Fredrik och Filippa möttes upp för biodejt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Strax före 23:30 i går kväll kom Fredrik Reinfeldt och Filippa Reinfeldt ut från ett biobesök på Rigoletto på Kungs­gatan i Stockholm.
Foto: Christian Örnberg
Fredrik och Filippa hade varit på bio för att se "Hypnotisören".
Foto: Christian Örnberg
När Expressen frågade Fredrik Reinfeldt om kvällen var han hemlighetsfull. "Det är inget jag vill prata med er om", sa han med ett litet skratt.
Foto: Christian Örnberg

För första gången sedan i somras syns Fredrik och Filippa Reinfeldt på en bild tillsammans - privat.

Sent i går kväll gick de på bio ihop i centrala Stockholm.

I mitten av juli verkade relationen mellan de framgångsrika politikerna ha nått sitt definitiva slut efter 20 års äktenskap. Fredrik Reinfeldt ansökte om skilsmässa efter att separationen mellan de två blev offentlig i början av mars.

Under de nästan sju månader som gått sedan dess har det tidigare politikerparet bara synts ihop offentligt vid ett fåtal till­fällen. Senast de visade sig tillsammans var vid ett partiarrangemang i Almedalen i somras.

Men i går kväll gick de tillsammans på Kungsgatan-biografen Rigoletto, som på SF:s hemsida beskrivs som "Sveriges främsta premiärbiograf" - med gulddetaljer och kristallkrona i den röda foajén. Biografen har bland annat en vip-avdelning med lounge­bar och en rad med tvåsitssoffor i läder - som SF kallar "swedish love seats".

Lämnade i Säpobil

Strax före klockan halv tolv i natt kom statsministern och Filippa Reinfeldt, landstingsråd i Stockholm, tätt tillsammans ut från bion.

Enligt uppgift till Expressen hade de sett det svenska thrillerdramat "Hypnotisören" med Mikael Persbrandt i huvudrollen.

När Expressen frågade hur kvällen hade varit svarade Fredrik Reinfeldt hemlighetsfullt, med ett litet skratt:

– Det är inget jag vill prata med er om.

Efter bioföreställningen eskorterades paret till en väntande Säpobil, Filippa med ett leende på läpparna ett steg bakom Fredrik Reinfeldt.

Färden gick till Sagerska palatset där statsministern klev ur. Bilen fortsatte sedan vidare med Filippa Reinfeldt som ensam passagerare.

Både statsministern och hans blivande ex-hustru har valt att lägga locket på om skilsmässan och konsekvent undvikit att svara på frågor om relationen.

– Det är jätteprivat, sade Filippa Reinfeldt till Dagens Nyheter i början av juni.

"Kommer inte att säga mer"

När Expressen i går kväll frågade statsministerns pres­sekreterare Marcus Friberg om biobesöket ville han inte ge några kommentarer.

– Jag kommer inte att säga mer än det vi sade i somras kring detta, säger han och syftar till hur man då kort bekräftade att en skilsmässoansökan lämnats in.

På måndag morgon stod samma beslut kvar. Marcus Friberg säger att han inte vet om Fredrik Reinfeldt har sett bilderna i Expressen.

Vill inte paret själv ge en förklaring?

– Det tror jag inte. Fredrik Reinfeldt är i Paris i dag så han är upptagen.

På frågan om fler biobesök är planerade svarar Filippa Reinfeldts pressekreterare Gustaf Stenlund lika undvikande.

– Jag säger samma sak som jag sagt hela tiden, vi har inga kommentarer kring hennes privatliv.

Han har fortfarande ingenting att säga på måndag morgon.

Relationsexperten: Strålande att de ses

Det är alldeles strålande att de har gått på bio tillsammans. Det visar att de är vänner och tycker att det är trevligt att umgås.

Naturligtvis är det att föredra att människor har en vänskapsrelation efter en separation när de har barn ihop. Man måste alltid samarbeta för barnens skull.

Har man barn tillsammans har man ett ansvar inför dem. Men det är inget måste att umgås, bara man kan samarbeta och höras om praktiska saker.

Katerina Janouch

Träffades 1989

Fredrik och Filippa Reinfeldt träffas första gången 1989 när båda sitter i Moderata ungdomsförbundets styrelse.

Paret gifter sig 1992 i Skeppsholmskyrkan i Stockholm och bröllopsresan går till Turkiet. De har tre barn tillsammans.

Sedan Alliansen vann valet 2006 har Fredrik och Filippa kombinerat toppjobb med kärlek. Hon som ordförande i Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsnämnd, han som statsminister.

De sista bilderna som togs på paret före separationen var vid Nobelfesten den 10 december förra året.

Sent på kvällen den 7 mars i år skickade Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius ut ett pressmeddelande om nyheten: ”Här kommer ett mejl för att informera er om att Fredrik och Filippa Reinfeldt har separerat.”

Den 3 juli syntes Fredrik och Filippa Reinfeldt på bild för första gången sedan separationen blev känd. Det skedde under Almedalsveckan.

Fredrik Reinfeldt ansökte om äktenskapsskillnad den 11 juli. Filippa godkände senare hans ansökan. Ansökan föregås av sex månaders betänketid eftersom paret har barn under 16 år.

Sammanställning: MARIA CALLEBERG

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.