Foto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Danny Glover skriver på för Dawit Isaak

Publicerad

"Dödligt vapen"-skådespelaren Danny Glover är i Sverige.

Och här skriver Unicef-ambassadören och världsstjärnan på för att den fängslade journalisten Dawit Isaak ska släppas fri.

– Det enda jag är intresserad av är demokrati och rättvisa, säger Danny Glover.

Skådespelaren Danny Glover, 69, är i Sverige i sin roll som ambassadör för Unicef.

Under gårdagen besökte "Dödligt Vapen"-stjärnan Operakällaren och intervjuades om sitt engagemang för världens barn av Mark Levengood.

– Du vet att pengar du ger till vattenreningsprojekt går till det projektet. Det hamnar inte i administration, vilket annars ofta händer med pengar. Det går direkt till projektet. Det är utmärkande för Unicef-familjen, säger Danny Glover om sitt engagemang.

Om varför det är viktigt att han som skådespelare är ambassadör för Unicef säger han:

– Vi har en publik, det är det viktigaste. Vi har hamnat i en position i artistindustrin där folk lyssnar. Jag har ganska många följare på Twitter, varför skulle jag inte använda det till att tala om saker som betyder något.

"Eritrea är en besvikelse"

Stjärnan tog sig tid att tala om den pågående flyktingkatastrofen och den fängslade svensk-eritreanske författaren och journalisten Dawit Isaak.

– Eritrea är en besvikelse, säger Danny Glover.

Därefter skrev han på Free Dawit-uppropet för att den eritreanska regimen ska släppa Dawit Isaak, ögonblickligen.

"Migration är en mänsklig rättighet"

Tidigare har världsstjärnor som Morgan Freeman, Benny Andersson och Bruce Springsteen skrivit på samma upprop.

Författaren Dawit Isaak har, utan rättegång, suttit fängslad i Eritrea sedan 2001.

– Det enda jag är intresserad av är demokrati och rättvisa. Det är de enda projekt jag är intresserad av, överallt i världen. Demokrati och rättvisa, säger Danny Glover.

 

LÄS MER: John Cleese skriver på för Dawit Isaak

 

Den pågående flyktingkatastrofen i Europa bekymrar stjärnan.

– Migration är en mänsklig rättighet. Människor har rätt att migrera från en plats till den andra. Vi måste skapa stabila ekonomier i länder de kommer ifrån och få fram en fredsuppgörelse för att folk ska kunna återvända. Tror du människor vill vara flyktingar? Människor vill ha stabilitet, bilda familjer, säger Danny Glover.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag