Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fälld artikel: Virtanen anklagas för sexövergrepp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Journalisten och kolumnisten Fredrik Virtanen anklagas för att ha begått sexövergrepp. Virtanen nekar själv till anklagelserna.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

KLANDER FRÅN PON: Den här artikeln har klandrats av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha brutit mot god publicistisk sed. Läs mer om beslutet här. 


Här kommenterar chefredaktör Thomas Mattsson PON:s beslut. 

Han är en av Sveriges mest kända journalister och kolumnist på landets största ledarsida – där han bland annat skrivit om kvinnors utsatthet.

Den senaste veckan är det i stället han själv som har anklagats för sexövergrepp – först av journalisten Cissi Wallin och sedan av flera andra kvinnor.

Han har i etablerade medier blivit omskriven som Aftonbladet-profilen.

Han är Fredrik Virtanen.

– Dumheter som jag gjort har varit förknippade med alkohol och droger. Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt, säger han själv i en intervju med Aftonbladets Ebba Thornéus efter Expressens granskning.

På onsdagen publicerar såväl DN som Svenska Dagbladet granskningar kring Fredrik Virtanen. Nu kräver fackförbundet LO – delägare i Aftonbladet – att tidningen "går till botten" med DN:s uppgifter om sexism och tystnadskultur.


1. MEDIEMANNEN

Det här är en svår text att skriva. Den som det handlar om vill, trots upprepade förfrågningar, inte medverka och det vet jag sedan tidigare. 2008 ringde jag intet ont anande, då utan att känna till hans goda nätverk inom media, till Fredrik Virtanen för att försöka intervjua honom om att han fällts för narkotikabrottslighet.

Det enda Virtanen sa var:

– Det här tar jag med Otto. Det här tar jag med Otto. Det här tar jag med Otto.

Otto var Otto Sjöberg, Expressens chefredaktör och ansvariga utgivare 2002–2009, och det blev ingen artikel där Fredrik Virtanen talade ut.

Nu, när medie-Sverige skakas i svallvågorna efter den internationella ”MeToo”-kampanjen, när TV4 har tvingats sparka Martin Timell på grund av hans sexuella trakasserier av kvinnliga medarbetare, när SVT-profilen Lasse Kronér har polisanmälts för sexövergrepp – då ringer jag Otto Sjöberg.

En rad kvinnor i sociala medier hänger ut Aftonbladets stjärnjournalist Fredrik Virtanen för våldtäkt och andra övergrepp. De namnger honom, medan etablerade medier kallar honom Aftonbladet-profilen. Något som lett till enorm ilska i alternativa medier som anklagar press, radio och tv för att ”mörka” hans identitet och för att skydda ”en av sina egna”.

Virtanen är en av Sveriges mest kända journalister och en stor Aftonbladet-profil.
Foto: TRONS/TT

Fredrik Virtanen, 45, har gjort en lysande karriär i den svenska medievärlden. Han kom till Aftonbladet 1994 och är sedan länge en av tidningens profilerade skribenter. Han har arbetat som nöjesskribent och -krönikör. Han var tidningens korrespondent i New York i tre år och under flera år redaktör för fredagsbilagan Puls.

Vid flera tillfällen har han tydligt tagit ställning mot mäns hat och våld mot kvinnor.

”Jag vet inte vilka jag föraktar mest, kvinnorna som faller för svinmännen eller själva svinmännen", skrev han i en krönika 2000 med rubriken ”Hur kan kvinnor välja svin – när jag sitter bredvid?”

Sedan 2011 medverkar han på ledarsidan där han skriver uppmärksammade krönikor med klar vänsterprofil. Fredrik Virtanen värvades av den politiska chefredaktören Karin Pettersson, tidigare kommunikationschef hos Socialdemokraterna.

Aftonbladet har en socialdemokratisk ledarsida, och delägs av LO som sitter med i styrelsen och har inflytande över vem som utses till politisk chefredaktör. Virtanen har haft ett högt tonläge i sociala medier, men också blivit en måltavla för näthat från politiska meningsmotståndare långt till höger.

– Han var och är en väldigt begåvad skribent, kombinerat med en hög ambitionsnivå. Det är bra egenskaper för att göra karriär i media, säger Otto Sjöberg som också haft flera chefsbefattningar på Aftonbladet samtidigt som Virtanen arbetade där.

– Jag minns honom som en duktig reporter, säger Anders Gerdin, chefredaktör på Aftonbladet 1997-2007.

Är nätverket inom tidningsbranschen förklaringen till att Fredrik Virtanen, tills nu, hållits anonym samtidigt som Martin Timell och Lasse Kronér tvingats schavottera på löpsedlar och förstasidor?

Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg minns Fredrik Virtanen som en duktig skribent.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Fredrik Virtanen var programledare i den egna talkshowen Studio Virtanen i TV8, han har gjort program i Sveriges Radios P4 och har skrivit två böcker. Och förra året debuterade han som pjäsförfattare med monologen ”Vapenvila”.

Nu råder inte längre någon vapenvila kring Fredrik Virtanen.

2. ANKLAGELSERNA

2011 berättar journalisten Cissi Wallin – krönikör och bloggare, känd för ett starkt feministiskt engagemang – att en inflytelserik medieman har våldtagit henne. Då har det redan gått fem år sedan den påstådda våldtäkten ägde rum 2006. Mannen ska, enligt hennes polisanmälan ha bjudit hem henne under löfte om efterfest. För att i stället droga och våldta henne.

Fredrik Virtanen nekar till anklagelserna.

En förundersökning inleds 2011 och i anmälan finns fem personer listade som vittnen. Knappt ett år senare lägger åklagaren ned förundersökningen.

– Jag har gjort bedömningen att utredningen inte kommer att leda till att man kan förvänta sig någon fällande dom i tingsrätten. Det säger inget om vad som hänt eller inte hänt, säger åklagaren.

Ytterligare fem år senare – i måndags förra veckan – publicerar Cissi Wallin namnet på mannen under hashtaggen #metoo: Fredrik Virtanen.

Journalisten Cissi Wallin anklagar Fredrik Virtanen för sexövergrepp.
Foto: IBL

Efter två dagar skriver tidningens publisher Sofia Olsson Olsén att hennes medarbetare tar timeout från sitt jobb. ”Det är ett klokt beslut”, skriver hon.

Jan Helin var publisher på Aftonbladet när Fredrik Virtanen polisanmäldes. Han bekräftar nu att tidningen kände till utredningen.

– Vi följde den polisutredningen, som sedan lades ned. Ord stod mot ord helt enkelt och utredningen hade lagts ned. Jag såg inte att det var möjligt att agera åt det ena eller andra hållet, säger Jan Helin, i dag programdirektör på SVT.

Publiceringen av Virtanens namn har under den senaste veckan fått ytterligare flera kvinnor att träda fram och rikta nya anklagelser mot honom. En beskriver hur hon som 14-åring kontaktade Virtanen, som hon såg upp till. Hon fick motfrågan om hon ”ville ligga”, enligt en skärmdump på konversationen som hon laddat upp.

https://www.instagram.com/p/BaT0d-bHRTr/?taken-by=cissiwallin

En annan kvinna skriver att hon som 16-åring träffade Virtanen utanför en Stockholmskrog. Han ska då ha bett henne följa med hem och ”dricka sprit”. Han följde efter henne en lång stund och gav inte upp förrän hon sade ifrån ”ordentligt”, enligt kvinnans inlägg i sociala medier.

En tredje kvinna säger att hon 2002 som 19-åring varit på ett uteställe i Eskilstuna när Virtanen drogade och förgrep sig på henne. Hon valde nyligen att polisanmäla, men anmälan lades ned direkt eftersom ett eventuellt brott är preskriberat.

Cissi Wallin har fått ett massivt stöd i sociala medier. Det första inlägget där hon namngav Fredrik Virtanen har gillats av 37 000 personer.

Författaren Camilla Läckberg skrev för en vecka sedan på Instagram:

”Jag har känt Cissi Wallin i många år. Jag har känt till våldtäkten mot henne i lika många år. Plus vad som övrigt berättats om denna man. O jag har inte tvivlat på trovärdigheten. Finns för många fler vittnesmål för det, o har funnits i många år. Men ändå. De få gånger jag haft samröre med honom har jag låtsats som ingenting. Bla en kväll i New York för många år sen. Jag visste redan då om. Jag tvivlade inte. Ändå sa jag inget. Jag bara log o hängde på.”

Författaren Camilla Läckberg är en av flera personer som valt att öppet visa sitt stöd för CIssi Wallin.
Foto: ALL OVER PRESS

3. SVAREN

På onsdag eftermiddag, efter Expressens granskning, publicerar Aftonbladet en intervju med Fredrik Virtanen. Han nekar till att ha drogat eller våldtagit någon.

– Dumheter som jag gjort har varit förknippade med alkohol och droger. Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt.

På frågan om han menar att kvinnorna som anklagat honom ljuger svarar Fredrik Virtanen:

– Jag vill inte påstå något faktiskt. Om hon (Cissi Wallin reds. anm) har upplevt det så så är det hemskt beklagligt och något som jag länge varit ledsen över. Dessutom har polisen utrett det mycket noggrant. Det var till och med jag som uppmanade henne via advokat att göra den anmälan.

Han får också frågan om sin egen kvinnosyn.

– Jag är feminist och det har jag kämpat och kämpar för. Jag kämpar för jämställdhet. Men återigen, man lyckas inte alltid leva perfekt. Att jag själv tryckte i mig sprit och droger för att döva min egen ångest och så hoppade det ut någon annanstans. Men jag har alltid kallat mig feminist.

På följdfrågan om den hållningen kan anses motsägelsefull svarar Virtanen:

– Att man beter sig illa är den stora motsägelsen. Jag kan inte svara på det.

Aftonbladet har publicerat en längre intervju med Fredrik Virtanen. Rätten att citera ur andra mediers artiklar begränsas av den så kallade citaträtten, varför Expressen bara kan återge kortare delar av intervjun.

I ett sms till tidningen Journalisten skriver Virtanen:

”Lämnade landet med familjen pga mordhot och drev i morse. Inget mer att säga nu.”

Efter att Aftonbladet publicerat intervjun med Fredrik Virtanen skriver Cissi Wallin på sitt Instagramkonto: ”Virtanen uttalar sig i sin egen tidning. Vet inte vad jag ska säga. Han är så sjuk. Och han ljuger så han tror på det själv. Kallas väl även förnekelse.”

Senare – på onsdagskvällen – ger hon en intervju i SVT Nyheter. Där säger hon bland annat att hon gått omvägar så fort hon sett Fredrik Virtanen under de år de båda bott på Södermalm i Stockholm.

– Jag har sett honom och gömt mig, och sprungit och gråtit. När jag hade 25-årsfest så satt han i samma bar. Då gick jag därifrån. Han satt kvar, han gick inte, utan det var jag som fick gå, säger Cissi Wallin till SVT.

Däremot säger hon att hon struntar i hur det går för Virtanen framöver och att hon hängde ut honom för att stötta andra drabbade kvinnor snarare än att utkräva hämnd.

– Jag får hundratals mejl nu att fler vågar berätta sin historia, kräva att rättsväsendet tar dem på allvar och att ingen ska vara med om det jag var med om. Det känns skönt nu för det är lite som ett avslut för mig.

4. DN OCH SvD GRANSKAR

På onsdagseftermiddagen, efter att Virtanen kommenterat Expressens uppgifter i Aftonbladet, publicerar såväl Svenska Dagbladet som Dagens Nyheter stora granskningar.

SvD har pratat med tolv kvinnor som alla säger att Virtanen utsatt dem för olika typer av övergrepp. Bland annat handlar det om kvinnan som säger att Virtanen drogade henne i Eskilstuna 2002.

Till Aftonbladet säger Fredrik Virtanen att han inte var i Eskilstuna alls det året. Men Svenska Dagbladet har pratat med en vän till kvinnan, som säger att han åkt taxi tillsammans med kvinnan och Fredrik Virtanen i Eskilstuna den kvällen.

Dagens Nyheters granskning på onsdagen.
Foto: Skärmdump/DN

Kvinnan säger till Expressen att hon följde med på efterfest och då fick en drink som gjorde henne ”helt avdäckad.” Nästa minne: Virtanen försökte ha sex med henne.

– Allt hände under väldigt kort tid. Från det att vi kom in och jag gick var det bara några minuter. Det var absolut inte jag som drog ned mina byxor. Det fanns inte på kartan att vi skulle ligga från min sida.

En annan kvinna säger till Svenska Dagbladet att Fredrik Virtanen i hemlighet spelade in en video när de båda hade sex. Dagen efter skickade han videon, enligt henne. Hon uppfattade det som ett hot.

Dagens Nyheter har i sin granskning varit i kontakt med ett 20-tal anställda på Aftonbladet. Enligt DN vittnar de om sexism och tystnadskultur på tidningen.

De flesta anklagelser mot Fredrik Virtanen har rört händelser fram till år 2008. Men i DN-granskningen framkommer uppgifter om olämpligt beteende även på ”senare år.”

I samband med inspelningar av Aftonbladets tv-program uppger DN att Virtanen vid flera tillfällen betett sig så illa att frågan ”tagits upp till diskussion” utan att något hände.

– Han är kompis med chefen och har varit väldigt skyddad, säger en Aftonbladetjournalist till DN.

Dagens Nyheter skriver också att Fredrik Virtanen för drygt tio år sedan fick en skriftlig varning efter att ha kränkt en ny vikarie i samband med en musikgala.

En kvinna som tidigare varit reporter på Aftonbladet berättar om en annan händelse, när hon och Virtanen tillsammans var utsända på tidningens egen gala Rockbjörnen. Då var han, enligt kvinnan, ”påverkad av sprit eller andra substanser och betedde sig illa mot kvinnor.”

– Han drog ner urringningar, var spydig och sa förolämpande saker. Mig kallade han hora efter att jag nobbat hans invit att ”motorbåta” mig, säger kvinnan till DN.

Efter DN:s granskning kräver fackförbundet LO, som är delägare i Aftonbladet, att tidningen går till botten med uppgifterna om sexism och tystnadskultur. 

Fackförbundet LO, som är delägare i Aftonbladet, kräver att tidningen går till botten med uppgifterna om sexism efter DN:s granskning.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

– Vi vill försäkra oss om att Aftonbladet tar frågan på största allvar och har en strategi som fungerar. Vi har tagit kontakt med dem i dag för att ordna ett möte så snart som möjligt. Nu vill vi att de redogör för hur och att de tar tag i det här, säger Annika Nilsson, kanslichef på LO.

Hon fortsätter:

– Vittnesmålen under #metoo från både Aftonbladet och andra arbetsplatser är helt oacceptabla. Men det är tyvärr ingen nyhet för oss att generellt sett på arbetsmarknaden, så är kvinnor utsatta för sexuella trakasserier. Det är en fråga vi jobbar hårt med.

5. INTERVJUN

Redan 2012 publicerar Aftonbladet en stor intervju med Cissi Wallin i vilken hon skildrar den påstådda våldtäkten, dock utan att ange Fredrik Virtanen vid namn. Då är Virtanen sedan ett år etablerad som krönikör på tidningens ledarsida.

Cissi Wallin, då 27, berättar att det har tagit henne många år att komma över skammen och skulden trots att hon inte gjort något fel. Därför gjorde hon polisanmälan först 2011.

– Han drogade mig och våldtog mig. Efteråt fick han mig att tro att vi hade haft frivilligt sex och skickade sms med texten ”Tack för en härlig kväll!” och liknande, säger hon i intervjun som publiceras i Aftonbladets kvinnosektion Wendela.

Cissi Wallin berättar att efter ett par år lär hon av en händelse känna en kvinna som berättar att hon blivit sexuellt antastad av en man i mediebranschen. Efter en stunds samtal förstår Cissi Wallin att kvinnan hade mött samme man.

– Jag blev alldeles kall, säger hon i intervjun.

De båda kvinnorna hör rykten om att gärningsmannen fortsätter att våldföra sig på unga kvinnor. De gör en efterlysning på sin blogg – och ett 20-tal kvinnor hör av sig och berättar om liknande erfarenheter med samme man.

De planerar att göra en gruppanmälan till polisen, men en efter en hoppar kvinnor av. Också Cissi Wallin avstår från polisanmälan – för hon är i början av sin radiokarriär och är rädd att den ska ta skada. Hon säger att hon ångrar beslutet senare.

Först nyligen avslöjar hon namnet på Fredrik Virtanen på Instagram – inom ramen för #MeToo-kampanjen.

Cissi Wallin väljer först nu, i sambande med MeToo-kampanjen, att avslöja Fredrik Virtanens namn.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

I en artikel om #MeToo-kampanjen, publicerad 22 oktober, beskriver Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg Virtanen – utan att nämna hans namn – som "medieprofil med ett supersunkigt förflutet många år bak i tiden".

6. DROGERNA

I många år var Fredrik Virtanen en stor profil i Stockholms nattliv.

I boken ”Kraschad” från 2008 – om hur han på två år spekulerade bort 1,3 miljoner kronor på börsen – beskriver Virtanen sin relation till Stureplan:

”Mitt Stureplan är det Södermalm som de senaste fem åren flyttat till Stureplan om kvällarna. Popjournalister, modedesigners, musiker, popstjärnor, författare, reklamare, dj:s. Mediefolket.

Operabaren, PA:s, Sturehof, Riche, East, Spy Bar.”

Fredrik Virtanen hade tidigare missbruksproblem. Anders Gerdin berättar att bland det sista han gjorde som chefredaktör på Aftonbladet, innan han slutade i december 2007, var att kalla in Virtanen till samtal om dennes användande av droger.

Gerdin varnade honom för att ett fortsatt narkotikamissbruk skulle kunna kosta honom jobbet.

– Det var något jag behövde hantera. Jag kunde under inga omständigheter acceptera att en Aftonbladetmedarbetare springer omkring på Spy Bar eller någon annanstans och stoppar i sig kokain. Han representerade ju Aftonbladet. Ännu mer eftersom han var nöjesjournalist och var ute mycket i den rollen, säger Anders Gerdin.

– Mitt minne är att han inte tog det så jäkla hårt. Det var min känsla i alla fall. Hur ångerfull han var har jag svårt att säga, men det var inte som att han stod på knä och sa ”förlåt mig”.

Anders Gerdin, tidigare chefredaktör på Aftonbladet, varnade Virtanen för att han riskerade att förlora jobbet på grund av narkotikamissbruket.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I samband med Grammisgalan 2008 greps Virtanen misstänkt för narkotikabrott efter att, enligt uppgift, ha sniffat kokain. Polisens krogkommission slog till mot en efterfest där bland andra Virtanen och en framstående artist vistades.

Polisen uppgav att tio till tolv personer omhändertogs vid tillfället. De misstänktes alla för ringa narkotikabrott.

– Både brukande och innehav, bland annat på Globen, Spy Bar och Laroy, sa polisens förundersökningsledare till Expressen.

Jan Helin, som då var nytillträdd chefredaktör efter Anders Gerdin, kommenterade i Realtid:

– Vi känner Virtanen sedan länge. Vi känner ett ansvar för en mångårig medarbetare. Jag vill betona att det är en personlig tragedi som hänt utanför tjänsten. Det här skedde väl efter Grammisgalan. Han var inte ditskickad av Aftonbladet.

Virtanen dömdes till 30 dagsböter för ringa narkotikabrott, ”olovligt bruk av kokain”.

Fredrik Virtanen har själv bloggat om att han tagit kokain. Och i en intervju med livsstilsmagasinet Café år 2007 berättar han att han tog kokain "senast i vintras":

– Som vanligt hade jag druckit för mycket och kände mig vild och omdömeslös, även om det ska erkännas att jag också gjort det i berått mod.

Journalisten Klas Ericsson (numera Klas Ekman) frågar: Fick du reprimander av Aftonbladets ledning när du medgav på din blogg att du har knarkat en hel del genom åren?

– Nej. Jag försöker att inte ljuga eller hyckla och det tror jag faktiskt till och med att vår ledning uppskattar. Det är nog heller ingen som inbillar sig att jag lever som Helle Klein eller Ronnie Sandahl. Men hade jag ägnat all min tid åt knark och drinkar och ändå nått hit hade det varit en obehaglig reklam för droger.

I en intervju med tidningen Metro 2012 får Virtanen frågan om vilken som var hans värsta drogupplevelse.

– Jag har inte fått någon sådan där snedtripp eller så, som folk snackar om. Men dagen efter de flesta droger är det ju jobbigt. Ofta kombinerar man droger och alkohol och då blir det en kemisk ångest efteråt. Men det är ingen ångest för att jag gjort något jag inte får.

Tidningsledningen försökte hjälpa honom att komma ur missbruket, enligt Olof Brundin, tidigare informationsdirektör på Aftonbladet. 

– När jag var inblandad handlade det om hans missbruksproblem. Vi hade flera samtal, vi erbjöd honom hjälp via företagshälsovården. Jag fick intrycket att han tog sig ur det där, säger Olof Brundin. 

Fredrik Virtanen har flera gånger själv pratat om sitt narkotikamissbruk.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

– Det jag minns som jobbigt var anklagelserna om hans narkotikabruk. Det var allvarligt nog. När han senare, helt av egen kraft, tog sig ur detta försvann också omvärldens och hans egna tvivel, säger han.

Men andra källor säger att journalistens missbruk fortsatte långt därefter och att tidningsledningen kände till hans ”dåliga attityd” mot kvinnor. Nuvarande publishern Sofia Olsson Olsén ska till och med ha skickat hem honom från en personalfest 2014 när han uppträdde ”aspackad och hög och grisig mot kvinnor”. 

– Jag kommenterar inte enskilda händelser. Men kommer det till min kännedom att någon uppträder oacceptabelt agerar jag på det. Då som nu och framåt, säger Sofia Olsson Olsén.

Majoriteten av anklagelserna mot Fredrik Virtanen rör händelser fram till år 2008.

Expressen har varit i kontakt med Virtanens svärmor, som vill föra fram att han lämnat tiden av missbruk bakom sig.

– Fredrik Virtanen är sedan många år rehabiliterad. Han är en alldeles utmärkt bra och närvarande småbarnspappa som har ett gott liv utan missbruk, säger hon.

7. "SKYDDAD AV TIDNINGSLEDNINGEN"

Aftonbladet har, erfar Expressen, anlitat säkerhetsbolaget 2Secure för att utreda anklagelserna mot Virtanen. Bolaget, som grundades av expoliser från Nationella insatsstyrkan och också har tidigare officerare från den militära underrättelsetjänsten i sina led, har uppdrag från flera av Sveriges största mediebolag. Nu har 2Secure kontaktat flera av kvinnorna som riktat anklagelser mot Virtanen.

https://twitter.com/cissiwallin/status/920590443376758784https://twitter.com/cissiwallin/status/920590795803152385

Cissi Wallin skrev i går på Twitter att hon kontaktats av utredarna. Hon skrev också att hon förmedlat berättelser från andra som drabbats av övergrepp: "Deras utredare sa dock igår, på tel att AB 'måste skilja på hans yrkesroll och fritid'".

Samtidigt är stämningen tryckt på tidningen, där ledningen hållit två stormöten för att informera personalen om vad som hänt kollegan – och om vilka åtgärder tidningen vidtagit.

Flera medarbetare på Aftonbladet framför kritik och hävdar att cheferna inte gripit in i tid mot Virtanen och att de har sett mellan fingrarna med hans agerande. De ska ha skyddat honom på grund av hans starka ställning och framträdande position, heter det. Flertalet källor väljer att uttala sig anonymt eftersom frågan är känslig.

En framträdande medarbetare på Aftonbladet säger att det senaste avslöjandet kom som en chock och att ”stämningen är synnerligen tryckt” på tidningen. Han säger att det hela är en stor tragedi för Virtanen som levde ett utsvävande liv en period.

– Han har en framträdande roll som ledarskribent och nöjeskrönikör, det är ett oerhört högt fall. Jag tror att han har mötts av större förståelse än en annan mindre framträdande medarbetare skulle ha gjort. Det är skillnad på folk och folk, säger medarbetaren.

En källa med god insyn säger att Virtanen var ”mäktig och skyddad av tidningsledningen”.

– De kunde ha satt stopp för det här mycket tidigare. De tycker att han är en viktig profil och en sådan kan ta sig friheter och rättigheter. De har sett genom fingrarna och skyddat honom, säger källan.

En tidigare kollega till den utpekade journalisten säger att han kunde göra väldigt plumpa kommentarer och att han använde ett grovt språk.

– Vid ett tillfälle sa han till en tjej som nyss fött barn och kom tillbaka till redaktionen: Jaha, är du slapp i fittan nu eller? Folk sa förstås ifrån men han försvarade sig alltid med att det bara var på skämt, säger exkollegan och fortsätter:

– Med åren lugnade han ju ned sig. Men det var en period då han kunde vara obehaglig. Han hade många olika sidor. Jättetrevlig ibland men inte alltid. En annan gång sa han till en tjej på Rockbjörnen, ska vi gå in på toan och knulla? Hon skällde förstås ut honom rejält.

Virtanen var programledare i den egna talkshowen "Studio Virtanen" i TV8, som startade 2006.
Foto: ULF BERGLUND / TV8.

En tidigare medarbetare, som arbetade på Aftonbladet för några år sedan, har en annan bild av Fredrik Virtanen:

– Jag uppfattade honom som en trevlig person. Han tog sig tid att stanna till och snacka lite, även med oss vikarier. Jämfört med flera andra av tidningens ”profiler” var han ovanligt trevlig mot oss som var längst ner i hierarkin. Han kunde stanna till bara för att kolla läget.

Flera Aftonbladetmedarbetare anser att den nuvarande ledningen hanterar situationen bra. De säger att det är högt i taket i diskussionerna internt och att alla får säga vad de tycker. 

– Jag är inte kritisk och har stort förtroende för tidningen. Enligt min mening sköts det hela på bästa möjliga sätt, säger en medarbetare.

Också fackklubbens ordförande Susanna Vidlund är nöjd.

– Det är bra att ledningen utreder anklagelserna och även visar ett engagemang i att Aftonbladet ska vara en trygg arbetsplats för alla. Jag tycker att vår publisher Sofia Olsson Olsén tydligt har visat sitt engagemang och det känns bra, säger hon.

Sofia Olsson Olsén, chefredaktör och vd, tillbakavisar påståenden om att ledningen ska ha känt till uppgifter om den anklagade journalistens beteende och om att de ska ha skyddat honom. 

– Alla problem eller påståenden som kommit till vår kännedom under min tid som chefredaktör och vd har hanterats. Jag hoppas att jag varit tydlig med att jag vill ha reda på eventuella missförhållanden så att vi kan hantera dem, säger Olsson Olsén. 

– Det spelar ingen roll var i organisationen man befinner sig om det uppdagas missförhållanden. Om det finns en sådan bild vill jag ändra på den. Nu är det min uppgift att säkerställa våra rutiner och processer och se till att det här är en sund och bra arbetsplats framöver, säger hon.

Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén.
Foto: MAJA SUSLIN/TT

8. NÄTVERKET

Fredrik Virtanen har något som är få vanliga journalister förunnat: ett nätverk som sträcker sig långt in i Stockholms kulturella, mediala och politiska elit. Han är dessutom gift med en av Sveriges mest hyllade kulturpersonligheter.

– Hans kontaktnät är ju ett av de utmärkande epiteten för honom och andra begåvade reportrar. De skaffar sig breda kontaktnät och känner folk i varje skrå, säger Otto Sjöberg.

Ett exempel är vänskapen med Leif GW Persson. Kriminologiprofessorn, som är känd för att stötta människor i utsatta situationer, bjöd Virtanen på lunch i fredags.

– Jag såg ju det som stod om honom i tidningen och jag känner honom sen en massa år. Jag ringde honom och sa att ”nu får vi träffas”. Jag ville höra hans version av det inträffade, säger Leif GW Persson.

– Som han beskrev det så hade han i vart fall inte gjort något brottsligt. För det första har det inget med hans jobb att göra, det var privata äventyr. Och ganska ålderstigna, vad jag förstått. Jag gjorde inga särskilda reflektioner än att det verkade tunt. Men det kan väl bara han svara på, säger han.

I programmet "Virtanen med..." på Sveriges Radio hade Fredrik Virtanen bland annat statsminister Stefan Löfven som gäst.
Foto: BENJAMIN THORÉN / SVERIGES RADIO

En annan person i Fredrik Virtanens nätverk är Olle Wästberg med förflutet som bland annat statssekreterare i finansdepartementet 1991-94 och generaldirektör för Svenska institutet 2005-2010. De lärde känna varandra under Virtanens tid som USA-korrespondent, när Wästberg samtidigt var Sveriges generalkonsul i New York. Wästberg figurerade bland annat i en krönika 2003 – då kallad ”Big-O, en man som arbetar inom staten” – som handlade om hur de tillsammans hängde i baren på Trump Tower och testade ”världens dyraste cocktail”. De har hållit kontakten även sedan båda lämnat New York.

Olle Wästberg, som var chefredaktör för Expressen 1994-95, avböjer att uttala sig om Fredrik Virtanen och anklagelserna som riktas mot denne.

Wästberg och Virtanen har också samtidigt varit medlemmar i Elitlistan, den slutna mejllista som skapats av Alexander Bard och som uppmärksammats i medierna som ett forum för mobbning av kända människor. Bland tidigare medlemmar finns exempelvis Anna Kinberg Batra, innan hon blev partiledare för Moderaterna, och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. 

En person som drabbats av hatet på Elitlistan är Cissi Wallin.

I en mejlkonversation 2012 kallar Alexander Bard henne för ”borderlinehäxa” och ”mytoman”. Om Wallins polisanmälan året före mot Virtanen skriver Bard: ”De där medieprofilanklagelserna är helt grundlösa.”

När Expressen nu ringer upp Alexander Bard står han fast vid sina omdömen. Om Cissi Wallin säger han:

– För mig är Cissi Wallin en galen toka. Jag förstår inte varför hon skulle vara trovärdig.

Alexander Bard riktar sedan kritik mot medierna i allmänhet och kvällstidningarna i synnerhet.

– Ni publicerar anfall på oskyldiga män hela tiden i er jävla skittidning. Fuck off, säger Bard och lägger på.

Alexander Bard – här med Virtanen – ifrågasätter Cissi Wallins trovärdighet.
Foto: MATS ANDERSSON / SCANPIX

En stund senare skickar han ett sms:

”Det du och din jävla skittidning har gjort mot mina vänner Borg och Virtanen den gångna hösten bevisar vilka ljugande och vidriga hyenor ni är. Snacka om fake news, era jävla as!”

9. PUBLICISTERNAS DILEMMA

Frågan om huruvida Fredrik Virtanen ska namnges eller inte har varit ett stort samtalsämne i mediekretsar den senaste veckan. Sociala och så kallade alternativa medier har inte tvekat utan hängt ut den kände journalisten med namn och bild. Men hos etablerade medier, som har att förhålla sig till pressetiska regler, har beslutet varit långt ifrån självklart.

Anders Gerdin, tidigare chefredaktör på Aftonbladet, kritiserar sin gamla tidning för att anonymisera Virtanen medan man samtidigt namnger Martin Timell i TV4 och Lasse Kronér i SVT. 

– Aftonbladet publicerar inte namnet på sin egen medarbetare med motiveringen att det är domstolar som dömer. Helt rätt, jag håller med om det. Men då blir det konstigt när man ett par dagar senare publicerar namnen på Timell och Kronér, säger Anders Gerdin. 

– De hänger ut de två andra som inte är mera dömda än den egna medarbetaren. De försvarar sig med att konkurrenterna redan har publicerat namnen. Men de spräcker hela sitt resonemang, de tar mer hänsyn till sin egen journalist, säger han.

I sociala medier har många, även etablerade debattörer, riktat kritik mot medierna för de inte namngett Fredrik Virtanen. Ämnet har debatterats i såväl Sveriges Radios samhällsprogram som i SVT:s Aktuellt.

Nyhetssajten Dagens PS är det enda bland mera etablerade medier som fram till nu publicerat namn och bild på Fredrik Virtanen. Ansvarige utgivaren Henrik Lohk säger att det var relevant att publicera eftersom Virtanen har en maktposition i medierna. 

– Det handlar om grova sexanklagelser mot en av landets tyngsta medieaktörer. Hans namn var redan röjt i bloggar och på sociala plattformar. Så vi bedömde att vi inte skulle åsamka honom mer skada eftersom hans namn redan röjts i hög grad, säger Henrik Lohk.

 – Det är ett graverande fall där allmänintresset är stort. Det var inte ett enigt beslut i redaktionen. Inte säkert att det är rätt beslut, men beslutet är fattat, säger han.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Riksnyheterna, säger att det i dagsläget inte finns skäl att namnpublicera "i fallet med Aftonbladet".
Foto: SVEN LINDWALL

Andra utgivare har fattat motsatta beslut. De publicerar inte namn och bild.

– När det gäller allvarliga anklagelser är det vanligaste att man inte namnpublicerar. Sedan kan man ibland göra avsteg från det, oftast med personer på hög politisk nivå eller näringslivstoppar. I fallet med Aftonbladet finns det i dagsläget inte skäl att namnpublicera, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Riksnyheterna. 

Också Nina Glans, ansvarig utgivare och kanalchef i Sveriges Radio P1, har valt att inte namnge Aftonbladetprofilen.

– Vi har inte gjort någon egen undersökning. Det har också funnits en polisutredning som lagts ned. I det läget känns det svårt att namnpublicera. Med hänvisning till pressetiken namnger vi inte, säger hon.


LÄS MER: Thomas Mattsson: Allmänintresse och namnpubliceringar


Viveka Hansson, ansvarig utgivare på TV4 Nyheterna, säger att hennes kanal är generellt restriktiv till namnpubliceringar. Men att man hela tiden omprövar beslut beroende på händelseutvecklingen, så beslutet i det aktuella Aftonbladetfallet kan ändras.

– Paradoxalt nog är tröskeln högre för att namnge enligt pressetik och förtalslagstiftning om brottet är grovt. Du kan alltså bli namngiven om du får sparken för att du misskött dig på jobbet, men förbli anonym om du anklagas för våldtäkt innan det är rättsligt prövat, säger hon.

Thomas Mattsson, ansvarig utgivare för Expressen, valde också att anonymisera Fredrik Virtanen och förklarade i två bloggposter varför det inte är givet att namnge någon bara för att hen pekats ut i sociala medier. Men nu identifierar Expressen, som också var först med att redovisa att ”TV4-profilen” var programledaren Martin Timell, vem ”Aftonbladetprofilen” är.

– Det är en samlad bedömning av Expressens så kallade publiceringsunderlag som gör att vi nu redovisar fler konkreta uppgifter, varför det också blir rimligt att berätta vem det faktiskt handlar om. ”Nyfikenhet är inte lika med allmänintresse”, brukar jag säga, och det har varit direkt stötande att i sociala medier se påståenden om att ”medierna mörkar” och så vidare. Så går det helt enkelt inte till. Det här är svåra överväganden och olika redaktioner kommer, ofta på grund av olika beslutsunderlag, till olika slutsatser, säger Thomas Mattsson.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.
Foto: ANNA SVANBERG

– Det är helt naturligt att medier står för en mångfald också avseende namnpubliceringar och det är bra. I Sverige värnar vi med rätta försiktighetsprincipen och svårast är det för medieföretag att bevaka sig själva. Jag har stor respekt för de överväganden som TV4, SVT och Aftonbladet tvingats göra om Martin Timell, Lasse Kronér och Fredrik Virtanen som både arbetsgivare och nyhetsförmedlare. Jag har flera gånger stått inför samma dilemma på Expressen, säger han. 

Pressombudsmannen (PO) Ola Sigvardsson understryker att det är upp till varje redaktion och utgivare att fatta beslut. Han säger att de måste göra en bedömning som väger in flera komponenter.

– Först måste man ha belägg för att det är sant, det räcker inte med att någon person påstår att det är på ett visst sätt eller att det finns en polisanmälan. Det andra är att man måste bedöma allmänintresset. Det handlar inte om nyfikenhet, att det skulle vara kul att veta, utan om att det är viktigt att veta ur ett samhällsperspektiv, säger han.

10. AFTONBLADETS DILEMMA

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén säger att hon har ett dubbelt ansvar som både arbetsgivare och nyhetsförmedlare i det här fallet – och att det finns en konflikt mellan rollerna. 

– Det är klart att det finns en konflikt eftersom jag har dubbla roller, jag har det yttersta arbetsgivaransvaret och är samtidigt publicist och ansvarig utgivare. Men det går att hantera, säger hon.

https://twitter.com/nordbergj/status/919997002540310531

Hur har du resonerat kring ert beslut att inte publicera namn och bild? 

– Det är en händelse som ligger elva år tillbaka i tiden. Den är utredd av polisen och förundersökningen är nedlagd eftersom brott inte kunde styrkas. Därmed finns det inget skäl för namnpublicering enligt de pressetiska reglerna. 

– Nu har medarbetaren timeout från tidningen då nya anklagelser framförts i sociala medier. Vi tar allvarligt på det och har därför anlitat en extern oberoende utredare för att granska uppgifterna. Eftersom det cirkulerar många rykten, uppgifter och anklagelser nu är det viktigt att utreda dem noggrant, säger hon. 

”En kvinnlig medieprofil anklagar en av våra medarbetare för en våldtäkt som ska ha begåtts 2006.

Hon har framfört anklagelserna förut. Då anonymt. Nu publicerar hon vår medarbetares namn i ett inlägg på Instagram. Polisen utredde anklagelserna 2012. Förundersökningen lades ned för att brott inte kunde styrkas. Det är polisen som utreder, åklagarna som åtalar och domstolarna som dömer. Det är viktiga principer i en rättsstat”, förklarar Sofia Olsson Olsén sitt publiceringsbeslut i Aftonbladet.

Under tisdagen skrev Cissi Wallin på Twitter:

"Gissa om nån från Aftonbladets ledning hört av sig? Nån alls? Såklart inte."

Och:

"Virtanen gav sig på en Lisbeth Salander. Nu får hans hycklande arbetsgivare hantera det."

https://twitter.com/cissiwallin/status/922729329645285376

FOTNOT: Expressen har varit i kontakt med Cissi Wallin inför publiceringen. Hon skriver: "Hej. Jag pratar inte med media just nu, men man får gärna citera från det jag lagt upp i mina sociala medier."


Reportrarna Johanna Cardell, Elias Giertz, Nina Svanberg, Michael Syrén och Mattis Wikström har bidragit med intervjuer och research.


Vet du mer? Vill du dela med dig av din berättelse? Hör av dig till Expressen - du kan vara anonym och om du vill kan du tipsa via vår krypterade tjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.