Fredrik Reinfeldt:
"Har nära allierade"

Publicerad

BRYSSEL. Det börjar bli ont om tid för regeringscheferna att komma överens om en ny EU-budget.

Trots det har mötet redan skjutits upp tre gånger under dagen - och har inte ens börjat än.

Fredrik Reinfeldt använder tiden innan mötet till att bygga allianser med de länder som har samma intressen.

- Vi har nära allierade, säger statsministern till Expressen.se när han anländer till EU-toppmötet i Bryssel.

Det var tänkt att EU-toppmötet skulle börja 15.00, men vid lunchtid kom beskedet att man sköt på mötet till 17.30. Men en halvtimme innan sköt man på mötet igen, den gången till 18.30. Och kort därefter flyttade man starttiden till 20.30. Detta trots att man redan innan man sköt på mötet befarat att toppmötet ska dra över på tiden fram till lördagen, i stället för fredagen som det var tänkt.

Expressen.se träffade Fredrik Reinfeldt när han anlände till rådsbyggnaden i Bryssel i eftermiddags.

Mötet har blivit flera timmar försenat. Har ni råd med det, med tanke på det pressade tidsschemat?

- Det måste ledas på ett sätt så att man når en överenskommelse. Jag är ofta med på möten där vi antingen börjar senare eller tar sessioner där vi inte alla finns samlade. Det tror jag är en viktig del av att också kunna nå fram till en slutgiltig överenskommelse, säger statsministern.

Det han syftar på är enskilda möten mellan olika regeringschefer, där man lägger upp strategier och löser knutar. På så sätt kan det riktiga toppmötet bli betydligt smidigare och man kan komma till ett snabbare avslut.

"Måste vara klara"

Men han är ändå tydlig med att det är bråttom nu.

- Alla är mycket väl medvetna om att vi inte har så mycket tid kvar om vi ska hinna med den ordning som gäller nu, att det ska fattas beslut i EU-parlamentet och förberedas en lång rad processer innan budgeten är färdig att ta i kraft. Det är nu eller inom de kommande veckorna som stats- och regeringscheferna måste vara klara med sin del av budgeten, säger Reinfeldt.

Den tiden som gått under dagen har Fredrik Reinfeldt ägnat åt att skapa sådana allianser som han nämner. I ett möte med Storbritanniens premiärminister David Cameron, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt och Hollands premiärminister Mark Rutte pratade han under dagen igenom hur länderna gemensam kan gå framåt i förhandlingarna.

"Annan uppfattning"

Både Sverige, Storbritannien och Holland har rabatter på medlemsavgiften. Storbritanniens rabatt är inskriven i fördraget och kan inte förhandlas bort hur som helst, men Holland riskerar precis som Sverige att få en minskad rabatt. Danmark har ingen rabatt, men har varit väldigt hårda i kravet på att få en rabatt.

Tillsammans ska de försvara rabatterna mot de länderna som helst velat slopa allt vad rabatter heter.

- Vi har nära allierade. Men vi möter också grupper av länder, kanske till och med en majoritet av länder, som är av en annan uppfattning. Sedan börjar förhandlingarna.

Ni har alltså en samsnackad allians av länder som kommer slåss för sina rabatter?

- Ja, vi har länder vars intresse är att rabatterna ska finnas kvar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag