Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredspriset delas av tre kvinnor

Årets fredspris går till tre kvinnor: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman.  

"För deras ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och deras rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete" skriver den norska Nobelkommittén i sin motivering.  

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberianska medborgarrättskämpen Leymah Gbowee och jemeniten Tawakkul Karman får 2011 års fredspris för att uppmärksamma kvinnors fredsarbete i Afrika och arabvärlden.

"Fantastiska nyheter"

 - Många människor kommer att bli väldigt glada. Det här är fantastiska nyheter för Jemen och särskilt för kvinnor i Jemen, säger bloggaren och demokratiaktivisten Atiaf Alwazir på telefon till TT från Jemens huvudstad Sanaa:

 - Det här visar att det trots allt finns någon form av internationellt stöd till folket i Jemen och det är bland de viktigaste. Ni ska veta att i nio månader så har vi känt att omvärlden egentligen inte vet vad som händer i Jemen och att ingen på allvar lyssnar till oss.

Delas lika

 Nobelkommittén skriver i sin motivering att fredspriset detta år ska delas i tre lika stora delar mellan Sirleaf, Gbowee och Karman "för deras ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och deras rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete."

 "Vi kan inte uppnå demokrati och varaktig fred i världen med mindre än att kvinnor får samma möjligheter som män att påverka utvecklingen på alla plan i samhället", hette det vidare i motiveringen.

FAKTA

Ellen Johnson Sirleaf
• Ellen Johnson Sirleaf, född 1938 (72 år), blev historisk när hon 2005 blev Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president.
• Hon blev känd i världen för att ha lett Liberia till försoning efter 14 år av mycket grymma och blodiga inbördeskrig.
• Hon har bland annat varit med om att driva fram en FN-resolution om skydd för kvinnor mot våld och sexuellt våld.
• Hon är inte lika populär i hemlandet som utomlands, där hon bland annat utsetts till "en av världens tio bästa statschefer".
• Den 11 oktober håller Liberia parlaments- och presidentval och Sirleaf har under valkampanjen kritiserats för att ha misslyckats med att få ekonomin på fötter och stävja korruptionen. (TT)
Tawakkul Karman
• Tawakkul Karman, 32 år, är journalist, människorättsaktivist och medlem av islamistpartiet Islah i Jemen.
• 2005 startade hon nätverket Kvinnliga journalister utan gränser med målet att främja yttrandefrihet och demokratiska rättigheter.
• Hon har haft konflikter med de mera radikala riktningarna inom sitt islamistparti.
• Redan för några år sedan tog hon av sig den heltäckande slöjan men hon har fortfarande huvudduk.
• När hon greps i januari 2011 efter att ha lett två demonstrationer på universitetet i Sanaa bidrog det till att dra igång de landsomfattande protesterna mot landets president Ali Abdullah Saleh.
• Därefter har hon varit en av Jemens mest kända aktivister. Hon har utsatts för mordhot och har gripits ett antal gånger. (TT)
Leymah Gbowee
Leymah Gbowee är född 1972 i Liberia och är utbildad traumaterapeut. Hon har under många år arbetat i olika inhemska fredsrörelser.
2002 var hon med och grundade rörelsen Women of Liberia Mass Action for Peace, som ofta brukar få äran för att inbördeskriget kunde avslutas 2003.
Hon har också lett landets sannings- och försoningskommission efter kriget.
(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.