Fredspriset går till EU

Nobels fredspris går i år till Europeiska unionen.

– De får det för sitt arbete för fred och demokratiska rättigheter i Europa, säger Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland.

Spänningen har varit stor inför beskedet om Nobels fredspris.

Redan en timme innan priset tillkännagavs på det norska Nobelinstitutet i Oslo klockan 11.00 kom det uppgifter till NRK om att Europeiska unionen mottar fredspriset 2012.

EU ska ha varit en av favoriterna i år efter att ha nominerats och diskuterats flera gånger tidigare.

Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland pratade under presskonferens om problemen i Europa men la vikt på EU:s fredsprocess. EU-projektet har "bidragit till fred och försoning i Europa", menade han. Som exempel lyfter han fram den långa historien av krig i Europa.

– Europa kämpar i dag med grava ekonomiska problem, men det är inte vad kommittén ser som det viktigaste, säger Jagland.

– Nobelkommittén vill fokusera på vad den ser som EU:s viktigaste resultat: dess arbete för fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter, säger Jagland och fortsätter:

– I dag är krig mellan Tyskland och Frankrike otänkbart. Skillnaden mellan öst och väst har nästan brutits mer.

Uppmuntran

Nobelkommittén ska ha ansett att tiden är mogen och att det krisdrabbade Europa behöver ledarskap och uppmuntran till sammanhållning, skriver NRK på sin nätsajt.

Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland säger att beslutet om årets fredspris var enhälligt och det kantades inte av några svårigheter.

– Det enda jag kan säga är att vi har ett enhälligt beslut och att det inte var särskilt komplicerat att komma fram till det, säger Jagland till Aftenposten.

Konsolidera demokratin

Nobelkommitténs sekreterare Geir Lundestad uttryckte för två år sedan att han ansåg att EU borde ha fått fredspriset.

– Genom EU har man fått till inte bara fransk-tysk försoning, sade han då till NRK.

– EU har hjälpt till att konsolidera demokratin i Sydeuropa och har bidragit till att dra in de Central- och Östeuropeiska länderna i ett nära samarbete med resten av Europa.

Spekulationerna innan om vem som skulle få priset pekade åt flera olika håll. Bland experter har det tidigare talats om ryska människorättskämpar, arabiska våren och journalistiskt arbete som kandidater till priset.

– Det är ett intressant val, med tanke på att det just nu pratas mycket om den stora kris som präglar EU. Att ge fredspriset till EU just nu när den utmanas är ett erkännande för den viktiga roll som EU spelar, inte bara på den egna kontinenten utan också internationellt, säger Anna Jardfeldt, direktör för Utrikespolitiska institutet, till TT.

Jardfeldt har precis påbörjat det första mötet om ett nytt projekt om EU:s globala roll och strategi.

- Det var en nyhet som många välkomnade på mötet. Många här delar synen på att EU är en viktig spelare.

Var det rätt att ge EU fredspriset?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.