"Helt galet". Fredrik Persson testade Ikeas brandvarnare över öppen eld. Resultatet var nedslående. Foto: Privat"Helt galet". Fredrik Persson testade Ikeas brandvarnare över öppen eld. Resultatet var nedslående. Foto: Privat
"Helt galet". Fredrik Persson testade Ikeas brandvarnare över öppen eld. Resultatet var nedslående. Foto: Privat

Fredrik, 25, testade Ikeas brandvarnare: "Helt galet!"

Publicerad

Fredrik Karlsson, 25, bestämde sig för att prova funktionen på sina brandvarnare i huset.

Han höll Ikeas brandvarnare över öppen eld en lång stund och det som hände var: ingenting.

– Helt galet! säger Fredrik.

Fredrik Karlsson och hans sambo Martina Walderfors, från Mantorp i Mjölby kommun, tyckte att det var dags att testa brandvarnarna där hemma. Det första försöket gick bra: när Fredrik tryckte på testknappen gav alla ifrån sig en signal.

–  Då tänkte jag att det faktiskt kan vara bra att testa dem på riktigt också. Jag la alla brandvarnare på en torkställning och tände med tändstickor under för att se om de reagerade mot den lilla röken, vilket de flesta gjorde, berättar Fredrik.

Ikeas brandvarnare: tyst

Ikeas brandvarnare, som enligt märkningen ska hålla till år 2021, var dock tyst.

Fredrik tände en eld i braskaminen och höll varnaren ovanför brasan en stund. Han stoppade in lite tidningar för att få ännu mer rök. Men brandvarnaren tycktes inte känna av röken.

https://www.facebook.com/fredrikkarlsson1992/videos/o.199645241136/916247615209949/?type=2&theater

Då gjorde Fredrik ännu ett test. Den här gången utomhus, ovanför en eldningshink. som han fyllde med ved och tidningspapper.

– Jag höll Ikeas brandvarnare ovanför utan att det kom ett ljud ifrån den. Men sedan när jag klickade på testknappen så funkar den ändå, berättar han.

"Hade jag dött?"

För Fredrik Karlsson gav den här lilla undersökningen upphov till många bekymrade frågor:

– Vad hade hänt om det var en riktig eldsvåda i mitt hus? Hade jag dött? Hade mitt hus brunnit upp och jag tog ut mig i sista sekunden?

 

LÄS OCKSÅ: Ha brandvarnare i varje rum

 

Hans oro tas på stort allvar av Ikea, som har bett Fredrik Karlsson att skicka in brandvarnaren för teknisk undersökning. Emil Eriksson, presstalesperson för Ikea Sverige, säger att företaget har produktsäkerhet som högsta prioritet.

– Våra kunder ska känna sig trygga med våra produkter. Det viktigaste är att kunden lämnar in produkten så att vi kan utreda vad som kan ha hänt. Vilka åtgärder som behövs ta är därför för tidigt att säga, säger Emil Eriksson.

Hur kan ni lugna konsumenter som har köpt brandvarnare hos Ikea?

– Vad jag känner till har detta inte hänt tidigare. Den brandvarnaren som kunden visar har utgått ur vårt sortiment för två år sedan och har ersatts med en ny brandvarnare, som heter Vakta.

"Viktigt att testa"

Fredrik Karlssons förhoppning är att det inte handlar om fler brandvarnare än just hans.

– Jag hoppas det på något sätt bara är min som var svag och att detta inte gäller flera brandvarnare för det skulle ju kunna leda till en katastrof. Folk förlitar sig på detta enkla knapptryck, men jag kan tycka att det minst lika viktigt att testa den med riktig eld och rök också.

Boverket kontrollerade i augusti 2014 funktionen hos 23 olika brandvarnare på den svenska marknaden. Tio modeller klarade sig då helt utan anmärkning, medan tre hade så allvarliga brister att de fick säljstopp och fick återkallas från konsumenterna.

 

Viktiga råd om brandvarnare

Sätt brandvarnare i taket, minst en per våningsplan.

Om trappor finns bör brandvarnare placeras direkt ovanför trappan.

Placera en i eller intill sovrum så du hör larmet när du sover.

Sätt brandvarnare nära köket, där bränder ofta börjar.

Testa dina brandvarnare helst en gång i månaden.

Byt batteri när den varnar för dåligt batteri eller inte fungerar vid test.

Brandvarnarna ska vara CE-märkta.

Tänk även på att du ska ha brandvarnare i ditt fritidshus.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag