Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik Reinfeldt efter prinsessan Lilians död

Foto: Olivier Vin / Demotix

Sorgebeskedet om prinsessan Lilians död sprids som en löpeld i landet. "Det är med sorg jag har mottagit beskedet att H.K.H Prinsessan Lilian är död", skriver statminister Fredrik Reinfeldt i ett uttalande.

Reaktionerna strömmar in om beskedet att prinsessan Lilian gått bort. Statsminister Fredrik Reinfeldt kom strax efter klockan 19 med ett skriftligt uttalande:

"Det är med sorg jag har mottagit beskedet att H.K.H Prinsessan Lilian är död. Det är en av många svenskar omtyckt och uppskattad medlem av kungahuset som nu gått ur tiden. Jag vill framföra mitt och regeringens djupa deltagande med anledning av prinsessan Lilians bortgång", skriver han enligt TT.

"Mycket ledsen"

Även släktingar och vänner sörjer nu den bortgångna prinsessan.

– Jag är mycket ledsen över det här. Vi träffade henne alltid i när vi var i Sverige, hon var en mycket trevlig kvinna, säger Silvias bror Ralf de Toledo Sommerlath.

Han berättar att han känt till att hennes hälsa har sviktat.

– Det var länge sedan jag träffade henne senast, säkert fem år sedan. Men jag kände till att hon har varit dålig.

Vice statminister Jan Björklund säger till Expressen.se:

– Hon var en varm och humoristisk person. Alla som träffade henne tyckte om henne. Ledsamt att de fick dölja sin kärlek i tre årtionden, men desto mer glädje att de fick gifta sig till slut.

Riksdagens talman Per Westerberg:

"Det är med sorg jag mottagit beskedet att H.K.H Prinsessan Lilian avlidit. Hon var en uppskattad medlem av kungahuset och en aktiv deltagare vid ett stort antal av riksdagens arrangemang. Som riksdagens talman vill jag framföra mitt djupa deltagande till kungafamiljen", skriver han.

Fler sörjer

Även andra personer med relationer till hovet har under kvällen uttryckt sin sorg.

– Hon var en väldigt charmig, rolig, elegant och slagkraftig kvinna som bjöd på många roliga historier genom åren. Hon var nästan lite fräck ibland, säger Signe von der Esch, en nära vän till kungafamiljen till TT.

Expressen.se talade kort efter beskedet med Elisabet Tarras-Wahlberg, hovets tidigare informationschef och hovexpert. Hon skrev tillsammans med Omar Magnergård en bok om prinsessan Lilians liv.

– I arbetet med boken som jag skrev om henne så besökte jag henne i hennes hem och lärde känna henne. Hon var glad, livlig och humoristisk, säger hon till Expressen.se.

– Det är ju en generation av kungligheter som går ur tiden, fortsätter Elisabeth Tarras-Wahlberg.