Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Reinfeldt: Gott om plats för flyktingar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Reinfeldt.
Foto: Tolga Akmen

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt ger sig tillbaka in i flyktingdebatten.

I en längre intervju med danska Politiken utmanar han invandrarkritiska röster.

– Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt, säger Fredrik Reinfeldt i intervjun.

Sedan M-ledaren Fredrik Reinfeldt meddelade sin avgång på valnatten i september har han inte synts mycket utåt.

Förrän nu.

I en längre intervju med danska tidningen Politiken ger sig nu Fredrik Reinfeldt tillbaka in i flyktingdebatten med en uppmaning till de krafter som vill minska invandringen att visa var i Sverige det är fullt, var det inte får plats fler människor.

På grund av situationen i omvärlden har Migrationsverket under hösten ändrat sin prognos till mellan 80 000 och 105 000 asylsökande under nästa år. I intervjun med Politiken radar Reinfeldt upp argumenten för hur det är möjligt att ta emot dessa människor under en kortare tidsperiod.

- För mig handlar det om vi kan skapa fler jobb. Och ja, det kan vi. Om vi får nog med tid. Medan jag var statsminister har 300 000 fler går arbete. Många av dem är födda i utlandet. Kan vi bygga fler bostäder? Ja, det kan vi. Vi lanserade ett program i valrörelsen, hur vi ska förenkla regelverket och bana väg för mer bostadsbyggande, säger han till Politiken.

Reinfeldt förklarar också vad han ville med sitt "öppna era hjärtan"-tal han höll till folket i slutet av valrörelsen:

- Med uppmaningen att öppna svenskarnas hjärtan ville jag säga till svenska folket att det handlar om att stå upp för vår tradition. Det är en orolig tid i världen. Det kommer många till Sverige just nu. Låt oss visa att vi är förberedda i betydelsen att öppna våra hjärtan. Det var det jag försökte sammanfatta, säger han till Politiken.

Efter Sverigedemokraternas beslut att fälla regeringens budget har partiet meddelat att de inte tänker stödja vare sig en rödgrön budget eller en alliansbudget så länge de innehåller en migrationspolitik SD inte stöder.

Beskedet till SD från Moderatledaren är glasklart:

- Sverigedemokraterna har i sin kärna bara ett mål, att minska invandringen. Det är inte alliansens uppfattning. Ett parti, som bara vill bygga sin politiska makt på en enda fråga kan man varken bygga något långsiktigt samarbete med eller samarbete med, säger han till Politiken.

"Berörningsskräcken kommer luckras upp"

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson håller med om att SD inte är något borgerligt parti men är säger att partierna redan börjat prata med SD lokalt.

- Man har kommunalråd som inte delar ledningarna i Stockholms uppfattning om att man aldrig ska samarbeta med SD, som struntar i det och försöker kringgå det, säger han och fortsätter:

- Jag tror att den extrema beröringsskräcken mot SD kommer att börja luckras upp under den här mandatperioden, säger han.

Karlsson svarar på Reinfeldts uppmaning om att visa var i landet det är fullt:

- Det visar på en hårresande oförståelse från Fredrik Reinfeldt kring hur invandringspolitiken fungerar och även hur på hur ett samhälle fungerar i grunden. Jag antar att han inte menar att nyanlända invandrare ska bo på åkrar, fält och i skogar. Det måste finnas bostäder, infrastruktur och resurser i skolan. Inte minst för att hantera elever som kommer från länder med ofullständiga skolsystem. Det måste finnas sjukvård, välfärd, samhällservice som alla ska ha del av, säger Mattias Karlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.