Fredrik Reinfeldt: M kan ändra idéprogrammet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsminister Fredrik Reinfeldt.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten hävdade att partiet var med och genomförde fri och lika rösträtt - när de i själva verket var motståndare till reformen. 

Diskussionen uppstod efter en formulering i partiets idéprogram som antogs i helgen.  

Men nu kan Moderaterna tvingas göra en pudel - och ändra sitt idéprogram.  

- Det har visat sig att det möjligen är en otydlig formulering, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Expressen.se.   

Det har knappast undgått någon: Moderaternas partisekreterare hävdade i Dagens Nyheter tidigare i veckan att partiet var med och genomförde kvinnlig rösträtt.

 Men hon fick snabbt kritik av meningsmotståndare som ansåg att det är ren historieförfalskning.

 – Det var i fräckaste laget. Det här är ren och skär historieförfalskning. Hela rösträttskampen fanns just för att högern var emot. Utan dem hade det inte varit någon rösträttsrörelse, sa författaren Barbro Hedvall till Dagens Nyheter.

Nej till sanktioner

 Formuleringen som ligger till grund för diskussionen finns i Moderaternas nya idéprogram, som presenterades vid Moderatstämman i Örebro i helgen. Så här står det bland annat:

 "Vi människor har en stark känsla för rättvisa. Orättvisor upprör oss ofta djupt. Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat."

 Texten syftar på människans kamp mot orättvisor, men ingenstans nämner man att partiet inte tyckte att kvinnor skulle få rösta och dessutom var det enda partiet som sade nej till sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika.

 Och uppenbarligen gjorde också Moderaternas egen partisekreterare tolkningen att även hennes parti kämpade för fri och lika rösträtt - när de i själva verket var en bromskloss för den utvecklingen.

"Kan väcka frågor"

 Nu kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt kritiken mot idéprogrammet. 

 - Formuleringen i idéprogrammet kan uppenbart väcka frågor. Det har visat sig i den här diskussionen att det möjligen är en otydlig formulering, säger Reinfeldt. 

 Enligt statsministern kan Moderaterna nu komma att göra om sitt idéprogram - bara dagar efter det antogs. 

 - När tillfälle ges får vi överväga att ändra formuleringar, för vi har ingen lust att förvränga eller ta åt oss äran för något som vi inte har anledning att ta åt oss äran för, säger Reinfeldt och fortsätter: 

 - Jag tycker att det är uppenbart att vi snarare ska vara imponerade av de ofta liberala och socialdemokratiska kvinnor som höjde sin röst för att få kvinnlig rösträtt i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.