Fredrik Reinfeldt: FN bör få jobba klart

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Reinfeldt.
Foto: Cornelia Nordström

Fredrik Reinfeldt vill att USA väntar med en attack mot Syrien.

Statsministern kommer att diskutera en militär insats med president Obama i Stockholm.

– Vi tycker att FN-observatörerna på plats ska få jobba klart, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministern är på besök hos Wetterlings Yxsmedja i Storvik utanför Sandviken när han svarar på frågor om situationen i Syrien. En diplomatisk, politisk lösning är att föredra menar Fredrik Reinfeldt som varnar för effekten av militära lösningar.

– Alla de som ropar efter militära maktmedel bör minnas att det sällan blir så precist och inte alltid leder till den exakta avsedda effekten. Det har vi sett vid flera tillfällen och det tycker jag också att vi ska komma ihåg nu, säger han.

"Ledning av svensk"

Den amerikanska ledningen har slagit fast att stridsgasattacken i förra veckan kan härledas till den syriska Assad-regimen, men Fredrik Reinfeldt vill invänta FN-inspektörernas analys.

– Vi har observatörer på plats under ledning av en svensk, och vi tycker att de ska få jobba klart och återrapportera till FN-systemet. Vår förhoppning måste vara att det är hela världssamfundet som kan göra en samlad bedömning av i fall det har använts kemiska stridsvapen och vem som har ansvar för det.

Risken att Ryssland ökar sitt stöd till den syriska regimen vid ett eventuellt amerikanskt anfall ser han som trolig.

– Grundproblemet är redan från början att världssamfundet är splittrat. Två och ett halvt år av inbördeskrig har varit svårt att hantera givet den splittring vi har i säkerhetsrådet med Kina och Ryssland på ena sidan av en position som inte delas av så stora delar av övriga världen.

President Obamas besök till Stockholm kommande vecka riskerar nu att ställas in beroende på hur händelseutvecklingen i Syrien ser ut.

– Vi fortsätter vår planering som tidigare, men man ska vara medveten om att man måste alltid följa den världspolitiska utvecklingen när det gäller USA:s president eller andra världsledare, om det händer någonting kan det förändra planerna. Men vi har inga sådana indikationer just nu.

"Väldigt viktikgt"

Vid ett besök kommer Fredrik Reinfeldt ta upp utvecklingen i Syrien med den amerikanska presidenten.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi pratar om det som Sverige har stor påverkan kring, frihandel och ekonomi men det är klart att de här frågorna också kommer att tas upp, säger statsministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.