Fredrik Reinfeldt om SD i sin nya bok

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Hur kan man förstå att 800 000 väljare röstade på Sverigedemokraterna?", frågar sig Reinfeldt i boken.
Foto: Julia Reinhart
Fredrik Reinfeldt menar att Sverigedemokraternas kärna består av "de flesta av landets rasister och kraftigt främlingsfientliga", skriver Aftonbladet.
Foto: Anna-Karin Nilsson
SD:s vice partiledare Mattias Karlsson kommenterar: "Det finns inget empiriskt stöd för att SD:s väljare skulle vara mer missnöjda med sina liv än andra väljare".
Foto: Mikael Sjöberg
Sida i Fredrik Reinfeldts nya bok "Halvvägs".

Den tidigare moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt har länge visat sin avsky mot Sverigedemokraterna.

I sin nya bok "Halvvägs" skriver han ut sina åsikter ännu tydligare.

Reinfeldt menar att partiets kärna består av "de flesta av landets rasister och kraftigt främlingsfientliga".

Ex-ministern Fredrik Reinfeldt har 25 år inom svensk politik och i morgon lanseras hans bok "Halvvägs". I boken, som Aftonbladet var först med att rapportera om och som Expressen också har läst, skriver Reinfeldt om sin uppväxt och valet som Moderaterna gjorde 2014. 

Partiet förlorade då makten och tappade många röster till Sverigedemokraterna. 

"Hur kan man förstå att 800 000 väljare röstade på Sverigedemokraterna?", frågar sig Reinfeldt i boken.  

"Missnöjda med sitt eget liv"

Han menar också att SD:s s kärna består av "de flesta av landets rasister och kraftigt främlingsfientliga".

"Till det kommer en stor mängd brett missnöjda väljare. De är missnöjda med sitt eget liv och området de bor i. De misstror alla med makt, såväl politiker som mediarepresentanter", skriver Reinfeldt. 

Inför valet 2014 gjorde också Reinfeldt ett uppmärksammat sommartal där han uppmanade svenska folket att "öppna era hjärtan". 

Detta var precis i samma veva som Migrationsverket kom med en rapport om det ökade antalet asylsökande till Sverige och Reinfeldts tal fick både ris och ros. 

"Talet förvrängdes"

Han själv menar att avsikten var att vädja till svenska folket om den förändring som var på väg och vilken ansträngning som skulle krävas.

"Det beskrevs sedan som att jag bara varit godhjärtat, för att inte säga naiv. Det jag sagt förvrängdes för att möta olika intressen, några mer ljusskygga och andra mer vänsterorienterade. Den risk jag tog var att invandringsfrågan i sig skulle växa i betydelse", skriver Reinfeldt.

"Reinfeldt raljerar"

SD:s vice partiledare Mattias Karlsson kommenterar för Expressen Reinfeldts bok:

– Det finns inget empiriskt stöd för att SD:s väljare skulle vara mer missnöjda med sina liv än andra väljare. Det visar bland annat den senaste SOM-undersökningen. Att våra väljare bara skulle finnas i mindre orter är inte heller sant. Vi har ett starkt och ökande stöd även i storstadsområdena.

Karlsson fortsätter:

– När Reinfeldt fördömer och raljerar över våra väljare, så fördömer han samtidigt också sitt eget partis väljare. Flera undersökningar har visat att en klar majoritet av Moderaternas väljare vill minska invandringen och börja samarbeta med SD.

SD:s vice partiledare konstaterar också:

– Reinfeldts attack är inte förvånande. 

"Han är fördomsfull"

Mattias Karlsson hävdar att Reinfeldt "under lång tid uppvisat en onyanserad och hatisk attityd mot SD och de medborgare som är kritiska till massinvandringen. I valrörelsen 2010 vägrade han till och med att ta avstånd från våldet som riktades mot oss och menade att Sverigedemokrater som attackerades och misshandlades fick skylla sig själva".

Richard Jomshof, partisekreterare, är också hård i sina angrepp:

- Jag ställer mig frågan om det verkligen stämmer att han varit statsminister. Han verkar vara en extremt fördomsfull människa med förutfattade meningar som ser ner på människor som inte tycker som han gör. Hans sätt att uttrycka sig om andra människor är extremt nedvärderande. Han verkar sitta på någon sorts piedestal och peka finger åt människor som inte delar hans värderingar. Det är extremt skrämmande. Jag är glad att han inte är statsminister längre.

Trots att bokens innehåll nu har blivit offentligt så vill Fredrik Reinfeldt avvakta med kommentarer kring den.

- Jag vill inte kommentera boken just nu, utan håller strikt på att jag ska uttala mig under presskonferensen klockan tio i morgon förmiddag, säger den förre statsministern till Expressen. 

Jan Björklund avvaktar

Folkpartiets partiledare Jan Björklund ville på måndagseftermiddagen inte kommentera påståendena om Sverigedemokraterna i Fredrik Reinfeldts bok.

– Jag vill läsa den innan jag säger något, säger Björklund till Expressen.

I boken nämner han exhustrun Filippa Reinfeldt en gång, enligt bokens namnregister medan den nya kärleken Roberta Alenius nämns två gånger. 

Han avslöjar bland annat att han efter valet 2010 fick övertala henne att stanna som presschef i regeringskansliet "trots mycket fina jobberbjudanden", kan Expressen nu berätta.

I boken hyllar också Reinfeldt kungafamiljen. 

– Kungen och den övriga kungafamiljen är brett samhällsengagerade och mycket kunniga ner på detaljnivå när det gäller olika förslag och verksamheter, skriver den förra statsministern i boken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.