Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik Reinfeldts hån: Löfven spelar triangel

Foto: Anders Wiklund / Scanpix

M/S RIDDARFJÄRDEN. Fredrik Reinfeldt angrep Stefan Löfven för att hyckla om jobbskatteavdragen i sitt sommartal under lördagen.

Han raljerade också över att de rödgröna inte lämnat besked i regeringsfrågan och liknade dem vid en orkester som inte har övat ihop.

– Längst fram går Gustav Fridolin och trumpetar “Se på mig”, Jonas Sjöstedt kommer efter på slagverk och slår på allt som rör sig och längst bak går Stefan Löfven och spelar triangel med en tändsticka, sa han.

Vill du se ett femte jobbskatteavdrag?

Några hundra partikamrater trotsade regnet för att lyssna på Fredrik Reinfeldts sommartal i Gustavsberg på Värmdö vid lunchtid i dag, lördag.

En stor del av talet ägnade statsministern åt att berätta om sina prioriteringar i de budgetförhandlingar som nu drar i gång på allvar mellan alliansledarna. På fredag träffas regeringen på Harpsund för den årliga kräftskivan.

Då kommer också finansminister Anders Borg avslöja hur stort utrymmet för reformer blir i höstbudgeten. Det är sista chansen för alliansen att uppfylla de löften man gick till val på 2010.

16,5 miljarder

Om Fredrik Reinfeldt får som han vill blir det skattesänkarpaket som fanns med i valmanifestet verklighet i januari nästa år. Det innebär totalt 16,5 miljarder i sänkta skatter.

I sitt tal slog M-ledaren fast att det handlar om att öka sysselsättningen och ge låg- och medelinkomsttagare mer i plånboken.

– Det är viktigt att betona att vanligt folk på det här sättet får det bättre, sa Reinfeldt och slog fast att en sjuksköterska fått 2 200 kronor mer i månaden med alliansens fyra jobbskatteavdrag.

Stefan Löfven har lovat att enbart höja skatten för de som tjänar över 60 000 kronor i månaden om de rödgröna vinner valet nästa år. Det löftet utnyttjade Reinfeldt för att peka på de 97 procent som inte tjänar så mycket. För att ge tyngd åt orden lämnade han scenen och släpade upp ett stort tårtdiagram och plockade ut en bit på 3 procent.

– Nu ska vi göra klart för alla hur det är. Det här är de som Stefan Löfven pratar om, det här är de som tjänar över 60 000.

Bild som inte stämmer

Oppositionens kritik att alliansen sänker skatten mest för höginkomsttagare är en bild som inte stämmer, hävdade han och pekade på det som fanns kvar av tårtdiagrammet.

– Här har ni busschaufförerna, lokförarna, vårdbiträdena, sjuksköterskorna, gruvarbetarna, metallarbetarna. Det här är nya moderaternas Sverige.

Han anklagade också Stefan Löfven för att hyckla genom att S-ledaren slagit fast att han inte tänker riva upp ett femte jobbskatteavdrag.

– Stefan Löfven har redan förklarat att när väl det här är på plats så ska det få stanna där. Jag fattar inte det här. Hur kan det vara något som ingen behöver när vi föreslår det, men när det väl finns på plats är det något nästan ingen kan förlora. Det finns ett ord för sådant: hyckleri.

Precis som under Almedalsveckan i somras attackerade M-ledaren oppositionen för att inte ha lämnat besked i regeringsfrågan och liknade de rödgröna vid en dålig orkester.

– Det uppstår inte ljuv musik när man kommer från varsitt håll och aldrig har övat ihop, sa han.

– Våra politiska motståndare vill inte berätta vad de vill tillsammans, men har förslag som alla på lite olika sätt är skadliga för Sverige och för svensk ekonomi. Det är inte rätt läge att med en stor åldrande befolkning kraftigt bygga ut bidragssystemen som ökar drivkrafterna att inte jobba, sa han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.