Foto: Olivier Vin / Demotix
 Foto: Olivier Vin / Demotix

Fredrik Reinfeldt efter prinsessan Lilians död

Publicerad

Sorgebeskedet om prinsessan Lilians död sprids som en löpeld i landet. "Det är med sorg jag har mottagit beskedet att H.K.H Prinsessan Lilian är död", skriver statminister Fredrik Reinfeldt i ett uttalande.

Reaktionerna strömmar in om beskedet att prinsessan Lilian gått bort. Statsminister Fredrik Reinfeldt kom strax efter klockan 19 med ett skriftligt uttalande:

"Det är med sorg jag har mottagit beskedet att H.K.H Prinsessan Lilian är död. Det är en av många svenskar omtyckt och uppskattad medlem av kungahuset som nu gått ur tiden. Jag vill framföra mitt och regeringens djupa deltagande med anledning av prinsessan Lilians bortgång", skriver han enligt TT.

"Mycket ledsen"

Även släktingar och vänner sörjer nu den bortgångna prinsessan.

– Jag är mycket ledsen över det här. Vi träffade henne alltid i när vi var i Sverige, hon var en mycket trevlig kvinna, säger Silvias bror Ralf de Toledo Sommerlath.

Han berättar att han känt till att hennes hälsa har sviktat.

– Det var länge sedan jag träffade henne senast, säkert fem år sedan. Men jag kände till att hon har varit dålig.

Vice statminister Jan Björklund säger till Expressen.se:

– Hon var en varm och humoristisk person. Alla som träffade henne tyckte om henne. Ledsamt att de fick dölja sin kärlek i tre årtionden, men desto mer glädje att de fick gifta sig till slut.

Riksdagens talman Per Westerberg:

"Det är med sorg jag mottagit beskedet att H.K.H Prinsessan Lilian avlidit. Hon var en uppskattad medlem av kungahuset och en aktiv deltagare vid ett stort antal av riksdagens arrangemang. Som riksdagens talman vill jag framföra mitt djupa deltagande till kungafamiljen", skriver han.

Fler sörjer

Även andra personer med relationer till hovet har under kvällen uttryckt sin sorg.

– Hon var en väldigt charmig, rolig, elegant och slagkraftig kvinna som bjöd på många roliga historier genom åren. Hon var nästan lite fräck ibland, säger Signe von der Esch, en nära vän till kungafamiljen till TT.

Expressen.se talade kort efter beskedet med Elisabet Tarras-Wahlberg, hovets tidigare informationschef och hovexpert. Hon skrev tillsammans med Omar Magnergård en bok om prinsessan Lilians liv.

– I arbetet med boken som jag skrev om henne så besökte jag henne i hennes hem och lärde känna henne. Hon var glad, livlig och humoristisk, säger hon till Expressen.se.

– Det är ju en generation av kungligheter som går ur tiden, fortsätter Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag