Fredrik Reinfeldt. Foto: Tolga Akmen
Fredrik Reinfeldt. Foto: Tolga Akmen

Fredrik Reinfeldt: Gott om plats för flyktingar

Publicerad

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt ger sig tillbaka in i flyktingdebatten.

I en längre intervju med danska Politiken utmanar han invandrarkritiska röster.

– Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt, säger Fredrik Reinfeldt i intervjun.

Sedan M-ledaren Fredrik Reinfeldt meddelade sin avgång på valnatten i september har han inte synts mycket utåt.

Förrän nu.

I en längre intervju med danska tidningen Politiken ger sig nu Fredrik Reinfeldt tillbaka in i flyktingdebatten med en uppmaning till de krafter som vill minska invandringen att visa var i Sverige det är fullt, var det inte får plats fler människor.

På grund av situationen i omvärlden har Migrationsverket under hösten ändrat sin prognos till mellan 80 000 och 105 000 asylsökande under nästa år. I intervjun med Politiken radar Reinfeldt upp argumenten för hur det är möjligt att ta emot dessa människor under en kortare tidsperiod.

- För mig handlar det om vi kan skapa fler jobb. Och ja, det kan vi. Om vi får nog med tid. Medan jag var statsminister har 300 000 fler går arbete. Många av dem är födda i utlandet. Kan vi bygga fler bostäder? Ja, det kan vi. Vi lanserade ett program i valrörelsen, hur vi ska förenkla regelverket och bana väg för mer bostadsbyggande, säger han till Politiken.

Reinfeldt förklarar också vad han ville med sitt "öppna era hjärtan"-tal han höll till folket i slutet av valrörelsen:

- Med uppmaningen att öppna svenskarnas hjärtan ville jag säga till svenska folket att det handlar om att stå upp för vår tradition. Det är en orolig tid i världen. Det kommer många till Sverige just nu. Låt oss visa att vi är förberedda i betydelsen att öppna våra hjärtan. Det var det jag försökte sammanfatta, säger han till Politiken.

Efter Sverigedemokraternas beslut att fälla regeringens budget har partiet meddelat att de inte tänker stödja vare sig en rödgrön budget eller en alliansbudget så länge de innehåller en migrationspolitik SD inte stöder.

Beskedet till SD från Moderatledaren är glasklart:

- Sverigedemokraterna har i sin kärna bara ett mål, att minska invandringen. Det är inte alliansens uppfattning. Ett parti, som bara vill bygga sin politiska makt på en enda fråga kan man varken bygga något långsiktigt samarbete med eller samarbete med, säger han till Politiken.

"Berörningsskräcken kommer luckras upp"

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson håller med om att SD inte är något borgerligt parti men är säger att partierna redan börjat prata med SD lokalt.

- Man har kommunalråd som inte delar ledningarna i Stockholms uppfattning om att man aldrig ska samarbeta med SD, som struntar i det och försöker kringgå det, säger han och fortsätter:

- Jag tror att den extrema beröringsskräcken mot SD kommer att börja luckras upp under den här mandatperioden, säger han.

Karlsson svarar på Reinfeldts uppmaning om att visa var i landet det är fullt:

- Det visar på en hårresande oförståelse från Fredrik Reinfeldt kring hur invandringspolitiken fungerar och även hur på hur ett samhälle fungerar i grunden. Jag antar att han inte menar att nyanlända invandrare ska bo på åkrar, fält och i skogar. Det måste finnas bostäder, infrastruktur och resurser i skolan. Inte minst för att hantera elever som kommer från länder med ofullständiga skolsystem. Det måste finnas sjukvård, välfärd, samhällservice som alla ska ha del av, säger Mattias Karlsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag