Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik Virtanen rasar mot Aftonbladets petning

Fredrik Virtanen tvingas lämna sitt uppdrag som kolumnist på Aftonbladets ledarsida. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen har tagit timeout från Aftonbladet efter att ha anklagats för våldtäkt av medieprofilen Cissi Wallin. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Fredrik Virtanen tvingas lämna sitt uppdrag som kolumnist på Aftonbladets ledarsida. 

Beslutet kommer efter anklagelserna om våldtäkt och sextrakasserier som riktats mot profilen.

"Min bedömning är att han inte längre kan medverka på ledarsidan", skriver Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson i en kolumn.

Fredrik Virtanen menar att han är överraskad – och kritiserar beslutet: 

– Nu har Aftonbladets politiska chefredaktör degenererat till någon som vänder kappan efter den populistiska vinden, skriver han till SVT Nyheter.

Fredrik Virtanen har tagit timeout från Aftonbladet efter att ha anklagats för våldtäkt av medieprofilen Cissi Wallin. Hennes uppmärksammade Instagram-inlägg ledde till att flera kvinnor gick ut och anklagade Virtanen för övergrepp och sexuella trakasserier.

Just nu befinner han sig på en turistort i Egypten där han för Expressens reporter Kassem Hamadé talade ut om anklagelserna som riktats mot honom.

– Jag har aldrig drogat eller våldtagit någon. Jag har betett mig dåligt och tölpaktigt, sa han då och berättade att han inte ännu talat med Aftonbladet om sin framtid på tidningen.

Nu skriver Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, att Fredrik Virtanen inte längre kommer att skriva för tidningens ledarsida, där han de senaste åren har varit lördagskrönikör.

Virtanen tvingas lämna Aftonbladets ledarsida

"Det pågår en internutredning på Aftonbladet om själva personalärendet. Den ansvarar tidningens publisher Sofia Olsson Olsén för och får ta den tid den behöver. Men vilka som skriver på ledarsidan är mitt beslut", skriver Karin Pettersson och fortsätter:

"Ledarsidan är tidningens röst. Det är en väldigt speciell roll att skriva här. Oavsett vad utredningen kommer fram till, så är min bedömning att Fredrik Virtanen inte längre kan medverka på Aftonbladets ledarsida."

Det var Karin Pettersson som rekryterade Virtanen till ledarsidan, skriver hon. 

"Skälet var enkelt, Fredrik Virtanen är en briljant skribent med stort patos. Under de här åren har jag dessutom känt honom som en god kollega och kamrat. För fem år sedan informerades jag om förundersökningen där Cissi Wallin anklagade Fredrik för våldtäkt, och att den lades ned då brott inte kunde styrkas. För mig var den frågan då utagerad. Jag kände inte till de andra uppgifter som nu har kommit fram."

Virtanen: "Vänder kappan efter vinden"

Fredrik Virtanen riktar hård kritik mot Karin Petterssons beslut i en kommentar till SVT Nyheter:

"Det kommer som en stor överraskning för mig att Karin Pettersson godkänner det publicistiska haveriet, ”oavsett vad utredningen kommer fram till” om vad som skulle ha hänt för 10-15 år sedan. Jag har i sex år arbetat med Aftonbladets ledarredaktion. Den har stöttat mig i många svåra perioder av påhopp, hot och hat från meningsmotståndare och högerextrema och även under denna kris. Det har känts som att Karin Pettersson haft en ryggrad som inte viker. Nu har Aftonbladets politiska chefredaktör degenererat till någon som vänder kappan efter den populistiska vinden", skriver han.

Karin Pettersson vill inte ge någon ytterligare kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.