"Tänker på Dawits familj". Bruce Springsteen skriver under uppropet för att frige Dawit Isaak inför ögonen på Amnesty Internationals Maja Åberg. Foto: Stefan Söderström
"Tänker på Dawits familj". Bruce Springsteen skriver under uppropet för att frige Dawit Isaak inför ögonen på Amnesty Internationals Maja Åberg. Foto: Stefan Söderström

Bruce Springsteen: Free Dawit!

Publicerad
Uppdaterad
Här skriver Bruce Springsteen på Expressens kampanj för fängslade Dawit Isaaks frigivande.
Bossen tog sig inte bara tid att protestera mot behandlingen - han skickade även en tanke till den svenske journalistens familj.
- Det är ett nöje att skriva under. Det här är en mycket viktig fråga, säger rocklegendaren.

Expressen initierade uppropet för Dawit Isaaks frisläppande. Sedan starten har över 200000 personer skrivit på för att den svensk-eretrianske journalisten ska friges från fångenskapen i Eritrea.
Igår blev det några namnunderskrifter till. Och inte från vilka som helst.
Bruce Springsteen och hans saxofonist Clarence Clemons undertecknade uppropet.
Världsstjärnorna ska snart upp på scen för den tredje Sverigespelningen, när de välkomnar Maja Åberg, som arbetar med opinion och påverkan hos Amnesty International, och Expressens fotograf Stefan Söderström.
Backstage pratar de om Dawit Isaak.
Amnesty och Expressen har med sig vädjandet om Dawits frisläppande, och Bossen tvekar inte en sekund att skriva på.

"Ett viktigt arbete"

Rockstjärnan ser allvarlig och bestämd ut när han säger:
- Jag tycker att det är viktigt att skriva under. Och ni i Amnesty har gjort ett otroligt jobb genom åren. Jag vill tacka er för det.
Bruce Springsteen fortsätter med att säga angående Expressens kampanj:
- Det här är ett viktigt arbete. Jag har fått information i frågan, och det är ett nöje att skriva under.
Även saxofonisten Clarence Clemons tar emot och skriver mer än gärna på uppropet:
- Det är självklart en viktig fråga. Jag är jätteglad att få göra det här.
23 september 2001 arresterades Dawit Isaak och en rad andra journalister av den eritreanska regimen. Detta för att de i tidskriften Setit skrivit om en grupp politiker i regeringen - den så kallade 15-gruppen - vilken krävde demokratiska reformer i Eritrea.
Det är snart åtta år sedan Dawit Isaak fängslades för första gången. Familjen svävar i ovisshet angående hans tillstånd.
Bruce Springsteen berörs djupt av det faktumet:
- Jag tänker på Dawits familj, det gör jag.

"Engagemanget spelar roll"

Efter mötet är Maja Åberg, från Amnesty International mycket tillfreds:
- Det är helt fantastisk! Bruce kändes så genuin och varm i sitt tyckande. Generös. Direkt när vi kom in i rummet gick han fram och gav mig en liten kram och en puss på varje kind. Han poängterade att han tyckte det var en viktig fråga.
Sedan fortsätter hon:
- Jag tror absolut att det här engagemanget spelar roll. Att fortsätta belysa situationen. Vara en nagel i ögat på Eritreas regim. Och att Bruce Springsteen ställer upp är självklart underbart och viktigt.
Även Thomas Johansson, konsertarrangerande Live nations chef och vän med Bruce Springsteen, tycker att Dawit Isaak-frågan är viktig:
- Jag har själv skrivit på listan. Jag hoppas verkligen att det kan göra en skillnad.
Strax efter klockan 20 igår kväll klev The Boss upp på Stockholms stadions scen inför närmare 33000 jublande åhörare - i tankarna hade han med stor sannolikhet med sig Dawit Isaak och förhoppningen om ett frisläppande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag