Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredspriset 2018: Vem är pristagarna Nadia Murad och Denis Mukwege?

Doktor Denis Mukwege får dela årets fredspris med…Foto: HENRIK MONTGOMERY / EPA / TT
…Nadia Murad för deras arbete att stoppa sexuellt våld.Foto: AXEL ÖBERG

Nadia Murad och Denis Mukwege delar Nobels fredspris 2018 för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter.

Men vem är Nadia Murad och Denis Mukwege? Vi förklarar.

Vem är Nadia Murad?

Nadia Murad är en 25-årig yazidisk kurdisk människorättsaktivist från Irak. I augusti 2014 massakrerade IS, Islamska staten, hennes hemby Kocho, och dödade 600 personer, däribland hennes bröder och styvbröder. Nadia Murad togs som slav och hölls som fången i Mosul där hon blev slagen, bränd med cigaretter och våldtagen när hon försökte fly. 

I november 2014 lyckades hon fly till en granne till "slavägaren" som lyckades föra ut henne ur IS-kontrollerade Mosul. Till slut hamnade hon i Tyskland och Stuttgart.

Ett år sedare i december 2015 skapade hon "Nadias Initiativ" efter att ha informerat FN:s säkerhetsråd om människohandel. 

Hennes arbete har bland annat gått ut på att lyssna på och sammanställa vittnesmål från överlevande av offer för människohandel och folkmord. 

2018 publicerades hennes självbiografi: "Den sista flickan : berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten".

Vem är Denis Mukwege?

63-årige Denis Mukwege är känd som världens ledande expert på att rädda kvinnor som utsatts för gängvåldtäkter i krigshärjade områden. Han är verksam som chefskirurg och gynekolog vid sjukhuset i Panzi i Bukavu i Kongo-Kinshasa.

Doktor Mukwege har behandlat tusentals kvinnor som utsatts för gängvåldtäkter, många av dem flera gånger. Han genomför upp till tio operationer om dagen under sina 18-timmarspass på sjukhuset.

Denis Mukwege har tidigare fått ta emot Right Livelihood Award 2013. 2010 utsågs han till hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet.

Nobelkommitténs motivering är:

"Hans arbete är ett lysande exempel på vad mod, ihärdighet och bärande hopp kan uträtta för mänskliga rättigheter och värdighet, i en tid då dessa värden tycks som mest avlägsna."

Pristagaren får 9 miljoner kronor

2018 är den 99:e gången fredspriset delas ut. Fram till 2018 hade priset gått till 104 personer och 27 organisationer. Fredspriset är det Nobelpris som har flest kvinnliga pristagare, 16 stycken, eller 15 procent. Den yngsta pristagaren är Malala Yousafzai som var 17 år när hon tog emot priset 2014. Äldst var Joseph Rotblat som var 87 år när han fick priset 1995. 

Förutom medaljen får varje pristagare motsvarande 9 miljoner kronor. De som delar pris får var sin medalj, men delad prissumma. Baserat på konsumentprisindex är priset dubbelt så stort som när det började delas ut 1901.

Så går valet av fredspristagare till

Norska Nobelkommittéen utser vinnare. Antingen en eller flera privatpersoner eller en organisation. 2018 hade de 331 kandidater att ta hänsyn till 115 organisationer och 221 personer blev nominerade under året, det är näst flest efter de 376 kandidaterna 2016.

Vem kan nominera Nobels fredspristagare?

Alla kan inte föreslå en Nobelpristagare, men många. Den första regeln är att man inte kan föreslå sig själv. För att kunna nominera en kandidat ska du:

■ Sitta i ett nationellt parlament, eller vara minister, eller statschef.

■ Vara medlem i Internationella domstolen i Haag, Permanenta skiljedomstolen eller Folkrättsinstitutet.

■ Universitetsprofessor.

■ Tidigare fredspristagare eller sitta i styrelsen för en organisation som fått fredspriset.

■ Medlem av norska Nobelkommittén eller tidigare rådgivare till Nobelkommittén.

Du måste ha skickat in ansökan senast 1 februari. Därefter sätter Nobelkommittén samman en kort lista i februari. Under sommaren går rådgivarna igenom kandidaterna. Valet av pristagare fattas genom omröstning i oktober samma år. Den som får flest röster vinner. Kommittén behöver alltså inte vara enig.

Vem som nominerats och hur processen gått till fram till beslut är hemligt i 50 år.  

Varför delas fredspriset ut i Norge?

Det korta svaret varför fredspriset delas ut i Oslo är att det var Alfred Nobels vilja. 

Sverie var i union med Norge fram till 1905 och när Alfred Nobel skrev sitt testamente, han dog 1896, var vi en nation med samma kung, fast med olika parlament. Exakt varför Nobel valde Norge är inte känt, men Norge ansågs mindre krigiskt än Sverige på den tiden.

 

LÄS MER: Nobels fredspris – därför blir det ofta bråk om priset 

 

Tio tidigare fredspristagare

2017. ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.

2016. Juan Manuel Santos, Colombia.

2015. Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014. Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi, Pakistan och Indien.

2013. Organisationen för förbud mot kemiska vapen.

2012. EU.

2011. Ellen Johnson Sirleaf; Liberia, Leymah Gbowee; Liberia, Tawakkul Karman, Yemen.

2010. Liu Xiaobo, Kina.

2009. Barack Obama, USA.

2008. Martti Ahtisaari, Finland.

 

LÄS MER: De får fredspriset för sin kamp mot sexuellt våld 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.