Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

11 år sedan Dawit Isaak fängslades

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det kräver uthållighet och diplomati på många nivåer", säger Carl Bildt om arbetet om att få hem Dawit Isaak som suttit fängslad i elva år.

I dag är det elva år sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea.

Arbetet med att få hem den svenskeritreanske journalisten fortsätter.

- Det kräver uthållighet och diplomati på många nivåer, säger Carl Bildt till Ekot.

I elva år har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea. Han fängslades utan rättegång efter att ha skrivit regimkritiska artiklar.

Nyligen släpptes de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson efter att ha suttit 14 månader i fängelse i Etiopien. Nu fortsätter regeringens arbete med att få hem Dawit Isaak.

- Det fall som vi nu klarat av är ett av de svåraste fall som vi haft. Dawit Isaak är självfallet ännu svårare som kräver uthållighet och diplomati på många nivåer, säger Carl Bildt till "Ekot".

"För jävligt"

Leif Öbrink är nära vän med Dawit Isaak. De har känt varandra sedan 1987, då Dawit till en början bodde hemma hos honom i Lerum innan han fick ett eget boende.

På bokmässan i Göteborg, 2004, bildades stödföreningen Free Dawit Isaak, i vilken Leif Öbrink är ordförande.

- Det är för jävligt att han fortfarande sitter kvar i fängelset. Men jag har lyssnat på vad Carl Bildt har sagt i dag på "Ekot". Det är skönt att han går ut och berättar att de jobbar väldigt mycket. Naturligtvis kan han inte säga vad de gör. Jag har kontinuerliga möten med UD så jag vet att de gör mycket. Problemet är att vi har att göra med en diktator som styr agendan.

Men arbetet med att få Dawit Isaak fri är på många sätt svårt.

- Jag har försökt att prata med eritreanska ambassaden här, men de vill inte ha kontakt. Då är det väldigt svårt. Det som är bra är att ni medier hjälper till att hålla liv i frågan. Annars hade han varit försvunnen och död för länge sedan.

Hur orkar du fortsätta kämpa för Dawit Isaak?

- Det är bara att tänka sig in i hans situation. Fängelse i sig är inte roligt, och dessutom med de förhållanden som är i Eritrea, då är det inte så svårt att kämpa. Sedan är det en god vän också.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.