I dag fyller Dawit Isaak 48 år. Födelsedagen tillbringar han återigen i fängelse i Eritrea utan att ha fått någon rättegång. Foto: Kalle Ahlsen, Google Earth
I dag fyller Dawit Isaak 48 år. Födelsedagen tillbringar han återigen i fängelse i Eritrea utan att ha fått någon rättegång. Foto: Kalle Ahlsen, Google Earth

Dawit Isaak tillbringar födelsedag i fängelset

Publicerad

Ljusglimten: Dawit Isaak lever.

Men för elfte året i rad uteblir han från sitt eget födelsedagsfirande när han i dag fyller 48 år.

Diktaturen Eritrea håller fortfarande honom fången - utan rättegång, utan formella anklagelser.

- Det är fruktansvärt. Det är en mardröm för honom och för familjen så klart, säger Leif Öbrink, ordförande för föreningen "Free Dawit Isaak".

Ingen vet var Dawit Isaak hålls fången eller hur han mår. Den eritreanska regimen vägrar att förmedla kontakt eller låta någon träffa journalisten.

Men för bara någon månad sedan kom en liten ljusglimt. Dawit Isaak lever fortfarande.

"Vi vet att han lever"

Enligt uppgifter till organisationer Reportrar utan gränser är han en av de fyra journalister och oppositionella som greps 2001 som ännu är i livet.

- Ja, vi vet att han fortfarande lever. Jag fick samma uppgifter från ett helt annat håll. Men vi vet inte hur han mår eller hur han har det, säger Leif Öbrink.

I Sverige fortsätter kampen för att hans familj ska få tillbaka sin make och pappa.

- Jag har nyligen haft ett möte med UD. Vi kämpar på för att hitta en ingång och en lösning på det här, säger Leif Öbrink.

- Precis som med journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson jobbar de oerhört hårt här också. Men så länge vi har med en diktator att göra så hjälper det inte. Det är tyvärr inte mycket vi kan göra, han lyssnar ju inte på någon.

Vill skapa opinion i Eritrea

Stödföreningen sätter nu sitt hopp till uppgifter om en pågående maktkamp i de ­styrande lagren i Eritrea.

- Vi vet att det är så och att det är många som väntar på vad som kommer att hända när presidenten inte finns kvar längre, säger Leif Öbrink.

Tills att en förändring sker arbetar föreningen med att försöka skapa opinion i diktaturen - bland annat genom en nyligen genomförd telefonkampanj.

- Det oroar regimen om folk börjar ställa frågor, det skapar en press, säger Leif Öbrink.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag