Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik, 54, mördad på gym i Stockholm

Ordningsvakten sköts när han försökte ingripa – hyllas av vänner och kolleger
Fredrik Andersson, 54, dog efter skjutningen på ett gym i Vasastan.
Foto: Privat
Polisens tekniker arbetar på platsen.
Foto: SVEN LINDWALLL

En trebarnsfar som arbetade som ordningsvakt, med ett passionerat träningsintresse och samhällsengagemang som fick honom att arbeta politiskt för att förändra samhället.

Fredrik Andersson, 54, dog efter skjutningen på ett gym i Vasastan och blev ett oskyldigt offer för gängvåldet när han försökte ingripa.

– Han hade skyddat människor i 30 år och kunde försvara sig mot allt – men inte detta, säger nära vännen Rasmus Dahlstedt.

På onsdagen, två dagar efter skjutningen på Delta Gym i Vasastan i centrala Stockholm, meddelade polisen att en man i 55-årsåldern som sköts i huvudet hade avlidit.

Mannen var Fredrik Andersson, 54, som arbetade som ordningsvakt i Stockholm. Enligt uppgifter till Expressen var det en man med kopplingar till mc-gänget Bandidos, som befinner sig i en konflikt med ett kriminellt nätverk från Upplands-Bro, som skulle skjutas.

I stället pekar allt mot att Fredrik Andersson gjorde det han var tränad att göra. Han försökte ingripa mot gärningsmannen och brotta ner honom när han förstod vad som var på väg att ske – och det var då han blev skjuten. 

Enligt vänner och kolleger var hans instinkt att ingripa helt i linje med hans karaktär. Civilkurage är ett ord som återkommer i samtalen om Fredrik Andersson.

”Snällaste jag träffat – en nallebjörn”

– Han var den snällaste människa jag träffat, en nallebjörn. Han hade skyddat människor i 30 år och kunde försvara sig mot allt – men inte detta, säger vännen, skådespelaren och manusförfattaren Rasmus Dahlstedt. 

En annan vän, Fredrik, tjänstgjorde med Fredrik Andersson i Bosnien och beskriver honom som en lugn och stabil kille men med en enorm pondus. De lärde känna varandra under utbildningen till FN-soldater i början på 90-talet. Samma höst skickades de till Bosnien som pansarskyttesoldater i den första FN-bataljonen. 

– Det var fredsbevarande förband men vi hamnade i strider och blev kraftigt beskjutna. Det var tufft och vi svetsades samman. Jag upplevde ett djup med honom som jag inte upplevt med många personer i mitt liv, säger vännen Fredrik. 

Efter tjänstgöringen började båda arbeta som ordningsvakter i Stockholms tunnelbana. Också en utsatt miljö där de dagligen stötte på problemen med utanförskap och utsatthet och där de stöttade varandra. 

– Han var alltid väldigt mån om de han brydde sig om, berättar Fredrik.

Enligt uppgifter till Expressen var det en man med kopplingar till mc-gänget Bandidos, som befinner sig i en konflikt med ett kriminellt nätverk från Upplands-Bro, som skulle skjutas.
Foto: SVEN LINDWALL

”Det är en otrolig förlust”

När Fredrik sedan utbildade sig till polis var Fredrik Andersson glad för hans skull. Själv fortsatte han att arbeta som vakt. Fritiden ägnade han åt träning och sin familj. Samtidigt ger det inte hela bilden av vem han var, säger Fredrik.

– Han var oerhört bildad och hade en enorm intellektuell spänst samtidigt som han hade det fysiska intresset för träning. 

Han säger att folk som träffade Fredrik Andersson i arbetet som ordningsvakt inte hade någon aning om att han också hade en juristexamen. 

– Han var en tänkare med många funderingar kring samhället och nuet. Han hade ett enormt djup och var en stor humanist. 

– Det är en otrolig förlust. Han överlever ett riktigt krig, kommer hem och så blir han skjuten här, säger Fredrik som fortfarande arbetar som polis och därför inte framträder med efternamn.

Samhällsintresset ledde Fredrik Andersson till partiet Medborgerlig samling, där han var engagerad. Partiet grundades 2014 och beskriver sig som liberalkonservativa. I valet 2018 blev de det tredje största partiet utanför riksdagen med 0,2 procent av rösterna.

Ilan Sadé är partiordförande för Medborgerlig samling. Han träffade Fredrik Andersson vid ett par tillfällen och beskriver honom som en person som gjorde ett starkt intryck på omgivningen. 

– Vad jag har hört är det en både varm och modig herre. Han har gått runt i sin gula T-shirt där det står ”fel värdegrund” och haft med sig en ryggrad i släptåg, bokstavligt talat. Inte en äkta, men en i plast. Det kanske ska symbolisera att det behövs lite mer av den varan i politiken.

– Han har lite humor, vågar sticka ut lite.

Polisen på plats utanför Delta Gym i Vasastan.
Foto: SVEN LINDWALLL

”Angrepp på hela samhället”

Vad tänker du om det faktum att han skjuts så här mitt på dagen?

– Det är inte bara ett angrepp på honom som person och hans nära och kära. Det här är ett angrepp på hela samhället. Just nu saknar jag ord för att beskriva hur illa det är. Men de orden kommer behöva formuleras.

Rasmus Dahlstedt har försökt sätta ord på den speciella relationen till Fredrik Andersson i ett känslosamt blogginlägg. De lärde känna varandra för sex år sedan och träffades två gånger i veckan. Tränade, pratade. En oväntad vänskap, två olika personer som fann varandra i en lite galghumoristisk inställning till livet.

– Han hade en handlingskraft och ett lugn som jag beundrade. Men också en humor och en ovanlig värme. Vi kunde vila i det ordlösa. Jag tror han satte värde på min förmåga att uttrycka mig och satirisera, säger Rasmus Dahlstedt.

Han beskriver vännens ledord i livet som ”träning och trygghet”. Han var med och arrangerade självförsvarsutbildningar och nattvandrade.

– Fredrik hade en gränslös omtanke om dem han höll av. Han var i första rummet en närvarande och kärleksfull make och pappa till tre barn, framhåller Rasmus.

Stödet till de närstående: ”Förlorat en broder”

Bland kolleger och vänner spreds stöd till de närstående och sorg på sociala medier efter dödsbeskedet. Bland veterankollegor från Bosnien strömmade kondoleanser in.

– Vi har förlorat en broder, säger en av dem som tjänstgjorde under samma tid som Fredrik Andersson.

Fredrik beskriver sin vän som orolig över samhällsutvecklingen. Det var oron och allt som han såg som fick honom att engagera sig för att skapa förändring. 

– Han var bekymrad över samhällsutvecklingen och så faller han själv offer för den. Det är tragiskt, säger han. 

Forumet RAPS på Facebook, ett forum för blåljluspersonal, har startat en insamling där pengarna går direkt till Fredrik Anderssons familj. På sidan finns ett Swish-nummer för den som vill hjälpa. En av medgrundarna till RAPS är Patrik Nordgren, gränspolis i region Väst. 

– Jag är stolt över att vara kollega med Fredrik Andersson och vill lyfta fram den heroiska insatsen han gjorde, säger han.

Ger inte tillbaka en älskad pappa

Han poängterar att pengar inte ger tillbaka en älskad make eller pappa, men att allt som kan lätta oron över praktiska saker i ett akut sorgeskede är värdefullt. 

Rasmus Dahlstedt har tillsammans med Fredrik Anderssons familj bestämt sig för att påbörja ett arbete som kan ta vid där Fredrik Anderssons liv slutade. De har tagit beslutet att starta en minnesfond för att högtidlighålla Fredriks gärning.

– Fredrik fick betala det högsta priset för sitt civilkurage och sitt mod. Han får inte ha dött förgäves. Förhoppningsvis ska ingen, som Fredrik, behöva göra det största offret. Minnesfonden har möjlighet att uppmuntra och stödja människor som i Fredriks anda visar civilkurage. Det är min förhoppning att många vill skänka en gåva till insamlingen, säger Rasmus Dahlstedt.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.