Fredrik Reinfeld chattade på Expressen.se

Publicerad
Uppdaterad
linda: Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Fredrik Reinfeldt: Finns få vanliga dagar, men träning, resa i Sverige, genomgång av frågor med medarbetare och någon intervju. Läxläsning med barnen. Just nu också ett samtal med en kollega i Europa.

Liberalen: Vad är ditt långsiktiga mål för Sverge?
Fredrik Reinfeldt: Fler i arbete. Ett samhälle som värdesätter att vi redan har mycket att vara nöjda med, men som ger människor ytterligare makt att bestämma över sitt eget liv. Vi behöver ställa om för att möta klimatutmaningen och fortsätta förstärka kvalitén i välfärden.

Fredrik: Varför går en så stor del av skattesänkningarna till de som redan har?
Fredrik Reinfeldt: Vi har idag berättat att vi sänker skatten med 200-250 kronor i månaden för 4,5 miljoner löntagare. Vi sänker i kronor lika mycket för metallarbetaren som för direktören - för sjuksköterskan som läkaren. Vi har också bestämt att sänka skatten för 1,6 miljoner pensionärer.

karl: anser du att jobbskatteavdraget är en självfinansierad skattesänkning?
Fredrik Reinfeldt: Nej vi säger att finanserna har förbättrats sedan i våras och skapat ett utrymme. Vi tror det ger fler jobb, men vi lägger inte in några sådana effekter i förväg.

Zlatan: Varför ska man rösta på Moderaterna i nästa val?
Fredrik Reinfeldt: Vi har visat att vi kan genomföra vad vi lovat och ta ansvar för Sverige tillsammans med våra alliansvänner. Vi vill fortsätta vår arbetslinje och satsa på kärnan i välfärden. Vi säkrar resurserna för att brottsbekämpningen ska fungera bättre. Vi ökar människors möjligheter att bestämma över sitt eget liv, vår tids viktigaste frihetsfråga.

Majtan: Hur tänker du kompensera kommunerna för att de mister ännu mer skatt genom det nya skattebortfallet?
Fredrik Reinfeldt: Kommunernas ekonomi påverkas mest av hur det går med jobben och hur konjunkturen utvecklas. Vi skjuter till 17 miljarder tillfälligt för att fylla ut lågkonjunkturens effekter. Vi har sedan vi tillträdde totalt tillfört 38 miljarder till kommunsektorn. För mig är det viktigt att vi får välfungerande skolor, sjukvård och äldreomsorg.

Annelie: Hej! Vi måste ha fler poliser i vårt land! Är det något ni har planer för?
Fredrik Reinfeldt: Vi har lovat och genomför en ökning med 2.500 poliser så att vi 2010 har 20.000 poliser i Sverige. Jag kunde i våras hälsa den största avgångsklass från polishögskolan vi någonsin haft välkomna till sitt viktiga jobb, när jag talade till dem i Stadshuset i Stockholm.

Anki Alfredsson: Vilket är ditt favoritgodis?
Fredrik Reinfeldt: Choklad - ljus!

Per: Hur har du personligen påverkats av att vara statsminister? Hur hanterar du makten?
Fredrik Reinfeldt: Makt förändrar, jag måste själv ofta tänka på det, och ha människor omkring mig som är uppmärksamma på detta. Jag har märkt en stor förändring vad gäller uppmärksamhet och igenkänning. Jag är stolt över att vara statsminister i Sverige - de allra flesta är mycket vänliga och kloka att lyssna till.

Per: Vad säger du om att Vänsterpartiet efter nästa val kan ingå i en regeringskoalition? Tidigare har ju alltid S motat V i grinden för att partiet inte är trovärdigt...
Fredrik Reinfeldt: Det vi ser är ett vänsterexperiment, det har aldrig testats förut. De berättar inte heller vad de ska göra. Det bekymrar många. Vänsterpartiet vrider hela deras experiment vänsterut - det blir mer skattehöjningar och mindre förståelse för företagande.

Karla: Alliansen fick kritik för ett par dagar sedan av småföretagare som anser att det är för riskabelt att nyanställa med de regler som finns idag - om ni vill minska arbetslösheten - borde man då inte stötta småföretagarna mer? Hur tänker moderaterna där?
Fredrik Reinfeldt: Vi har infört en möjlighet till visstidsanställning upp till två år. Tillsammans med undantaget från turordningsreglerna ger det småföretagare ökad flexibilitet. Vi har också sänkt kostnaderna för att anställa och ser till via våra utbildningssatsningar att det finns kompetent arbetskraft att anställa. Vi har idag också presenterat ytterligare en lättnad för enskilda näringsidkare, som medför sänkta egenavgifter. Vi ser det som en bärande del av vår arbetslinje att föra en bra företagarpolitik.

Micke: Är det viktigt och gå till kyrkan och rösta imorgon?
Fredrik Reinfeldt: För de som är medlemmar är det en möjlighet till inflytande. Det är en förmån inte ett bekymmer att rösta.

BoaVista: Har Sverige verkligen råd med 14 miljoner till Victorias bröllop?
Fredrik Reinfeldt: Vi tillför 10 miljoner, eftersom vi ser det som en statsangelägenhet. Bröllopet har av vissa angivits ge till effekt ökad omsättning motsvarande 2,5 miljarder, det beräknas ge fler besökare, fyllda hotell och restauranger. Den samlade uppmärksamheten för Sverige kan inte värdesättas.

Claes: Varför lägger ni inte skattesänkningen på skola och vård istället för att ge dom som redan har pengar
Fredrik Reinfeldt: Vi för en ansvarsfull ekonomisk politik som har utrymme att satsa på både välfärd och samtidigt sänka skatten för låg- och normalinkomsttagare. Utan en politik som ger fler jobb kommer vi inte klara våra välfärdsambitioner.

Fredrik Reinfeldt: Tack för alla frågor!

moderator: Nu är chatten över. Vi tackar Fredrik Reinfeldt och alla läsare för det stora intresset!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag