Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik Reinfeldt läxar upp Tobias Billström

Foto: Christian Örnberg

Fredrik Reinfeldt ryter till mot migrationsministern.

På tisdagen kallade han Tobias Billströms uttalande i DN för "mycket olämpligt".

– Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen, sa Fredrik Reinfeldt enligt TT.

Tycker du att Tobias Billström ska avgå?

Migrationsminister Tobias Billström har kritiserats hårt för sina uttalanden i Dagens Nyheter i går måndag.

På tisdagen uttalade sig statsminister Fredrik Reinfeldt om saken.

– Mycket olämpligt, sa statsministern om sin ministers agerande enligt TT.

"Har brustit"

Fredrik Reinfeldt tog också upp det faktum att det inte är första gången Billström gör bort sig på senaste tiden.

– Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen. Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende, sa Reinfeldt.

Tobias Billström fick kraftig kritik efter att i DN-intervjun sagt att de som gömmer papperslösa inte är "blonda och blåögda".

I en annan artikel i samma tidning sa Billström att han var emot sin egen reform, men ändrade sig sedan.

Tidigare i år tog statsministern avstånd från Billströms uttalande om att en moderat arbetsgrupp ska titta på "volymerna" av asyl- och anhöriginvandring efter valet nästa år.

Statsvetaren Tommy Möller säger till TT med anledning av Reinfeldt skarpa kritik mot Billström:

– Jag kan inte tänka mig något exempel från svensk politisk historia där en statsminister riktat så pass hård kritik mot en ledamot i regeringen. Det normala vid den här typen av motsättningar, det som är praxis, är att avgå. Det finns flera exempel på det. Till exempel Erik Åsbrink, när han avgick som finansminister när Göran Persson var statsminister.

Även Jörgen Hermansson, statsvetare vid Uppsala universitet, är förvånad över Reinfeldts uttalande.

– Det är anmärkningsvärt. Många regeringschefer har säkert sagt liknande saker internt för att uppfostra sina ministrar, men inför öppen ridå är det ovanligt. Jag kommer inte på något liknande exempel, säger han.

Jörgen Hermansson anser att Billströms ställning är försvagad.

– Han sitter löst nu. Rimligen betyder uttalandet från Reinfeldt att Billström sitter löst om han inte återvinner sitt förtroende.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.