Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredspristagaren Liu Xiaobo har avlidit

Fredspristagaren Liu Xiaobo har avlidit.
Foto: LIU XIA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En demonstration för Liu Xiaobos frigivande tidigare i år.
Foto: ALEX HOFFORD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kinesiska fredspristagaren och regimkritikern Liu Xiaobo är död, enligt nyhetsbyrån AFP.

Liu Xiaobo blev 61 år gammal. 

Enligt AFP avled Liu Xiaobo på torsdagen. Han led av levercancer. Enligt The Guardian fick han diagnosen i maj. 

Liu Xiaobo tilldelades fredspriset år 2010 – för sin långa kamp för mänskliga rättigheter demokrati i Kina. År 2009 dömdes han till fängelse i elva år för uppvigling och kunde därför själv inte ta emot fredspriset.  

– Hat kan få en människas visdom och samvete att ruttna. En fiendementalitet kommer att förgifta landets ande och skapa brutalt liv och dödskamper, förstöra ett samhälles tolerans och humanitet, och vara ett hinder för ett lands utveckling mot frihet och demokrati, sa Liu Xiaobo i ett uttalande inför rättegången enligt The Guardian.   

Liu Xiaobo vårdades på ett sjukhus i nordöstra Kina – omgiven av vakter. Hans vänner ska inte ha fått besöka honom, uppger tidningen vidare. Officiellt fick Liu Xiaobo en slags villkorlig frigivning mot bakgrund av hans hälsotillstånd.  

Vill få vård i Tyskland eller USA

Liu Xiaobo har bett om att få flygas till Tyskland eller USA för att få vård där, vilket regimen inte gått med på. Utländska läkare som besökt Liu Xiaobo på sjukhuset har uppgett att han inte var så sjuk att han omöjligt kunde flygas utomlands för vård – i motsats till regimens utsagor, rapporterar The Guardian.  

https://twitter.com/AFP/status/885501741072076802

Enligt AFP tycker Nobelkommittén att den kinesiska regimen bär ett tungt ansvar för Liu Xiaobo "för tidiga" död. 

Politiska ledare ville se Liu Xiaobo helt fri 

Politiska ledare i många länder, däribland USA, har tidigare uppmanat Kina att släppa Liu Xiaobo fri.  

Häromdagen sa Sarah Huckabee Sanders, Vita husets presstalesperson, att den amerikanska regeringen var bekymrad över att Liu Xiaobo inte fick resa utomlans för vård: 

– Vi fortsätter att uppmana de kinesiska myndigheterna att frige honom helt och att släppa hans hustru ur husarresten, samt ge dem skydd och friheter, så som frihet att röra sig och få del av lämplig sjukvård som stämmer i enlighet med den kinesiska konstitutionen, lagen och internationella överenskommelser, sa Sarah Huckabee Sanders enligt The Guardian.       

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.