Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson i storbråk

Publicerad
Uppdaterad
DAVOS. Regeringen och alliansen skakas av ett internt bråk mellan Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson där hon förklarar Centerns problem med att Moderaterna breder ut sig för mycket.
- Jag tänker inte be om ursäkt. Det är tack vare Moderaterna som vi har en alliansregering, svarar Fredrik Reinfeldt.
Fredagen var Fredrik Reinfeldts stora dag på det ekonomiska toppmötet i Davos när han fick berätta för ledare från resten av världen och framstående företagsledare om hur Sverige gått från kris till en framgångsrik "tigerekonomi". Foto: Sven Lindwall
Men i samma stund som han började berätta meddelade Maud Olofsson via nyhetsbyrån TT att det var Reinfeldts framgångar och exponeringen på Moderaterna i alliansen som var förklaringen till att Centern gjort ett dåligt val.
- Moderaterna breder ut sig och de är inte tillräckligt generösa och har en tillåtande attityd. Jag möter de kommentarerna ute i landet och ute i partiet, säger Olofsson.

Syrlig respons

När Expressen konfronterade Fredrik Reinfeldt med det uttalandet kunde han inte hålla tillbaka en syrlig motattack.
- Utan moderaterna hade vi inte haft en alliansregering. Jag har själv suttit i ett parti där vi var arga för att vi inte fick tillräckligt genomslag. Men det berodde på att vi inte var tillräckligt relevanta. Vi förändrades och på det sättet skapade vi ökad relevans och det är möjligt att göra för alla politiker, säger moderatledaren till Expressen.
- Det är öppet för vem som helst att söka upp samhällsproblemen och utveckla sina partier. Det styr inte jag över.
Maud Olofsson och Centern tycker dock att Reinfeldt ska bli snällare och tycker att Moderaterna borde tänka på att de får allt större plats.
- Det tror jag man ska tänka på från moderat sida, säger Maud Olofsson.
Fredrik Reinfeldt:
- Vi har fördelat arbetet i regeringen tydligt efter vilka profilområden partierna har. Varje väg att bygga förtroende för ett parti är att man gör rätt analys av samhällsproblem som människor upplever. Man måste svara upp mot samhällsproblem och göra sig relevant.

Satsar på Hägglund

Han väljer också att spela ut alliansens två problempartier mot varandra och slutsatsen inom Moderaterna just nu, enligt uppgift till Expressen, är att det är viktigare att Göran Hägglund får vara kvar.
Upproret mot Olofsson kan komma snabbt och då kommer det inte göras försök att rädda henne.
Kristdemokraterna har heller inte attackerat Moderaterna för att ta för mycket plats i sin problemanalys och det får Hägglund beröm för av Reinfeldt.
- Jag har noterat att Göran och Kristdemokraterna pekar på att Kristdemokraterna har ett eget ansvar för sin egen utveckling.
- Så uppfattade jag det när Moderaterna förlorade en tredjedel av sina väljare i valet 2002. Det är så jag tror man hittar svaret.
Så Hägglund har förstått det här bättre än Olofsson?
- Jag bara noterar att så har Hägglund uttryckt sig, säger Reinfeldt till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag