Fredrik Reinfeldt:
"En glädjens dag"

Fredrik Reinfeldt.
Foto: Olle Sporrong

LONDON. Statsminister Fredrik Reinfeldt har det hedersamma uppdraget att bekräfta att den nyfödda prinsessan inte har bytts ut.

Nu befinner han sig i London för att delta i en konferens om Afrikas horn - och skickar därifrån en hälsning till den nyblivna familjen.

- Det här är en glädjens dag, säger Reinfeldt.

Klockan 04.26 på torsdagsmorgonen föddes Sveriges färskaste prinsessa.

Några timmar senare - klockan 07 - berättade prins Daniel själv om födseln på Karolinska Universitetssjukhuset.

Efter födseln ska statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tillsammans med riksdagens talman Per Westerberg (M), riksmarskalken Svante Lindqvist och överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister bekräfta att det kungliga barnet inte bytts ut. De ska därefter underteckna och sätta sina sigill på ett dokument, vittnesbekräftelsen.

"En glädjens dag"

Statsminister Fredrik Reinfeldt befinner sig just nu i London där han deltar i en konferens om Afrikas horn. Statsministern fick i natt ett meddelande på telefonen om nyheten om den kungliga födseln.

– Det här är en glädjens dag.  Jag vill framföra min och hela regeringens hjärtliga gratulationer till kronprinsessan Victoria, prins Daniel och Sveriges nya prinsessa, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministern mötte svenska medier utanför sitt hotell i de politiska kvarteren i centrala London på torsdagsförmiddagen, efter en frukost med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som även han gratulerar de nyblivna föräldrarna.

"Ny era med drottningar"

- Då sa jag till honom att jag kunde konstatera att konungadömet Sverige nu stod inför en ny era med drottningar.

Reinfeldt gav ett avslappnat intryck när han framförde sina lyckoönskningar.

På frågan om han ville ge några rekommendationer till paret svarade han så här.

- Det är individuellt. Det är alltid roligt att hälsa barn välkomna och detta är också ett barn som betyder mycket för dem och för Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.