Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt ville få till ett möte med diktatorn Afewerki. Foto: AP och Scanpix
Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt ville få till ett möte med diktatorn Afewerki. Foto: AP och Scanpix

Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt nobbades av Eritreas diktator

Publicerad
Uppdaterad
På FN:s stormöte har den svenska regeringen försökt få ett möte med Eritreas diktator för att diskutera Dawit Isaak.
Men Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt fick nobben av Afewerki.
- Han tackade nej och ville inte träffas, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Expressen.se.
Flera regeringschefer är samlade på FN:s stormöte som pågår i New York. Utrikesminister Carl Bildt (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är båda där för Sveriges räkning.

Blev inget möte

Men planen att ta tillfället i akt och diskutera frågan om den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak gick inte hem.
Reinfeldt och Bildt uppger att de försökt få till stånd ett möte med Eritreas diktator Isaias Afewerki under toppmötet i FN-högkvarteret i New York. Men det blev inte av.
- Vi har försökt att få träffa presidenten, men han tackade nej och ville inte träffas. Här möter vi diktaturens logik och slutenhet. De vill inte bli konfronterade, de vill inte prata med oss, säger Fredrik Reinfeldt till Expressen.se.

"Vi är tydliga"

President Isaias Afewerki ska tala inför FN på fredag - exakt tio år efter att Dawit Isaak spärrades in.
- Vi är tydliga i att vi tycker att Dawit Isaak ska frigivas omgående av humanitära skäl, säger Fredrik Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag