Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson i storbråk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

DAVOS. Regeringen och alliansen skakas av ett internt bråk mellan Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson där hon förklarar Centerns problem med att Moderaterna breder ut sig för mycket. 

- Jag tänker inte be om ursäkt. Det är tack vare Moderaterna som vi har en alliansregering, svarar Fredrik Reinfeldt.

Fredagen var Fredrik Reinfeldts stora dag på det ekonomiska toppmötet i Davos när han fick berätta för  ledare från resten av världen och framstående företagsledare om hur Sverige gått från kris till en framgångsrik "tigerekonomi". Foto: Sven Lindwall

 Men i samma stund som han började berätta meddelade Maud Olofsson via nyhetsbyrån TT att det var Reinfeldts framgångar och exponeringen på Moderaterna i alliansen som  var förklaringen till att  Centern gjort ett dåligt val.

 - Moderaterna breder ut sig och de är inte tillräckligt generösa och har en  tillåtande attityd. Jag möter de kommentarerna ute  i landet och ute i partiet,  säger Olofsson.

Syrlig respons

 När Expressen konfronterade Fredrik Reinfeldt med det uttalandet kunde han inte hålla tillbaka en syrlig motattack.

 - Utan moderaterna hade vi inte haft en alliansregering. Jag har själv suttit i ett parti där vi var arga för att vi inte fick tillräckligt  genomslag. Men det berodde på att vi inte var tillräckligt relevanta. Vi förändrades och på det sättet skapade vi ökad relevans och det är möjligt att göra för alla politiker, säger moderatledaren till Expressen.

 - Det är öppet för vem som helst att söka upp samhällsproblemen och utveckla sina partier. Det styr inte jag över.

 Maud Olofsson och Centern tycker dock att Reinfeldt ska bli  snällare och tycker att Moderaterna borde tänka på att de får allt större plats.

 - Det tror jag man ska tänka på från moderat sida, säger Maud Olofsson.

 Fredrik Reinfeldt:

 - Vi har fördelat arbetet  i regeringen tydligt efter vilka profilområden partierna har. Varje väg att bygga förtroende för ett parti är att man gör rätt analys av samhällsproblem som människor upplever. Man måste svara upp mot samhällsproblem och göra sig relevant.

Satsar på Hägglund

 Han väljer också att spela ut alliansens två problempartier mot varandra och slutsatsen inom Moderaterna just nu, enligt uppgift till Expressen, är att det är viktigare att Göran Hägglund får vara kvar. 

 Upproret mot Olofsson kan komma snabbt och då kommer det inte göras försök att rädda henne.

 Kristdemokraterna har heller inte attackerat Moderaterna för att ta för mycket plats i sin problemanalys och det får Hägglund beröm för av Reinfeldt.

 - Jag har noterat att  Göran och Kristdemokraterna pekar på att Kristdemokraterna har ett eget ansvar för sin egen utveckling. 

 - Så uppfattade jag det när Moderaterna förlorade en tredjedel av sina väljare  i valet 2002. Det är så jag tror man hittar svaret.

 Så Hägglund har förstått det här bättre än Olofsson?

 - Jag bara noterar att så har Hägglund uttryckt sig, säger Reinfeldt till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.