Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

5 000 dagar skamligt lång tid i en cell

Dawit Isaak har i dag suttit fängslad i Eritrea i 5 000 dagar.
Ingen opposition finns till Eritreas president Isaias Afewerki. Alla som utgör ett hot försvinner.
Foto: Shawn Baldwin

Åtta år i följd har Eritrea rankats som det land i världen som har minst pressfrihet.

5 000 dagar har Dawit Isaak suttit fängslad av diktaturen.

Offer för kriget i Syrien utgör i dag den största flyktinggruppen till Sverige, men därefter följer eritreaner som - på farliga vägar till östra Sudan och på rangliga båtar över Medelhavet - lyckas ta sig till Europa och sedan vidare hit för att söka skydd.

Man kan förstå dem. Den hårdföra regimen i Eritrea, ledd av Isaias Afewerki, trotsar sin egen grundlag och har aldrig hållit några allmänna val till parlamentet.

Det finns heller inget oberoende domstolsväsende - politiska fångar ställs inte ens inför rätta, de spärras bara in. Till och med Högsta domstolens ordförande greps när han protesterade mot att myndigheterna lade sig i rättsskipningen.

Eritrea är alltså en riktig, som det kallas, skurkstat.

Sist på listan över pressfrihet - sämre än Nordkorea! - och en diktatur som inte bara förbjöd privata medier, utan till och med stängde ner utbildningsdepartementets egen station (!) Radio Bana och häktade alla anställda där.

13 av Radio Bana-medarbetarna fick sitta fem år i fängelse, oklart varför.

I celler, någonstans, finns också journalister från tidningen Setit, som Säkerhetspolisen i Asmara slog till emot 2001.

En av dem är den svensk-eritreanske skribenten Dawit Isaak, vars familj väntar på honom i Göteborg.

I förrgår publicerade vi i Expressen ett exklusivt vittnesmål av frilansjournalisten Paul Frigyes, gjort inne i Eritrea för att uppmärksamma att det i dag är 5 000 dagar sedan Dawit Isaaks frihetsberövades.

Skildringen gjordes under exceptionella förhållanden; Paul Frigyes tvingades söka visum som turist och kunde inte intervjua människor han mötte, som reportrar ju normalt gör på sina reportageresor, eftersom invånarna är så rädda. Men en person han träffade beskrev ändå problemen:

- Brist på basvaror, på jobb, på allt. Usla löner och höjda priser. Men framför allt: Angivare. De finns överallt. Några ord räcker för att åka in. Jag är ortodox kristen. Religion är superkänsligt. Ett kritiskt ord om religiösa grupper, då åker man i fängelse direkt. Som jag sade: Huvudvärk!

Varje månad flyr tusentals eritreaner undan förtrycket, fattigdomen, den långa värnplikten och risken för att - utan möjlighet till att försvara sig - fängslas.

Vi i Sverige har länge fokuserat på "Free Dawit"-kampanjen, och engagemanget för det fria ordet i en stat styrd av en militärjunta är viktigt.

Amnesty International, Reportrar utan gränser och en radda andra organisationer påminner ständigt om bristen på yttrandefrihet.

Svenska medier, politiker, partier och föreningar gör samma sak och kräver omedelbar frigivning av Dawit Isaak.

Expressen kommer fortsatt att vara en stark röst för hans sak, men också för behoven av demokratiska reformer i Eritrea.

I dag är president Afewerki också överbefälhavare, talman i nationalförsamlingen och han både utser och leder regeringen. Någon opposition finns inte, alla som utgör ett hot försvinner.

Flyktingströmmen från Eritrea visar därför på komplexiteten, och det handlar tyvärr om mycket mer än bara tidningsutgivning.

5 000 dagar är en skamligt lång tid i en cell utan chans att få träffa anhöriga eller ens en advokat.

Låt oss uppmärksamma det övergreppet genom att önska alla de stackars medborgarna i Eritrea ett bättre liv.

Dawit Isaak - DETTA HAR HäNT

Dawit Isaak föds i Eritrea.

Kommer till Sverige som flykting.

Blir svensk medborgare.

Eritrea blir självständigt. Dawit Isaak återvänder och blir delägare i landets första oberoende tidning Setit.

Dawit återvänder tillfälligt till Sverige under kriget mellan Eritrea och Etiopien. Åter i Eritrea. Den 18 september bommade eritreansk säkerhetspolis igen alla oberoende medier. Dawit Isaak och nio andra journalister greps och fördes till en polisstation.

Den 19 februari flyttas Dawit Isaak till Eritreas "slutstation för politiska fångar".

Den 27 mars startar chefredaktörerna för Sveriges största tidningar, bland annat Expressen, ett upprop för Dawit Isaak: "Vårt krav är mycket enkelt: Frige Dawit Isaak".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.