Fredspriset går till EU

Publicerad

Nobels fredspris går i år till Europeiska unionen.

– De får det för sitt arbete för fred och demokratiska rättigheter i Europa, säger Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland.

Spänningen har varit stor inför beskedet om Nobels fredspris.

Redan en timme innan priset tillkännagavs på det norska Nobelinstitutet i Oslo klockan 11.00 kom det uppgifter till NRK om att Europeiska unionen mottar fredspriset 2012.

EU ska ha varit en av favoriterna i år efter att ha nominerats och diskuterats flera gånger tidigare.

Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland pratade under presskonferens om problemen i Europa men la vikt på EU:s fredsprocess. EU-projektet har "bidragit till fred och försoning i Europa", menade han. Som exempel lyfter han fram den långa historien av krig i Europa.

– Europa kämpar i dag med grava ekonomiska problem, men det är inte vad kommittén ser som det viktigaste, säger Jagland.

– Nobelkommittén vill fokusera på vad den ser som EU:s viktigaste resultat: dess arbete för fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter, säger Jagland och fortsätter:

– I dag är krig mellan Tyskland och Frankrike otänkbart. Skillnaden mellan öst och väst har nästan brutits mer.

Uppmuntran

Nobelkommittén ska ha ansett att tiden är mogen och att det krisdrabbade Europa behöver ledarskap och uppmuntran till sammanhållning, skriver NRK på sin nätsajt.

Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland säger att beslutet om årets fredspris var enhälligt och det kantades inte av några svårigheter.

– Det enda jag kan säga är att vi har ett enhälligt beslut och att det inte var särskilt komplicerat att komma fram till det, säger Jagland till Aftenposten.

Konsolidera demokratin

Nobelkommitténs sekreterare Geir Lundestad uttryckte för två år sedan att han ansåg att EU borde ha fått fredspriset.

– Genom EU har man fått till inte bara fransk-tysk försoning, sade han då till NRK.

– EU har hjälpt till att konsolidera demokratin i Sydeuropa och har bidragit till att dra in de Central- och Östeuropeiska länderna i ett nära samarbete med resten av Europa.

Spekulationerna innan om vem som skulle få priset pekade åt flera olika håll. Bland experter har det tidigare talats om ryska människorättskämpar, arabiska våren och journalistiskt arbete som kandidater till priset.

– Det är ett intressant val, med tanke på att det just nu pratas mycket om den stora kris som präglar EU. Att ge fredspriset till EU just nu när den utmanas är ett erkännande för den viktiga roll som EU spelar, inte bara på den egna kontinenten utan också internationellt, säger Anna Jardfeldt, direktör för Utrikespolitiska institutet, till TT.

Jardfeldt har precis påbörjat det första mötet om ett nytt projekt om EU:s globala roll och strategi.

- Det var en nyhet som många välkomnade på mötet. Många här delar synen på att EU är en viktig spelare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag