Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik Sjöshult: Du som kund är vinnaren

Foto: Ylwa Yngvesson

Expert har gått i konkurs och ingen blir förvånad när ännu en prylkedja dukar under.

I det blodiga teknikkriget har de små aktörerna inte en chans när stora multi­nationella aktörer som Mediamarkt och Elgiganten säljer prylar med förlust.

Hur länge klarar sig Siba?

Återigen har det visat sig att David inte har en chans mot Goliat i prylslaget - Experts koncept med lite mindre butiker och en annan expertkunskap lockade inte tillräckligt med kunder.

Det hjälpte inte att Expert försökte ställa om till stormarknader efter att Onoff gick omkull och Expert tog över en del av butikerna.

Prisjakten regerar.

Förra året gick den norska koncernen med en dryg miljard kronor i förlust på grund av problem i de svenska butikerna som nu försätts i konkurs.

Förklaring: Tyska Mediamarkt kom hit för att krossa konkurrenterna och har nu knäckt två av fyra. På sex år har Mediamarkt gått med ofattbara 1 236 miljoner kronor i förlust i Sverige. Bara under det senaste året blev förlusten 227 miljoner.

Tyskarna har råd. Kedjan består av 900 varuhus världen över, omsätter 200 miljarder kronor om året och går med vinst.

Etableringen i Sverige får kosta.

Du som kund är vinnaren. Jag har själv varit i Singapore och fyndat prylar på 90-talet, men när jag var där förra året var grejerna dyrare - och utbudet i Sverige kändes mer modernt.

Samma sak i teknikmeckat Sydkorea i våras där jag insåg att det var mycket billigare att handla i Sverige.

I den senaste svenska julhandeln såldes surfplattan iPad med förlust av Mediamarkt för att döda Elgigantens stora reklam­kampanj.

När Playstation var som hetast vräkte tyskarna och brittiskt ägda Elgiganten till vrakpriser och hoppades att förlusten skulle lindras av att kunderna köpte ett spel eller kabel.

En stor del av de platta tv-apparaterna i Sverige har sålts till minusmarginal av jättarna.

Expert har inte haft en chans i den konkurrensen.

Svenskägda Onoff var också körda.

Och förlusten för Siba-familjen Bengtsson i Göteborg dubblades till 107 miljoner förra året. Hur länge orkar Bengtsson? Går det att fortsätta driva förlustaffärerna för att kunna tjäna pengar på kundkrediter och annat?

Jag är tveksam. Jag tror att Siba kommer gå samma öde som Expert till mötes.

Finns det någon räddning för Expertkedjan efter konkursen? Tveksamt.

När Onoff gick i konkurs var Expert en logisk köpare med tanke på att ägarna dumdristigt nog ville växla upp. Siba har tillräckligt med problem i egna varuhus och vill nog koncentrera sig på den utmaningen. Några Expertbutiker kanske skyltar om till Audio Video - en svensk kedja med 66 mindre butiker som har sin bas i Kalmar. Förra året sålde butikerna för en dryg miljard och gick med 16 miljoner i vinst.

Men de flesta av Expert­butikerna kommer inte att få en ny ägare.

Kunder som köpt varor i butikerna står också med skägget i brevlådan - Expert meddelade i går kväll på sin hemsida att man inte längre hanterar reklamationer och att butikernas egna garantier och öppet köp inte gäller längre.

Det bör du kanske fundera på nästa gång du handlar på andra butiker i riskzonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.