Fredrik Reinfeldt kan sluta jobba vid 50 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Reinfeldt.
Foto: Jan Düsing

Statsminister Fredrik Reinfeldt förelår att vi ska jobba tills vi fyller 75.

Men när kan han själv gå i pension?

Om statsministern vinner nästa val kan han välja att sluta jobba när han fyller 50.

Då kan han kvittera ut drygt 1,7 miljoner kronor det första året - och därefter 68 000 kronor i månaden.

Dagens pensionsålder kan komma att bli ett minne blott i framtiden. I en intervju med Dagens Nyheter säger Fredrik Reinfeldt att han inte är främmande för att vi kan komma att behöva jobba betydligt längre än i dag - kanske ändå till 75 års ålder.

Men statsministern omfattas av andra regler. Om Fredrik Reinfeldt sitter kvar som statsminister efter nästa val kan han välja att sluta jobba när han fyller 50 år i augusti 2015.

Inkomstgaranti

Då har han rätt till en avgångsersättning under det första året. Det innebär att han kommer kunna kvittera ut den nuvarande lönen på 144 000 kronor under ett år, det vill säga 1 728 000 kronor.

Därefter har han rätt till inkomstgaranti på 68 000 kronor i månaden till sin 65-årsdag. Efter 65-årsdagen beräknas hans pension som en vanlig ålderspension och då får han 14 687 kronor i månaden.

"Tjänat in pension"

- För att få en full pension ska han ha arbetat i 30 år och det har han inte eftersom han inte har någon annan statlig bakgrund, säger Ylva Wiklund, utredare på Statens tjänstepensionsverk, SPV till Expressen.se. Men eftersom Fredrik Reinfeldt satt i riskdagen från 1991 tills han blev statsminister 2006 kan han även räkna med att få pension därifrån.

- Härifrån har han tjänat in pension under den tid han har varit här. Men den är inte fastställd eftersom han inte har slutat, säger Marianne Bjernbäck, chef för riksdagens ledamotsservice, till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.