Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Fredrik Reinfeldt: M kan ändra idéprogrammet

Publicerad
Uppdaterad
Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten hävdade att partiet var med och genomförde fri och lika rösträtt - när de i själva verket var motståndare till reformen.
Diskussionen uppstod efter en formulering i partiets idéprogram som antogs i helgen.
Men nu kan Moderaterna tvingas göra en pudel - och ändra sitt idéprogram.
- Det har visat sig att det möjligen är en otydlig formulering, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Expressen.se.
Det har knappast undgått någon: Moderaternas partisekreterare hävdade i Dagens Nyheter tidigare i veckan att partiet var med och genomförde kvinnlig rösträtt.
Men hon fick snabbt kritik av meningsmotståndare som ansåg att det är ren historieförfalskning.
– Det var i fräckaste laget. Det här är ren och skär historieförfalskning. Hela rösträttskampen fanns just för att högern var emot. Utan dem hade det inte varit någon rösträttsrörelse, sa författaren Barbro Hedvall till Dagens Nyheter.

Nej till sanktioner

Formuleringen som ligger till grund för diskussionen finns i Moderaternas nya idéprogram, som presenterades vid Moderatstämman i Örebro i helgen. Så här står det bland annat:
"Vi människor har en stark känsla för rättvisa. Orättvisor upprör oss ofta djupt. Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat."
Texten syftar på människans kamp mot orättvisor, men ingenstans nämner man att partiet inte tyckte att kvinnor skulle få rösta och dessutom var det enda partiet som sade nej till sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika.
Och uppenbarligen gjorde också Moderaternas egen partisekreterare tolkningen att även hennes parti kämpade för fri och lika rösträtt - när de i själva verket var en bromskloss för den utvecklingen.

"Kan väcka frågor"

Nu kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt kritiken mot idéprogrammet.
- Formuleringen i idéprogrammet kan uppenbart väcka frågor. Det har visat sig i den här diskussionen att det möjligen är en otydlig formulering, säger Reinfeldt.
Enligt statsministern kan Moderaterna nu komma att göra om sitt idéprogram - bara dagar efter det antogs.
- När tillfälle ges får vi överväga att ändra formuleringar, för vi har ingen lust att förvränga eller ta åt oss äran för något som vi inte har anledning att ta åt oss äran för, säger Reinfeldt och fortsätter:
- Jag tycker att det är uppenbart att vi snarare ska vara imponerade av de ofta liberala och socialdemokratiska kvinnor som höjde sin röst för att få kvinnlig rösträtt i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag