Kontakten mellan Sverige och Eritrea har upphört, enligt Eritreas president Isaias Afewerki. Foto: Chip East
Kontakten mellan Sverige och Eritrea har upphört, enligt Eritreas president Isaias Afewerki. Foto: Chip East

Fredrik Reinfeldt: Det förekommer kontakter

Publicerad

Eritreas president Isaias Afewerkis uttalande väcker förvåning på Utrikesdepartementet.

Enligt Frank Belfrage, kabinettssekreterare på UD har länderna inte alls slutat att förhandla om Dawit Isaak.

- Vi har en mycket aktiv och regelbunden dialog med företrädare för Eritrea, säger han, till TT.

Även Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menar att det förekommer kontakter.

Kontakten mellan Sverige och Eritrea har upphört, enligt Eritreas president Isaias Afewerki. I en intervju med tidningen Aftonbladet säger han att länderna inte längre pratar om den fängslade journalisten Dawit Isaak.

Men enligt statsminister Fredrik Reinfeldt stämmer inte det.

– Vi menar att det förekommer kontakter. Bara häromdagen var vi i kontakt med Eritreas vice utrikesminister och vi har också en ambassadör som har en bit över 30 stycken särskilda kontakter, säger han.

"Regelbundna kontakter"

UD förstår inte heller vad som ligger bakom påståendet.

- Vi har från svensk sida inte anledning att kommentera presidentens uttalande. Men jag kan konstatera två saker. För det första att vi arbetar oförtrytligt vidare för att få Dawit Isaak frigiven och för den andra att vi har regelbundna kontakter med höga företrädare för Eritrea. Vår ambassadör är där regelbundet han åker på sitt 37:e besök nästa vecka. Så nog har vi en regelbunden och aktiv dialog med Eritreas företrädare.

"Förvirrande att höra"

UD ska inte ha fått några signaler från Eritrea om att de diplomatiska förbindelserna mellan länderna skulle ha försämrats.

– Nej, det är därför som det är något förvirrande att höra detta, säger Frank Belfrage till TT.

– Vi har ibland hört kommentarer av den arten och jag kan inte spekulera om vad som är det bakomliggande resonemanget. Jag kan bara konstatera att vi är angelägna om korrekta förbindelser. Vi har en mycket aktiv och regelbunden dialog med företrädare för Eritrea, och det är ingen hemlighet för några av dem har blivit uppmärksammade i medier, fortsätter han.

Vad presidentens uttalande betyder för det fortsatta arbetet att få Dawit Isaak frigiven vet inte Belfrage.

– Svårt att säga. Men vi arbetar vidare med vår målsättning att få honom frigiven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag