Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann Linde (S) om de fängslade svenskarna

Ann Linde om Gui Minhai
Ann Linde.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Amineh Kakabaveh.
Foto: OLLE SPORRONG

Gui Minhai, Dawit Isaak och Ahmadreza Djalali sitter alla tre fängslade.

I och med coronapandemin höjs röster om svenskarnas situation – bland annat från riksdagsledamot Amineh Kakabaveh som ställde frågan om frigivning och vård för de fängslade till utrikesminister Ann Linde (S).

Enligt Linde pågår ett intensivt arbete i alla tre fallen, både i Sverige och i respektive land.

De tre svenskarna Gui Minhai, Dawit Isaak och Ahmadreza Djalali sitter fängslade i Kina, Eritrea och Iran.

Den svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai har dömts till tio års fängelse och har nu suttit fängslad i fem år utan rättegång av den kinesiska diktaturen. 

Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i 18 år utan rättegång i Eritrea. Han greps 2001 tillsammans med flera andra som riktat kritik mot regeringen i landet.

Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna, greps av iransk polis 2016 när han i hemlandet var på en föreläsningsresa. Myndigheterna i landet anklagade honom för att ha spionerat åt Israel som lett till att landets kärnteknikforskare dödats. 

Ann Linde: ”Ett intensivt arbete sker”

Det har förts många diskussioner kring fallen och kritik har riktats mot agerandet från svenska utrikesdepartementet.

Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot och tidigare V-riksdagsledamot, är en av rösterna som höjts. Hon har frågat utrikesminister Ann Linde om Sveriges hantering av fallen nu under coronapandemin.

”Kommer ministern att kräva att få dessa svenska medborgare, som i strid med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter sitter fängslade i Iran, Eritrea och Kina, frigivna, och vilka åtgärder vill ministern vidta för att skydda dem från covid-19 och se till att de får vård om det skulle behövas?”, frågar Kakabaveh Linde.

– Tiden är inne. Både att kräva men också att vädja för deras familj och deras egen hälsa, säger Amineh Kakabaveh och menar att man inte har en aning hur de tre fängslade svenskarna mår under krisen.

Ann Linde svarar på Kakabavehs skriftliga fråga där hon skriver att det sker ett ”intensivt arbete” i Stockholm och i länderna i fråga, och att hon personligen och vid flera tillfällen tagit upp fallen med företrädare i länderna på hög nivå:

”Jag vill vara tydlig med att utrikesförvaltningens konsulära uppdrag för svenskar utomlands, däribland de som är frihetsberövade, kvarstår trots det mycket svåra läge som utbrottet av covid-19 orsakat.”, skriver Linde.

Dawit Isaak.
Ahmadreza Djalali.
Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT
Gui Minhai.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kakabaveh: ”Tyst diplomati”

Hon svarar vidare att de i kontakt med företrädare i länderna framhåller ”vikten av att våra medborgare ska ges den vård de kan vara i behov av”.

UD arbetar både kontinuerligt och på hög nivå med att konsulära besök till de fängslade ska genomföras. Men att länderna inte varit tillmötesgående gällande frågan, skriver Linde.

– Tyvärr så kallar hon (Ann Linde, reds anm.) inte Minhai, Isaak och Djalali för politiska fångar utan för konsulära ärendet och då blir det tyst diplomati. Jag har ställt frågan i många år men det är samma svar, att det pågår, men det händer ingenting. Och om ingenting händer så måste frågorna lyftas på en annan högre nivå, och det borde vara dags nu, säger Amineh Kakabaveh.

Kurdo Baksi: ”Så länge inte Dawit Isaak är fri är ingen av oss fri”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.