– Jag har fokuserat på att försöka hitta boende åt ensamkommande, säger Fredrik. Foto: Anna Rytterbrant– Jag har fokuserat på att försöka hitta boende åt ensamkommande, säger Fredrik. Foto: Anna Rytterbrant
– Jag har fokuserat på att försöka hitta boende åt ensamkommande, säger Fredrik. Foto: Anna Rytterbrant
Nu hoppas han att fler ska bidra till det ideella projektet #integrationpåriktigt. Foto: Skärmdump/FacebookNu hoppas han att fler ska bidra till det ideella projektet #integrationpåriktigt. Foto: Skärmdump/Facebook
Nu hoppas han att fler ska bidra till det ideella projektet #integrationpåriktigt. Foto: Skärmdump/Facebook
Mohammad fick tak över huvudet – och en ny familj. Foto: PrivatMohammad fick tak över huvudet – och en ny familj. Foto: Privat
Mohammad fick tak över huvudet – och en ny familj. Foto: Privat

Fredrik, 35, vill att fler öppna dörren – för integrationens skull

Publicerad

Fredrik Engström, 35, ville se integration – på riktigt.

Därför startade han ett ideellt projekt för att ta upp positiva exempel.

– Det finns många som har öppnat sina hem. Vi har fixat 66 platser nu, säger han.

Han tröttnade på att se allt hat mot invandrare och otaliga negativa skriverier om integration.

Fredrik Engström från Västerås ville se en konkret förändring. Där och då föddes idén för "Integration på riktigt", en kanal med syfte att sprida goda exempel på integration.

– Det absolut viktigaste är att fixa en trygghet och någonstans att bo. Jag har fokuserat på att försöka hitta boende åt ensamkommande som blivit 18 år och blivit av med sina boenden, säger han.

Han har god kontakt med Filippa Rinman, som står för en nationell samordning och ett upprop – i hopp om att hitta tak över huvudet till fler flyktingar.

Har du en soffa, ett rum, en friggebod eller en säng över? Då hoppas Fredrik att du kan tänka dig att hjälpa till.

Efterlyser sovplats på Facebook

Med Facebook som främsta plattform lägger Fredrik ut efterlysningar för ensamkommande han kommer i kontakt med. Och sedan uppropet och projektet startades i mitten av december har metoden visat sig vara effektfull.

– Det finns många som har öppnat sina hem. Vi har fixat 66 platser nu.

https://www.facebook.com/integrationpariktigt/photos/a.149623955688215.1073741828.149599172357360/149841285666482/?type=3&theater

Numera har projektet vidgats och Filippa Rinman har kontaktpersoner i flera olika städer som hjälper till att förmedla kontakt.

– Här hjälper vi en människa lära sig språket, komma in i samhället och komma i kontakt med myndigheter. Vi ser till att de inte hamnar mellan stolarna. Så här borde integration funka, säger Fredrik.

"Behöver det här stödet"

Hur många frivilliga behövs?

– Väldigt många fler. Det är bedrövligt att kommunerna inte gör något mer åt det här, att det ska krävas ett upprop från privatpersoner. Det tycker jag är fruktansvärt.

Fredrik Engström har själv erbjudit sovplats för flera flyktingar och hoppas kunna hjälpa så många som möjligt i framtiden.

Vad betyder det här för dem som får tak över huvudet?

– De säger att det är det bästa som hänt dem. ”Utan det här vet jag inte vad som hade hänt, jag hade kanske varit på gatan”, har vissa sagt till mig. Det häftiga med att komma till en familj är ju att någon kan hjälpa en med läxorna och svenskan. Det är alltid lättare att kunna bolla skolarbeten med någon och få ett nätverk omkring sig.

– Det är många människor som behöver det här stödet, som egentligen handlar om att ha någonstans att sova. Har man ett rum eller en soffa över så är det bara att köra.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag