Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredrik, 35, vill att fler öppna dörren – för integrationens skull

– Jag har fokuserat på att försöka hitta boende åt ensamkommande, säger Fredrik. Foto: Anna Rytterbrant
Nu hoppas han att fler ska bidra till det ideella projektet #integrationpåriktigt. Foto: Skärmdump/Facebook
Mohammad fick tak över huvudet – och en ny familj. Foto: Privat

Fredrik Engström, 35, ville se integration – på riktigt.

Därför startade han ett ideellt projekt för att ta upp positiva exempel.

– Det finns många som har öppnat sina hem. Vi har fixat 66 platser nu, säger han.

Han tröttnade på att se allt hat mot invandrare och otaliga negativa skriverier om integration.

Fredrik Engström från Västerås ville se en konkret förändring. Där och då föddes idén för "Integration på riktigt", en kanal med syfte att sprida goda exempel på integration.

– Det absolut viktigaste är att fixa en trygghet och någonstans att bo. Jag har fokuserat på att försöka hitta boende åt ensamkommande som blivit 18 år och blivit av med sina boenden, säger han.

Han har god kontakt med Filippa Rinman, som står för en nationell samordning och ett upprop – i hopp om att hitta tak över huvudet till fler flyktingar.

Har du en soffa, ett rum, en friggebod eller en säng över? Då hoppas Fredrik att du kan tänka dig att hjälpa till.

Efterlyser sovplats på Facebook

Med Facebook som främsta plattform lägger Fredrik ut efterlysningar för ensamkommande han kommer i kontakt med. Och sedan uppropet och projektet startades i mitten av december har metoden visat sig vara effektfull.

– Det finns många som har öppnat sina hem. Vi har fixat 66 platser nu.

https://www.facebook.com/integrationpariktigt/photos/a.149623955688215.1073741828.149599172357360/149841285666482/?type=3&theater

Numera har projektet vidgats och Filippa Rinman har kontaktpersoner i flera olika städer som hjälper till att förmedla kontakt.

– Här hjälper vi en människa lära sig språket, komma in i samhället och komma i kontakt med myndigheter. Vi ser till att de inte hamnar mellan stolarna. Så här borde integration funka, säger Fredrik.

"Behöver det här stödet"

Hur många frivilliga behövs?

– Väldigt många fler. Det är bedrövligt att kommunerna inte gör något mer åt det här, att det ska krävas ett upprop från privatpersoner. Det tycker jag är fruktansvärt.

Fredrik Engström har själv erbjudit sovplats för flera flyktingar och hoppas kunna hjälpa så många som möjligt i framtiden.

Vad betyder det här för dem som får tak över huvudet?

– De säger att det är det bästa som hänt dem. ”Utan det här vet jag inte vad som hade hänt, jag hade kanske varit på gatan”, har vissa sagt till mig. Det häftiga med att komma till en familj är ju att någon kan hjälpa en med läxorna och svenskan. Det är alltid lättare att kunna bolla skolarbeten med någon och få ett nätverk omkring sig.

– Det är många människor som behöver det här stödet, som egentligen handlar om att ha någonstans att sova. Har man ett rum eller en soffa över så är det bara att köra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!