Foto: Ahlin Samuel
 Foto: Ahlin Samuel

Fredrik Malm: Plavsic borde avtjäna hela straffet

Publicerad
Uppdaterad
Efter sju år i svenskt fängelse släpps krigsförbrytaren Biljana Plavsic, 79, fri.
Regeringens beslut väcker heta känslor.
- Hon borde ha avtjänat hela sitt straff, säger folkpartisten Fredrik Malm.
Den 27 oktober är den bosnienserbiska ledaren Biljana Plavsic en fri kvinna igen. Det beslutade regeringen på torsdagen. Hon kommer då att ha avtjänat två tredjedelar av sitt elvaåriga fängelsestraff.
Biljana Plavsic dömdes 2003 för brott mot mänskligheten vid Internationella tribunalen för brott i före detta Jugoslavien. Straffet har hon avtjänat på anstalten Hinseberg.

Ifrågasatts av flera

Diskussionerna kring en eventuell frigivning av Plasvic har ifrågasatts av flera folkpartister. När beslutet kom i dag var kritiken fortsatt stark på sina håll.
- Om jag hade fått bestämma skulle man inte släppa henne fri. Hon är dömd för brott mot mänskligheten, det är ett så allvarligt brott att jag anser att man då ska avtjäna hela sitt straff. Det finns ingen anledning att släppa en människa i förtid som gjort sig skyldig för ett så stort brott, säger riksdagsledamoten Fredrik Malm, (FP).

Tveksam

Även Johan Pehrson, Folkpartiets rättspolitiske talesman, är tveksam till frigivningen:
- Det hade inte varit orimligt om regeringen kommit fram till en annan slutsats, att hon hade fått stanna i fängelse ytterligare ett par år. Det hade inte hjälpt de som fallit offer för hennes fruktansvärda brott, men det hade visat tydligt hur allvarligt vi ser på brott mot mänskligheten.
- Det är ett komplicerat fall och arbetet går vidare. Det finns mycket annat att arbeta med när det gäller mänskliga rättigheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag