Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De får fredspriset för sin kamp mot sexuellt våld

Nadia Murad, som varit IS-fånge och nu är aktivist och vittnar om övergrepp i krig, tilldelas fredspriset.Foto: AXEL ÖBERG
Nadia Murad delar på priset med den kongolesiska läkaren Denis Mukwege, som även han arbetar med att hjälpa kvinnor efter sexuella övergrepp i krig.Foto: HENRIK MONTGOMERY / EPA / TT
Margot Wallström tippade rätt på de båda fredspristagarna.Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT
Kim Jong-Un och Donald Trump nämndes i förhandsspekulationerna. De fick inte fredspriset.Foto: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nobels fredspris 2018 går till Denis Mukwege, 63, och Nadia Murad, 25. 

Pristagarna var favorittippade av Sveriges utrikesminister Margot Wallström. 

– Jag skulle personligen tycka det vore fantastiskt om läkaren Denis Mukwege uppmärksammades för sin gärning som gått ut på att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld i konflikten i Kongo – eller Nadia Murad eller att de får dela priset, sa hon i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Spänningen var stor när Nobels fredspriscenter i Oslo skulle utse årets pristagare för fredspriset. 

Spekulationerna var många och inbegrep bland andra USA:s president Donald Trump för hans förhandlingar med nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un, som också tippades få priset. 

 

Vann priset för att ha hjälpt tusentals kvinnor

Men när det var dags att tillkännage vinnaren föll juryns val alltså på läkaren Denis Mukwege som arbetat med att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp i det krigsdrabbade Kongo-Kinshasa. Under åren har han hjälp tusentals kvinnor. 

Den andra pristagaren Nadia Murad är en överlevande av sexuella övergrepp i krig och får priset för sin kamp för att vittna om brottsligheten som hon och andra kvinnor utsatts för. 

 

Nadia Murad togs till fånge av IS

Hon tillfångatogs i augusti 2014 i hemorten Kocho av fruktade terrorgruppen IS. Stora delar av hennes familj mördades. Murad fördes sedan till den då IS-kontrollerade irakiska staden Mosul, där hon hölls fången och utsattes för sexuellt våld samt tortyr, skriver Nationalencyklopedin. 

I november 2014 lyckades hon fly mardrömmen i Mosul och ta sig till Tyskland – där hon lett en kamp för alla de kvinnor som drabbats av sexuella övergrepp under fångenskap hos IS.  

De tio senaste fredspristagarna

2017. ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.

2016. Juan Manuel Santos, Colombia.

2015. Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014. Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi, Pakistan och Indien.

2013. Organisationen för förbud mot kemiska vapen.

2012. EU.

2011. Ellen Johnson Sirleaf; Liberia, Leymah Gbowee; Liberia, Tawakkul Karman, Yemen.

2010. Liu Xiaobo, Kina.

2009. Barack Obama, USA.

2008. Martti Ahtisaari, Finland.

Denis Mukwege har, förutom att hjälpa tusentals kvinnor som i kriget blivit offer för sexuella övergrepp även varit en frispråkig kritiker av den kongolesiska regeringens flathet mot massvåldtäkter – som är straffria. Han har även efterlyst fördömanden av sexuella övergrepp som krigsstrategi. 

– Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp. Panzisjukhuset är en plats för fred dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred, säger Denis Mukwege i ett pressmeddelande från Läkarmissionen. 

 

Mukwege vill se sanktioner mot Kabila

Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa är bekostat av Sida, Läkarmissionen och PMU. 

Denis Mukwege har tidigare i somras krävt omvärldens krafttag mot president Joseph Kabila. 

– Jag tror att ett första steg är att sätta in sanktioner mot Kabila och hans system, att för det andra pressa Kabila att avgå och att sedan under en kort period ha ett övergångsstyre som kan organisera fria, rättvisa, trovärdiga och kontrollerbara val, sade Mukwege då till TT. 

 

LÄS MER: Fredspriset 2018: Vem är pristagarna Nadia Murad och Denis Mukwege? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.