Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Reinfeldt bemöter kritiken

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick ta emot skarp kritik efter sitt uttalande att det är förståeligt att Ryssland agerar för den ryska minoriteten i Ukraina.

I morse bemötte han kritiken i SVT och förtydligade att det är viktigt att försöka förstå konflikten för att kunna lösa den.

– Men det förändrar inte att Rysslands beteende är förkastligt, säger statsministern.

Världssamfundet har varit enigt i sitt fördömande efter att ryska trupper i helgen gått in i Ukraina.

Men under en intervju med Sveriges Radios Ekot i går antydde statsminister Fredrik Reinfeldt att han i viss mån förstod agerandet.

– Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar, sa han då.

Uttalandet fick skarp kritik från många håll.

– Detta är ett av de märkligaste och obehagligaste uttalanden av en svensk statsminister som jag kan påminna mig, kommenterade Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, saken till SvD.

"Rysslands beteende förkastligt"

Fredrik Reinfeldt bemötte i morse kritiken i SVT och förtydligade att han menar att det är nödvändigt att förstå omständigheterna i konflikten mellan Ryssland och Ukraina för att kunna lösa den.

– Men det förändrar inte att Rysslands beteende är förkastligt, säger statsministern till SVT.

Minoriteter finns i de flesta länder och i det här fallet är det den ukrainska regeringens ansvar att förhindra att konflikten mellan de rysktalande och ukrainsktalande grupperna i landet trappas upp, enligt statsministern.

– Det är Ukrainas ansvar att skapa ett inkluderande samhälle, säger Fredrik Reinfeldt.

Han betonar också att det internationella samfundet måste fortsätta kräva att Ryssland drar sig tillbaka från Krim genom diplomati och politiskt tryck.

"Raserar allt vi byggt upp"

– Vi kan inte ha den här typen av beteende, det raserar allt det internationella samfundet försökt bygga upp efter kalla kriget, säger han och tillägger att Ryssland i normala fall är en av de ivrigaste förespråkarna av principen att suveräna stater ska få hantera sina interna problem utan att andra lägger sig i.

Han säger också att han är bekymrad över utvecklingen.

– Jag är orolig eftersom Putin har skaffat mandat agera över hela Ukraina, säger statsministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.