Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Roger Vikström
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Roger Vikström

Fredrik Reinfeldt hade fel om jobbsiffra

Publicerad
Uppdaterad
Statsminister Fredrik Reinfeldt hade hundratusen fel på antalet sysselsatta i söndagens partiledardebatt.
Det underlag han fått var fel, enligt finansministern.
I debatten i SVT sade Reinfeldt att det nu var 100 000 fler sysselsatta jämfört med när den borgerliga regeringen tillträdde 2006.
Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros har reagerat över uppgiften och undrar om Reinfeldt slarvar i den viktigaste frågan eller om han avsiktligt vill vilseleda.
- När han säger att sysselsättningen har ökat med 100 000 så är alla seriösa bedömare överens om att det är helt fel, säger Östros.

Fått fel underlag

Och finansminister Anders Borg och statsministern ger nu Östros rätt om att siffran var fel. Orsaken, säger Borg, var att statsministern hade fått ett felaktigt underlag inför debatten från finansdepartementet.
- Det har skett ett olyckligt fel i jämförelsen mellan de statistiska meddelandena från 2006 och 2009, säger finansminister Anders Borg till TT.
Han säger att felet låg i att ingen hänsyn togs till att statistiken 2006 mätte sysselsättningen i åldersgruppen 16–64 år. Sedan dess har man gått över till att mäta i gruppen 15–74 år.
- En korrekt jämförelse är att sysselsättningen i slutet av 2009 ligger på ungefär samma nivå som i slutet av 2006. Och för helåret 2010 bedömer vi att den blir ungefär som för helåret 2006, trots den allvarliga finanskrisen, säger Borg.
Han beklagar att den felaktiga jämförelsen gjordes och att den inte kollades en extra gång innan den spreds vidare.

Reinfeldt: Fel ibland

- Jag måste fungera så att jag litar på de underlag jag får av det enkla skälet att det är många människor som jobbar med kvalitetsgranskning (av underlagen), säger Reinfeldt till TT i samband med ett besök i Uppsala.
Han tillägger att det trots det ibland blir fel i det "oerhört omfattande material" som han får till sig. Och det är svårt att helt undvika det.
- Jag har ambitionen att alltid presentera korrekta siffror.

Lars Larsson/ Peter Wallberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag