Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Reinfeldt: USA har fel synsätt

Foto: Fritz Schibli
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Donald Trumps USA försöker slippa ansvar i klimatfrågan. 

Det säger tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) efter en hållbarhetskonferens i Helsingborg.

– Vi har en grupp som är rentav klimatförnekare, och som i nationalismens namn hävdar att det som görs multilateralt är ämnat att skada nationen. Vi ser det i USA nu, och jag tror att det är absolut fel synsätt, säger han.

På torsdagen hölls hållbarhetskonferensen ”A Sustainable Tomorrow” i Helsingborg med Fredrik Reinfeldt som huvudtalare. Sveriges tidigare statsminister var på plats för att ge ett fördjupat perspektiv på FN:s miljömål.

– Jag har redovisat för de globala ansträngningarna för att bryta klimatutvecklingen, och att vi inte klarar de mål som har satts upp i Paris: Att hålla den globala uppvärmningen under två graders ökning jämfört med förindustriella nivåer, säger Reinfeldt. 

Även om Parisavtalets mål kanske inte är möjliga att nå har Fredrik Reinfeldt även redovisat för strategier som kan användas i globalt samarbete. 

Reinfeldt kritisk mot USA:s agerande

Han är kritisk mot att vissa länder inte vill ta sin del i ansvaret. Som exempel nämner han USA. Där har president Donald Trump beslutat att dra sig ur Parisavtalet.

– När vi pratar om hållbarhet är vi brett överens i de flesta länder om att vi måste agera. Men vi har en grupp som är rentav klimatförnekare, och som i nationalismens namn hävdar att det som görs multilateralt är ämnat att skada nationen. Vi ser det i USA nu, och jag tror att det är absolut fel synsätt. Det används för att minska sin del i det globala ansvartagandet, och det står i vägen för mycket av det nödvändiga hållbarhetsarbetet som världen behöver mer av, säger Fredrik Reinfeldt. 

LÄS MER: Ulf Kristersson tar hjälp av Reinfeldt inför valrysaren

Fredrik Reinfeldt intervjuades i Expressen TV efter klimatkonferensen i Helsingborg.
Foto: Expressen TV

”Beskatta utsläpp mest effektivt”

På nationell nivå förespråkar Fredrik Reinfeldt satsningar på ny teknik. Och att höja skatterna behöver inte alltid vara negativt.

– Jag var i regeringsställning när jag höjde koldioxidskatten. Redan på den tiden var jag övertygad om att beskatta utsläppen är det mest effektiva sättet att hindra utvecklingen. Prismekanismer i vår ekonomi fungerar: om det med en negativ klimatpåverkan blir dyrare i en entreprenöriell ekonomi så släpper det fram andra lösningar som blir mer kommersiellt gångbara. Det har öppnat för mer vindkraft och solkraft i Sverige.

Hur skiljer det sig att leda en minoritetsregering från en majoritetsregering, om man ser till handlingskraft i klimatfrågan? 

– Det uppenbara i Sverige är att vi har erfarenhet att en koalitionsregering innebär mer pragmatism och mer relationsbyggande över gränser. I en del andra länder har man mer konstitutionella system, som förstärker större partier vilket gör att man kan få egen majoritet trots att man bara har en tredjedel eller mindre än väljarna, säger Fredrik Reinfeldt.

LÄS MER: Fredrik Reinfeldt fortsätter att göra mångmiljonvinster

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.