. 

"Det är helt oöverblickbart", säger Katti Hofflin, kulturchef i Västra Götalandsregionen, om Dawit Isaaks många år i fångenskap. Foto: Expressen TV

"Utsatt för hemskheter, oro, rädsla och våld"    

Katti Hoflin, kulturchef för Västra Götalandsregionen, är årsbarn med Dawit Isaak. Vid sammankomsten lästen hon högt ur "Hopp". Om alla de år som jämngamla Isaak nu suttit fängslad säger hon:

– Det är helt oöverblickbart. Mina ungar är 21 och 22 år gamla nu, mina grabbar. På de här 17 åren har de blivit vuxna, unga män. Bara den resan och hur jag själv har förändrats, vad jag själv har gjort – det är omöjligt att föreställa sig hur det är att sitta i en liten cell och ha sitt liv på paus. Och dessutom vara utsatt för hemskheter, oro, rädsla, våld.