Fredrik Reinfeldt anklagar DN för att ha förvrängt hans åsikter. Foto: Roger Vikström och Scanpix
Fredrik Reinfeldt anklagar DN för att ha förvrängt hans åsikter. Foto: Roger Vikström och Scanpix

Fredrik Reinfeldt i bråk med DN

Publicerad
Uppdaterad
I ett unikt pressmeddelande attackerar Fredrik Reinfeldt i dag tidningen Dagens Nyheter.
Expressen.se kunde på tisdagseftermiddagen avslöja innehållet i pressmeddelandet där DN anklagas för att ha tillskrivit statsministern falska åsikter om hyresrätten som boendeform.
"Exempelvis saknar rubrikerna stöd i de intervjuer som genomförts", skriver regeringskansliet.
Klockan 15 i dag gick statsrådsberedningen ut med pressmeddelande där Fredrik Reinfeldt attakerar DN.
Orsaken är artiklar i Dagens Nyheter de senaste dagarna.

"Är en felaktig bild"

Statsrådsberedningen skriver:
"De senaste två dagarna har det i dagspress förekommit artiklar som ger intrycket av att statsminister Fredrik Reinfeldt uttalat sig emot hyresrätten som boendeform i Stockholms innerstad. Det är en felaktig bild, tvärtom stödjer statsministern behovet av en bättre fungerande hyresmarknad. Exempelvis saknar rubrikerna stöd i de intervjuer som genomförts och statsminister Fredrik Reinfeldt tillskrivs åsikter som inte framförts."

Offentliggör ljudfiler

Statsministerns pressekreterare bandade intervjuerna med reportern från Dagens Nyheter och statsrådsberedningen har beslutat att offentliggöra ljudfilerna.
Ur pressmeddelandet:
"För att möjliggöra för människor att själva bilda sig en uppfattning om vad som sades vid de två intervjutillfällena ligger nu ljudfilerna här."
Statsrådsberedningen har skrivit ner två citat från de två intervjuerna med Dagens Nyheter.
Dessa har publicerats på regeringens hemsida tillsammans med ljudinspelningarna.
I citaten säger statsministern bland annat:
– Jo, jag har i många sammanhang påpekat att hyresrätten har absolut funktion på hyresmarknaden i att möjliggöra rörlighet för grupper som har svårt att orka med att betala kapitalinsatser, för att möta den rörlighet på arbetsmarknaden som vi i allmänhet bejakar. Då är det bättre med hyresrätter många gånger än ägda alternativ, men då ska dom fungera som hyresrätter och problemet är att det gör dom ju inte, säger statsministern.

Beskurit bild

Regeringskansliet konstaterar också i pressmeddelandet att DN beskurit en bild som härrör från Tysklands förbundskansler Angela Merkels besök i Stockholm den 25 augusti 2008.
Expressen.se har sökt DN:s nyhetschef Nicke Lagerstedt, som hänvisar till chefredaktör Gunilla Herlitz för en kommentar. Gunilla Herlitz har inte gått att nå.
Roberts Alenius, statsministerns pressekreterare, säger till Expressen.se att hon haft kontakt med DN om artiklarna i går måndag, och att man efter dessa kontakter valt att lägga ut ljudfilerna.
– Jag förde en diskussion med DN om deras rubriksättning och återspegling och jag tyckte kanske inte att jag nådde framgång där, säger Roberta Alenius till Expressen.se och fortsätter:
– För människor som undrar vad Fredrik Reinfeldt tycker om hyresrätter tyckte vi att det var bra att återge vad som de facto sades i intervjuerna.
Vägrade DN ta in en rättelse?
– Det får DN svara på, vi tyckte att det var viktigt att lägga ut transkriberingarna.
Vad menar ni är allvarligt i det DN skrivit?
– Jag kan tycka att rubriker, ingress och andemeningen i artiklarna inte återspeglade de svar som Fredrik Reinfeldt gav när DN intervjuade honom. Det har jag poängterat för DN.
Vad borde ha stått som inte står där?
– Deras rubrik på framsidan i måndags var "Reinfeldt: Hyresrätter dålig idé i city". Det är inget han har sagt och något som interåterfinns i de ljudfiler som vi lagt upp.
Roberta Alenius menar samtidigt att det inte ska uppfattas som en attack på Dagens Nyheter.
– Det är det inte, säger hon.

Här kan du lyssna på de släppta ljudfilerna:


Lyssna på intervjutillfället den 9/2

Lyssna på intervjutillfället 10/2

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag